autovit.ro
B SECTIUNI

Analiza Autovit.ro: Perioadele din an cand romanii cumpara masini

In pietele auto dezvoltate din Europa de Vest, vanzarile de masini variaza putin de la an la an, pe parcursul celor 12 luni fiind anumite perioade de varf ce pot fi anticipate cu claritate, semn de constanta si stabilitate. In Romania, insa, predictibilitatea este redusa, iar lunile din an care in pietele de traditie sunt excelente pentru inmatricularile auto, pentru tara noastra sunt extrem de slabe.

Luand in considerare datele din ultimii ani, variatiile sezonalitatii anuale sunt mici cand vorbim de masinile noi din Uniunea Europeana. Februarie este in general cea mai slaba luna, urmata de august, iar martie si iunie sunt cele mai bune perioade. Cat despre Romania, luna martie nu a fost pe primul loc in ultimii sapte ani.

“Vanzarile de masini sunt strans legate de contextul economic al unei tari, iar evolutia lor arata clar daca populatia are sau nu incredere in economia nationala. Este evident ca romanii analizeaza foarte bine perioadele in care isi achitizioneaza autoturisme si asteapta in mod special implementarea programelor nationale pentru a obtine reduceri semnificative pentru masinile noi.” spune Cristina Gheorghitoiu General Manager Naspers Classifieds Romania.

In Romania, in ultimii ani, cele mai bune luni pentru vanzarile de masini noi au fost cele de dupa inceperea Programului Rabla, la inceput de an in piata persistand sentimentul de asteptare pentru acest program, multi amanandu-si achizitiile. Astfel, cele mai bune luni au fost in general mai, iunie si august.

La categoria masini second-hand aduse din import, lunile de final de an au fost fruntase la numarul de inmatriculari, in special octombrie si decembrie, in timp ce iulie a fost si ea in ultimii trei ani o luna buna. La polul opus, ianuarie si februarie au fost mereu luni mai slabe, urmate de aprilie.

Tranzactiile cu masini second-hand pe plan intern (reinmatriculari) se produc la noi in tara cel mai adesea la inceputul primaverii, in prima luna de vara si in toamna. Astfel, martie, iunie si octombrie sunt cele mai bune luni.

In 2015, pana in prezent, iulie a fost cea mai buna luna pentru tranzactii in cazul tuturor celor trei categoriile de masini.

Pe Autovit.ro numarul de anunturi disponibile variaza mult de-a lungul anului, perioadele de maxim fiind la final de primavara si la inceputul toamnei. Luna august aduce o scadere fata de iulie, in timp ce minimul se intalneste in perioada sarbatorilor de iarna si a celor pascale. In perioadele de maxim numarul de masini puse la vanzare ajunge sa fie cu 40% mai mare decat in perioadele de minim.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)