
Skoda Octavia este unul dintre cele mai apreciate şi vândute modele ale ultimulor 15 ani din Europa. Reţeta pentru acest succes pare mai simplă decât s-ar crede: o platformă de maşină compactă, preţuri de clasă compactă şi o caroserie uriaşă ce aproape că poate concura în clasa medie. Totul susţinut cu o fiabilitatea bună, motoare de ultimă generaţie şi o imagine de marcă ce a crescut extrem de mult în ultimii ani.
Producţia primei generaţii a Skodei Octavia a debutat în 1996 în fabrica de la Mlada Boleslav din Cehia şi, surprinzător pentru multitudinea de motorizări care a apărut ulterior, a fost lansată cu doar trei opţiuni pentru propulsoare: 1.6i (75 CP), 1.8 (125 CP) şi 1.9 TDI (90 CP). Din 1997, 1,9 TDI a fost disponibil şi cu 110 CP. Peste alţi doi ani, în gamă au devenit disponibile:1.4i (60 CP), 2.0i (115 CP, a înlocuit vechiul 1.8i) şi 1.9 SDI (diesel-aspirat, 68 CP).
Anul 2000 a adus un facelift important pentru Octavia care a propus un interior mai plăcut din punct de vedere vizual, materiale mai bune calitativ, mici optimizări pentru trenul de rulare şi o mai bună organizare a spaţiului interior. Una dintre cele mai importante noutăţi a fost reprezentată de oferirea unui sistem de tracţiune integrală, care utiliza un cuplaj Haldex, identic cu cel folosit de modelele cu care Octavia împărţea platforma în Grupul VW: VW Golf, Seat Leon, Audi A3. Acesta a fost disponibil pentru versiuna break, dar şi pentru hatchback, aducea un rezervor mai mare (63 de litri faţă de 55 de litri), dar şi o punte spate independentă. Cu ocazia acestui facelift, Octavia a primit motorizări noi: 1.4i (75 CP), 1.6i (102 CP) şi 1.9 TDI (100 CP). Din anul 2003, 1.9 TDI a fost oferit în cea mai puternică versiune, cu 130 CP, iar versiunea de top pe benzină a devenit Octavia RS, care avea sub capotă un motor pe benzină, cu turbo, de 1,8 litri, care dezvolta 180 CP.
Pricipalele calităţi ale Skodei Octavia sunt modul confortabil în care rulează şi spaţiul uriaş disponibil pentru bagaje. Deşi locurile din spate permit fără probleme acomodarea a trei pasageri, ele nu oferă foarte mult spaţiu, limitarea adusă de platforma compactă fiind evidentă. Recomandarea noastră merge spre dieselul 1.9 TDI de 90 CP (şi mai apoi cel de 100 CP) care a fost extrem de apreciat, fiabil, cu un consum redus şi cu prestaţii dinamice corecte pentru clasa din care face parte Octavia. Propulsorul 1.9 TDI de 110 CP se adresează pentru cei care caută mai un plus de vivacitate, în special pentru drumurile extraurbane. Dintre motoarele pe benzină alegerea cea mai bună este 1.6i cu 102 CP, cel de 1.4 fiind prea mic, iar cele de 1.8 şi 2.0 consumă prea mult pentru ceea ce oferă.
Problemele de fiabilitate semnalate de-a lungul timpului sunt dintre cele mai diferite, de la turbine defecte, până la calculatoare care mai refuză să funcţioneze. Totuşi, Octavia este o maşină fiabilă, iar preţurile consumabilelor şi pieselor de schimb sunt extrem de bune, ceea ce face ca întreţinerea să nu fie costisitoare.
Pentru că Octavia este un model foarte comun în România vă invităm să vă spuneţi părerea despre acest model pe site-ul opinii.autovit.ro.

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.