autovit.ro
B SECTIUNI

Amenzile rutiere vor crește de la 1 februarie

Dacă ieri vă anunțam în acest articol că prețurile pentru carburanți au scăzut de la 1 ianuarie ca urmare a eliminării accizei de 7 eurocenți și scăderii TVA la 19%, astăzi avem o veste mai puțin bună. Amenzile rutiere vor crește de la 1 februarie. Iată de ce.

Conform Codului Rutier, fiecare punct de amendă are o valoare egală cu 10% din valoarea salariului minim. Dacă până în prezent, salariul minim avea o valoare de 1.250 de lei, de la 1 februarie acesta va crește până la 1.450 de lei, ceea ce înseamnă că și punctul de amendă va crește. În aceste condiții, cea mai mică amendă aplicabilă va fi de 290 de lei. Ultima majorare a amenzilor rutiere a avut loc la 1 mai 2016, tot ca urmare a creșterii salariului minim.

a

Clasele de amenzi din acest moment

În acest moment amenzile rutiere sunt împărțite în cinci clase de gravitate, pentru care se acordă un anumit număr de puncte de penalizare și puncte de amendă. Dacă pentru punctele de penalizare ți se poate suspenda permisul de conducere (la 15 puncte), cele de amendă sunt responsabile pentru stabilirea amenzii pe care o plătești. Pentru persoanele fizice sunt aplicabile doar sancțiuni din primele patru clase, iar ultima dintre ele este rezervată doar pentru persoanele juridice. Astfel, cea mai mare amendă pentru persoanele fizice este de 1.450 de lei. Mai jos – cele cinci clase în care se împart amenzile rutiere.

– clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă
– clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă
– clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă
– clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă
– clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)