autovit.ro
B SECTIUNI

Anvelope de iarnă sau anvelope all-season?

Anotimpul rece este foarte aproape de a-și face pe deplin intrarea în drepturi, ceea ce impune utilizarea unor anvelope adecvate pentru temperaturile reci. De multe ori apare întrebarea: să cumpăr anvelope de iarnă sau mă pot descurca cu anvelope all-season? Care sunt, de fapt, diferențele dintre cele două tipuri de anvelope? Iată câteva explicații de bază.

 

Anvelopele all-season oferă un echilibru optim între beneficiile pe care le promit atât anvelopele de iarnă, cât și cele de vară. Astfel, ele pot fi utilizate pe întreaga perioada a anului, indiferent de vreme și de temperatură. Totuși, este important de știut care sunt limitările acestora. Anvelopele all-season sunt, în general, destinate șoferilor moderați, care nu fac excese și care au mereu grijă ca menevrele lor să nu fie agresive, la limita aderenței. Pe timp de vară, o anvelopă all-season oferă un nivel de tracțiune mai slab dacă o comparăm direct cu o anvelopă de vară. Același lucru se întâmplă și pe timp de iarnă, unde anvelopa all-season este pusă în dificultate în orice test de un pneu dedicat pentru iarnă. Pe zapadă și gheață, comportamentul este foarte diferit, distanțele de frânare fiind mult mai mari în cazul anvelopei all-season. De aceea, în cazul în care ninsorile sunt semnificative în zona în care locuiți este recomandat șă utilizați anvelope de iarnă. În plus, aceeași recomandare este valabilă și dacă aveți programate călătorii lungi și dese pe timp de iarnă.

iarna

Anvelopele de iarnă sunt absolut obligatorii atunci când conduceți mașini puternice, cu masă mare, care au ca principală caracteristică peformanța ridicată. De asemenea, o zonă în care ninge des și consistent impune utilizarea unei anvelope de iarnă dedicate, care se descurcă net superior în condiții grele față de una all-season. Anvelopa de iarnă are un comportament optim atunci când este utilizată la temperaturi de sub 7 grade, datorită compoziției mai moi. Peste aceste temperaturi, distanțele de frânare cresc semnificativ, direcția are de suferit, iar frânarea este afectată. Așadar, dacă mediul în care conduci frecvent este sub influența ninsorilor dese este important să te orientezi către o anvelopă de iarnă. În zăpadă afânată, diferența dintre cele două anvelope este consistentă.

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)