
Pasionații de două roți așteaptă să-și cumpere motocicleta visurilor, dar prețurile mari și lipsa ofertei de pe piața second hand amână achiziția.
Așadar, cum obții cei mai bun de pe piața motocicletelor rulate? Și când este cel mai bun moment al anului pentru a cumpăra o motocicletă? Te înarmăm în acest articol cu un plan de acțiune avantajos.
Cumpără în afara sezonului
Mașinile domină șoselele pe tot parcursul anului, fără grija condițiilor meteorologice, uneori extreme. Libertatea de mișcare nu este valabilă și pentru motociclete, care, de obicei, stau în garaj pe durata iernii. Dacă ești cumpărător, poți profita de acest context – motocicletele sunt mai ieftine în afara sezonului!
“Cea mai bună selecție de motociclete second hand este, în general, disponibilă în primăvară. Cu toate acestea, începutul sezonului vine la pachet cu o creștere a prețurilor, așa că șoferii care speră să economisească bani ar trebui să își caute motoare la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii”, spune Matas Buzelis, șeful de comunicații carVertical, portalul online de verificări ale istoricului motocicletelor și al altor vehicule.
Prețul mediu al unei motociclete second-hand este cel mai mic din octombrie până în februarie.
Prețurile motocicletelor încep să crească rapid la începutul lunii martie și ating un vârf maxim în mai.
👉 Vezi oferta de motociclete pe Autovit.ro!
Cumpără la mâna a doua
Producătorii de motociclete s-au confruntat în ultimii ani cu aceleași probleme ca și producătorii auto. Problemele apărute la nivelul lanțului de aprovizionare și lipsa componentelor au condus la creșterea prețurilor și la creșterea timpilor de livrare.
Mai există un motiv pentru care cumpărarea unei motociclete deja folosite este mai avantajoasă – evitarea deprecierii.
Vârsta medie a unei motociclete second hand verificată pe platforma carVertical este de 10,7 ani. Asta înseamnă că cei care cumpără pentru prima dată motocicletă sunt obișnuiți să aleagă una uzată în locul uneia noi.
Conform multor studii, motocicletele înregistrează cea mai semnificativă scădere a valorii în primii câțiva ani petrecuți pe șosea. Ulterior, rata de depreciere devine moderată, valoarea scăzând mult mai încet.
Drept urmare, cumpărarea unei motociclete second îți va permite să vinzi peste câțiva ani cu o pierdere mai mică decât dacă optezi pentru un model nou.
De asemenea, motocicletele noi au mai multe șanse să sufere defecte de fabricație și design, care sunt de obicei rezolvate (sau cel puțin cunoscute) la modelele mai vechi.
Bineînțeles, deși cumpărarea unei motociclete la mâna a doua este o modalitate excelentă de a economisi bani, aceasta vine și cu mai multe riscuri.
Verifică daunele și kilometrajul real să negociezi și mai bine prețul
La fel ca piața de mașini second hand, și pe piața motocicletelor second hand se poate strecura lipsa de transparență cu privire la istoricul vehiculelor. Vânzătorii vor încerca să-și maximizeze profitul prin vânzare și pot trece cu vederea defecte ascunse sau valoarea reală a odometrului.
Pe baza datelor din rapoartele care prezintă istoricul motocicletelor, 50,38% dintre motocicletele verificate pe platformă au un dosar de avarie, ceea ce indică faptul că au fost implicate într-un accident.
Motocicletele Yamaha înregistrează cele mai multe daune în timp ce motocicletele Triumph au cele mai mari costuri estimate de reparație, cu o medie de 9.315 EUR.
Iar 16,7% dintre motoarele verificate au kilometrajul falsificat. Majoritatea anunțurilor online de motoiclete second-hand au un kilometraj raportat de la 10.000 la 20.000 km. În realitate, kilometrajul real poate fi până la de 10 ori mai mare.
Pe de o parte, cumpărătorii ar trebui să evite motocicletele deteriorate din cauza problemelor de siguranță – chiar și o simplă defecțiune mecanică a unei motociclete poate provoca vătămări corporale grave. Pe de altă parte, semnalarea problemelor ascunse de vânzător poate fi o modalitate excelentă de a obține o ofertă mai bună.
„Dacă găsiți dovezi de falsificare a odometrului sau dacă depistați daune ascunse, acestea sunt aspecte foarte importante atunci când cumpărați o motocicletă la mâna a doua. Un început excelent pentru acest tip de investigații este obținerea unui raport istoric – vă va ajuta să accesați înregistrările companiilor de asigurări plus alte surse de date care vă pot dezvălui daune, un kilometraj dat înapoi și alte informații utile”, explică Matas Buzelis.
Un alt lucru important de verificat este dacă motocicleta a fost furată. Datele carVertical arată că cel mai mare număr de motociclete furate se află în Ucraina, Regatul Unit, Polonia și România.
Oricât de cuprinzător ar fi un raport istoric, nu te mulțumi cu o verificare a istoricului. Înainte de a cumpăra o motocicletă la mâna a doua, mergi la vizionare cu un mecanic pentru o inspecție tehnică amănunțită.
Foto: Shutterstock

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.