
Printre calitățile pe care le aștepți de la viitoarea ta mașină trebuie să se numere, invariabil, consumul eficient de combustibil, nivelul de siguranță corespunzător, precum și o fiabilitate bună. Acestea sunt criterii obiective, pe care un vânzător de bună-credință le va scoate în față. În privința calității resimțite, odată ce te sui la volan, intervine subiectivitatea. Sigur că nu vei aștepta un feeling de berlină germană premium de la un hatchback fabricat în Coreea de Sud, dar, indiferent de buget, te aștepți ca achiziția ta să merite fiecare leu investit. Cum multe dintre mașinile de buget suferă la capitolul decibelilor emiși în habitaclu, pe măsură ce viteza crește, iar efectul abraziv al asfaltului asupra pneurilor amplifică zgomotul resimțit de pasageri, antifonarea poate fi o soluție. Fie că o alegi în cazul unui vehicul achiziționat recent, fie că o folosești ca avantaj la vânzarea unuia, este important să cunoști cât mai mult din ce implică aceasta.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Când este oportun să îți antifonezi mașina
Nevoia unui habitaclu mai silențios se manifestă în special în cazul modelelor de buget. Mulți dintre producătorii auto aleg să taie din costuri acolo unde acest lucru nu este atât de evident, iar lipsa unei antifonări desăvârșite nu este considerată o deficiență atât de mare ca lipsa unor dotări de confort, cum ar fi aerul condiționat automat sau ștergătoarele cu senzor de ploaie. Cu toate acestea, o mașină folosită intens poate deveni o sursă de disconfort, mai ales în cazul în care se parcurg la volanul ei mulți kilometri, într-o unitate scurtă de timp. Acest fenomen se produce din cauza combinației dintre două procese distincte.
Pe de-o parte, intervine zgomotul produs la atingerea suprafeței de rulare, ce va avea o intensitate cu atât mai mare cu cât textura asfaltului este mai rugoasă și mai neregulată. Pe de altă parte, rezonanța pe care o produc frecvențele emise de anumite componente, antrenate de vibrațiile motorului, se face și ea simțită din plin, mai ales la exemplarele cu o anumită vechime. Pentru ca aceste manifestări să nu devină atât de deranjate pe cât ar putea, mulți proprietari de mașini aleg să le antifoneze, cu ajutorul unor materiale aplicate la nivelul aripilor, portierelor, portbagajului și bordului.
Vezi categoria noastră de ▶ AUTOUTILITARE
Ce metode și materiale se folosesc
Înainte de a trece în revistă acțiunile în urma cărora mașina ta poate deveni mai silențioasă, este important de știut că antifonarea este un proces migălos, ce implică demontarea unor componente precum aripile sau fețele ușilor. Se impune intervenția unor specialiști în domeniu, în caz contrar, calitatea asamblărilor mașinii va avea de suferit enorm, iar zgomotul de la interior va deveni cea mai mică problemă pe care ar putea-o avea mașina. Iată, așadar, care sunt operațiunile și materialele necesare acestora, prin care se face antifonarea:
- aplicarea, pe interiorul aripilor, a unui grund și a minimum două straturi de vopsea cu efect de antifonare. Între aplicările fiecăruia dintre straturi, vei aștepta câteva minute, iar suprafața metalică trebuie să fie lipsită de pete de rugină sau zone cu grăsime.
- introducerea materialelor fonoabsorbante de mică densitate, cum ar fi buretele sau pâsla, pe interiorul portierelor și al hayonului sau capacului portbagajului. Grosimea acestor materiale variază între 1,8 și 2,5 mm și pot fi găsite la pachete, sub formă de coli;
- curățarea, degresarea și vopsirea șasiului cu ajutorul unei vopsele speciale, pe bază de cauciuc sintetic, cu efect de antifonare. Aceasta nu se va aplica în vecinătatea elementelor sistemului de evacuare;
- demontarea bordului, pentru montarea unor bucăți de pâslă, respectiv de folie de aluminiu, pentru reducerea rezonanței care poate fi transmisă dinspre motor către habitaclu.
Vezi categoria noastră de 👉 PIESE
Care sunt schimbările observate în cazul unei mașini antifonate
Imediat ce mașina a fost antifonată, vei observa o ameliorare a ambianței sonore de la interior, încă de la prima cheie. La viteze de șosea, vei constata o reducere substanțială a vibrațiilor transmise în interior, chiar dacă zgomotul cauzat de oglinzile retrovizoare sau de rezistența la înaintare se vor menține. Închiderea cu putere a portierelor sau a capotei ar trebui să genereze sunete atenuate, ceea ce îți indică faptul că antifonarea s-a realizat în mod corespunzător. Un efect colateral al modificărilor prin care trece mașina, pentru a oferi mai mult confort sonor, este creșterea masei acesteia. Aportul de materiale fonoabsorbante se poate traduce într-un surplus de până la 50 de kilograme, în funcție de dimensiunile mașinii.
Cu sfaturile de mai sus, știi dacă este cazul să apelezi la antifonare, pentru a-ți transforma habitaclul mașinii într-un loc mai primitor. Cu materiale de calitate și cu ajutorul unor profesioniști, vei avea parte de o lucrare valoroasă.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.