
A doua generație a modelului Seat Toledo a fost un sedan apreciat de către clienții din Europa. Produs de-a lungul a șase ani între 1999 și 2005, Toledo îmbina designul italian semnat de către Giorgetto Giugiaro cu elemente tehnice ale grupului VW. Platforma folosită de modelul Toledo II purta indicativul PQ34 și era folosită și de modelele Volkswagen Bora și Skoda Octavia.
Seat Toledo a fost pentru multă vreme cel mai mare model din gama constructorului spaniol. Prima generație a modelului Toledo a fost lansată în 1991, fiind o berlină dezvoltată împreună cu grupul Volkswagen. A fost practic primul model construit în totalitate sub grupul VW folosind platforma A2, platformă pe care erau bazate și modelele Volkswagen Jetta și Vento. A doua generație, însă, a adus succesul pentru această berlină de clasă medie. Prezentată publicului la Salonul Auto de la Paris din 1998, a intrat în showroom-uri începând cu 1999. Designul era semnat de casa italiană Italdesign, sub îndrumarea lui Giorgetto Giugiaro. Platforma folosită de generația a doua purta numele de PQ34 și era comună cu modelele Volkswagen Bora, Golf IV și Skoda Octavia. La interior, însă, designerii Seat au preferat un bord inspirat de prima generație a modelului Audi A3.
Bazat pe modelul Golf IV
Având gene bune, Seat Toledo s-a dovedit o alternativă interesantă și cu o tentă mai sportivă la clasicul Golf IV sau varianta sa sedan, Bora. Spațios, cu un portbagaj imens, Toledo era o alegere excelentă pentru o familie cu un tată sau mamă cu tendințe ceva mai sportive la volan. Echipările au fost destul de generoase indiferent de nivelul de finisare, iar calitatea materialelor folosite la interior era bună, dar nu se ridica la nivelul unul Golf. Datorită platformei comune cu modelul Golf IV, majoritatea motoarelor sunt comune între cele două mașini. De aceea, dacă decidem să cumpărăm astăzi un Toledo de pe piața second-hand ar fi de preferat să alegem unul cu motor diesel. Toate propulsoarele pe motorină sunt TDI-uri de 1.9 litri în diverse variante de putere. Putem alege între orginalul TDI de 110 CP, sau variantele mai puternice de 140 sau 150 CP apărute mai târziu în gamă.
Propulsoare din gama VW
Ceva mai rare sunt modelele Toledo echipate cu motoare pe benzină. Există propulsoare de 1.6 litri și 100 CP sau 1.8 și 125 CP. Pentru cei care caută și ceva performanță au existat și variantele 1.8 turbo de 180 CP (începând cu 2003) sau V5 de 2.3 litri, dar acesta din urmă este de evitat din cauza apetitului pentru carburant. Atenție la modelele Toledo cu motoare pe benzină de pe piața second-hand care au depășit 100.000 km. Acestea ar trebui să aibă cureaua de distribuție schimbată la timp, altfel reparația va fi foarte costisitoare dacă aceasta cedează. Nici variantele diesel nu au fost lipsite de probleme, putând apărea probleme electronice la unitatea de gestiune a motorului. Toate modelele Toledo au nevoie de revizii la fiecare 15.000 km sau un an, iar dacă istoria de service lipsește sau este incompletă, mai bine căutați alt exemplar mai îngrijit.
Un Seat Toledo din generația a doua este extrem de accesibil în acest moment de pe piața second-hand. Pe Autovit.ro există numeroase exemplare cu prețuri ce variază între 2.500 și 3.500 euro. Reversul medalie este că rulajele sunt în general mari, majoritatea exemplarelor având peste 150.000 kilometri parcurși.