autovit.ro
B SECTIUNI

Analiză: Skoda Superb (2002-2008)

Mai puțin celebră decât modelele Octavia și Fabia, Skoda Superb este însă un exemplu de spațiu și confort la un preț acceptabil. Este un automobil mare, care nu este pe gustul tuturor și dificil uneori de manevrat în oraș. Prima generație Skoda Superb a fost disponibilă doar în variantă sedan, iar prețurile sunt acum foarte interesante pentru un exemplar rulat din prima generație.

Skoda Superb face parte din gama constructorului ceh din 2001, dar acesta este modelul din epoca modernă. Superb este un nume care mai apare în istoria Skoda desemnând un automobil construit între 1934 și 1949. Skoda a decis să reînvie acest nume în 2001 și l-a alocat celui mai mai mare și mai luxos model din gama sa. Prima generație a fost prezentată în 2001, dar producția a început în 2002 folosind platforma modelului Volkswagen Passat B5 alungită cu 10 centimetri. La momentul lansării era cel mai mare model din gama Skoda. A fost disponibil doar în versiune sedan și folosea o serie de motoare din baza de organe a grupului Volkswagen. Cel mai popular și cunoscut propulsor din gama modelului Superb a fost motorul 1.9 TDI în varianta de 105 CP, dar și propulsorul 2.0 benzină de 115 CP și-a găsit o proprii fani. Pentru clienții care își doreau un Superb ceva mai puternic au existat și modele dotate cu motorul 1.8T turbo de 150 CP , dar și un V6 de 2.8 litri de 193 CP. Cel mai puternic motor diesel a fost un V6 de 2.5 litri de 165 CP.  Un facelift estetic minor a fost operat în 2006, când Superb a primit și propulsorul 2.0 TDI de 140 CP. La capitolul transmisie, Skoda Superb a utilizat o cutie de viteze manuală cu șase trepte sau o cutie automată Tiptronic cu cinci trepte.

1.9 TDI – cea mai bună alegere

09 Skoda SuperbDintre acestea cele mai cautate în țara noastră au fost cele diesel. Recomandăm alegerea variantelor 1.9 TDI sau 2.0 benzină deoarece aceastea sunt cele mai economice și evitarea motoarelor 1.8 Turbo și a celor V6 mult mai gurmande la pompă. Problemele specifice modelului Skoda Superb sunt legate de bobina de inducție la modele din primii ani de producție, ceea ce poate face ca motorul să funcționeze cu întreruperi, iar becurile farurilor sunt dificil de înlocuit. Cel mai mare avantaj al modelului Superb este spațiul în habitaclu. În special pasagerii de pe bancheta spate sunt răsfățați cu foarte mult loc pentru picioare, spațiul fiind comparabil cu cel din berlinele de clasă superioară. Suspensia a fost reglată pentru confort, Superb-ul pretându-se la un stil de condus relaxat și mai puțin la unul sportiv. Variantele cu motoare mari sunt scumpe la întreținere și aduc și taxe pe măsură. Cea mai bună alegere este 1.9 TDI în echiparea Elegance.

Deși majoritatea modelelor aflate la vânzare pe piața second-hand au parcurs distanțe apreciabile, Superb este un automobil fiabil și bine construit. La modelele din primii ani de fabricație au mai existat probleme și la sistemul Climatronic, deci este de preferat și o verificare temeinică a sistemului electric. Prețurile pentru prima generație Skoda Superb sunt foarte abordabile, acest model aflându-se la vânzare pentru sume ce variază între 2.500 și 9.000 euro pe Autovit.ro.

 

4 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)