
Prima generație a lui Citroen C4 a fost prezentată în anul 2004 la Salonul Auto de la Geneva și a reprezentat o alternativa cu spirit francez la rivalii germani, precum VW Golf sau Opel Astra. Deși designul exterior a fost unul foarte original, adevărata revoluție propusă de Citroen a reprezentat-o interiorul.
Toate elementele importante sunt poziționate central, zonele destinate climatizării, sistemului audio sau navigației fiind împrțite în zone distincte. Informațiile regăsite în mod normal în instrumentele de bord poziționate în fața șoferului au fost poziționate tot central, în partea de sus. Astfel, vitezometrul, nivelul carburantului sau alte informații despre mașină sunt în poziționate mai sus decât în mod convențional și mai ușor de urmărit. O altă inovație este volanul cu butuc central fix, pe care sunt plasate numeroase comenzi. Interiorul este spațios, cu numeroase spații pentru depozitare și un portbagaj ce oferă un volum util de 352 de litri. Printre opțiunile care au făcut din C4 un model deoasebit în clasa compactă se numără sistemul care eliberează parfum în fluxul de aer al climatizării, acoperișul panoramic sau sistemul de avertizare la schimbarea benzii disponibil la echipările superioare.
În anul 2008, C4 a primit un facelift care a adus modificări minore la capitolul design exterior, a îmbunătățit materialele de la interior și a schimbat gama de motorizări. De asemenea, tot atunci au fost aduse modificări la trenul de rulare pentru a spori gradul de confort.
Gama de motorizări disponibilă până în anul 2008 a fost compusă din: 1.4 (88 CP), 1.6 (109 CP), 2.0 (136/140 CP) și versiunea VTS cu 2.0 (177 CP) pentru motorizările pe benzină. Pentru diesel au fost oferite: 1.6 HDI (90 și 110 CP) și 2.0 HDI (136 CP). După anul 2008, au apărut în gamă noile motorizări pe benzină cu injecție directă 1.6 VTi (120 CP) și 1.6 THP (cu turbo, 150 CP), iar dieselurile au fost revizuite pentru o eficiență mai bună.
În ciuda interiorului inovator mulți au fost dezamăgiți de ergonomia complicată, fiind necesar mult timp pentru a crea reflexul de a urmării instrumentele poziționate central. C4 este axat mai mult pe confort, cu un ruliu mai mare în viraje și o direcție destul de fadă. La modelele cu mulți km este recomandat să verificați materialele din interior, care nu sunt foarte rezistente la uzură ridicată. În ceea ce privește motoriările recomandăm motorul 1.6 pe benzină sau dieselul 1.6 HDI, foarte economic, cu o funcționare rafinată. Pe parcursul ciclului de producție au existat cinci rechemări în service (risc de scurtcircuit, pierderea eficienței sistemului de frânare sau airbaguri care nu se declanșează), așadar verificați în cartea de service dacă au fost efectuate.
Citroen C4 este un model foarte comun pentru piața din România fiind foarte multe oferte pe piața de second-hand. Dacă ai deținut un astfel de model așteptăm părerea ta pe site-ul opinii.autovit.ro.

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.