
Pătrunderea constructorilor coreeni pe piața europeană cu modele SUV a deschis o poartă pentru cei care căutau o mașină practică și versatilă. Constructorii coreeni au venit cu prețuri accesibile, iar modelul Tucson, fabricat de Hyundai între anii 2004 și 2010 a fost unul dintre cele mai populare. Alături de modelul soră, Kia Sportage, a fost bine primit în Europa și la noi în țară, iar asta se traduce astăzi printr-o abundență de exemplare disponibile pe piața second-hand.
Lansat în 2004, Hyundai Tucson a fost prima propunere a coreenilor în segmentul SUV-urilor compacte pentru piața europeană. Tucson intra atunci în competiție directă cu modele mai versate ca Toyota Rav4 sau Honda CR-V, dar venea cu atu-ul unui preț mult mai accesibil. Tucson avea suficient spațiu pentru o familie cu cinci membri, un portbagaj foarte încăpător și un hayon a cărui lunetă putea fi deschisă separat pentru a accesa mai ușor portbagajul în locurile de parcare mai strâmte.
Spațiu din belșug
Pe de altă parte, Hyundai Tucson nu oferă cea mai bună calitate atunci când vine vorba despre calitatea plasticelor din interior, sau confortul suspensiei. De asemenea, mai există o serie de elemente ciudate, specifice mărcii coreene. Volanul, de exemplu, nu poate fi reglat în adâncime ci doar în înălțime. Direcția este lipsită de feedback, iar pe viraje ruliul este mai mult decât sesizabil. Însă, dacă putem trăi cu aceste câteva puncte slabe, Hyundai Tucson este o adevărată afacere, mai ales acum la vârsta a doua. Datorită faptului că a fost un model popular în perioada de boom a pieței auto din România există acum foarte multe exemplare pe piața secind-hand. Majoritatea folosesc propulsorul turbodiesel de 2.0 litri CRDI de 140 CP, acest fiind de departe cel mai popular motor de sub capota modelului Tucson. Cele mai multe exemplare au tracțiune integrală, dar există și modele cu tracțiune doar pe puntea față. O alternativă la motorul diesel, este propulsorul pe benzină de 2.0 litri și 140 CP. Cele mai multe exemplare echipate cu acest motor au montată și instalație GPL. De evitat este modelul echipat cu motor V6 de 2.7 litri și cutie automată. Cutia schimbă lent, iar motorul este mult prea gurmand.
Fiabilitate bună
Hynudai a oferit o garanție de cinci ani pentru modelul Tucson și asta spune multe despre încrederea constructorului în fiablitatea modelului Tucson. Nu există probleme majore raportate de către proprietari, iar alte mici neajunsuri au fost cel mai probabil rezolvate în garanție. Chiar dacă apar probleme, costurile de reparație sunt mai mici față de un model japonez, de exemplu. Iar acum este un moment excelent pentru a achiziționa un Tucson de piața second-hand. Pe Autovit.ro pot fi găsite peste 50 de exemplare cu prețuri ce variază între 3.600 și 8.500. Media prețurilor se situează undeva în jurul cifrei de 5.000-6.000 euro.