autovit.ro
B SECTIUNI

ASF a stabilit tarifele maxime pentru asigurarea obligatorie RCA

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat tarifele maxime ce pot fi stabilite de către companiile de asigurări pentru polițele obligatorii RCA. Aceste tarife sunt stabilite conform unui algoritm.

Formula de calcul cuprinde frecvența daunelor, dauna medie, daunele întâmplate, dar neraportate (IBNR), inflația daunelor și încărcarea de siguranță, care determină prima de risc, la care se adaugă cheltuielile de achiziție și administrare, fixe și variabile, precum și încărcarea de Bonus/Malus (15%) și cota de profit (1%). Comunicatul ASF cuprinde însă și exemple de calcul.

Astfel, pentru un automobil cu motor cu capacitate cilindrică între 1.201 și 1.400 cmc, deținut de o persoană fizică cu vârsta între 31 și 40 de ani, prima maximă pentru asigurarea RCA este de 610 lei.

rca1

Un alt exemplu este cel pentru un automobil cu motor cu capacitate cilindrică între 1.401 și 1.600 cmc deținut de o persoană juridică. Pt acest automobil, prima maximă pentru asigurarea RCA este de 992 lei.

ASF a mai publicat și un exemplu de calcul pentru autovehicul de transport persoane cu peste 40 locuri, caz în care prima de asigurare maximă este de 6.600 lei, iar în cazul unui autocamion pentru transport marfă, prima maximă este de 7.534 lei.

accidente_rca

Tarifele maxime RCA vor fi transmise către Ministerul Finanțelor Publice, care le va supune aprobării Guvernului.

Comunicatul oficial ASF poate fi consultat AICI.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)