autovit.ro
B SECTIUNI

Analiza Autovit.ro: In Romania, marcile auto franceze detin 8,5% din piata masinilor noi si 7% din cea a autoturismelor la mana a doua

La nivel global se vand anual peste 5,5 milioane de masini produse de grupurile auto franceze. In Uniunea Europeana, marcile din Franta au 17% din volumul total, in ultimii patru ani cota de piata a acestora inregistrand o scadere considerabila. Cei mai mari trei producatori francezi, mai exact Renault, Peugeot si Citroen realizeaza modele pentru toate segmentele pietei oferind clientilor masini din clasele A, B si C, dar si SUV-uri. De cativa ani, toate cele trei marci au in oferta si autoturisme 100% electrice, cele mai bune vanzari avandu-le Renault cu modelul Zoe.

Pe piata din Romania, masinile franceze au o oarecare traditie inca de pe vremea comunismului cand la noi in tara erau uzine Renault (Dacia) si Citroen (Olcit). Si in prezent, cea mai mare fabrica auto de pe teritoriul statului roman este detinuta de francezi – Uzina Vehicule Dacia.

In ceea ce priveste numarul de inmatriculari, in Romania, in anul 2015 au fost inscrise peste 7.000 de unitati noi ale producatorilor francezi si 17.000 unitati de autoturisme la mana a doua. Preturile pentru masinile produse in Franta incep de la aproximativ 9.000 euro, iar pentru unele modele viitorii proprietari pot plati chiar peste 40.000 euro.
Pe piata masinilor noi, autoturismele produse de francezi au avut anul trecut o pondere de 8,5%, in scadere fata de cele 11 procente din 2011. Trebuie spus insa ca Romania reprezinta un caz special in Uniunea Europeana fiindca marca nationala Dacia are o cota ridicata, de peste 30%, astfel ca brandurilor auto straine le ramane sa-si imparta 70%.

Pe piata second-hand, care in Romania este dominata de Volkswagen, Opel si Ford, marci ce detin impreuna 50% din total, masinile franceze 7% din volumul total.

“Unele dintre principalele avantaje ale masinilor de origine franceza sunt preturile pentru variantele la mana a doua, in comparatie cu cele ale marcilor germane sau asiatice si motorizarile fiabile si economice pe care aceste masini le au. Un dezavantaj este considerat faptul ca intretinerea curenta si reparatiile (atunci cand intervin) sunt complicat de efectuat de catre mecanici si sunt la fel de costisitoare ca la alte marci mai scumpe.” spune Cristian Cojocaru, Sales Manager Autovit.ro.

Pe Autovit.ro sunt prezente autoturisme de la peste 30 de marci auto, iar cele trei marci franceze se regasesc in 9% din anunturi. Dintre acestea, Renault are o pondere de 60%, Peugeot are 25%, iar Citroen 15% din totalul anunturilor.

Cele mai mai multe anunturi de vanzare vizeaza modelele Renault Megane, Renault Clio, Renault Laguna, urmate indeaproape de Peugeot 308 si Peugeot 508.

Cele mai ieftine masini franceze de pe Autovit.ro in stare tehnica buna pornesc de la aproximativ 3.000 de euro, fiind modele de clasa mini si cu cativa ani vechime. La polul opus, exista si modele care trec de 30.000 de euro (un Peugeot 308 din 2016) si culmineaza cu 44.000 de euro (pentru un Renault Espace din 2016).

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)