autovit.ro
B SECTIUNI

Audi Q5 vs Mercedes-Benz GLC – SUV-uri pentru pretențioși

Audi Q5 vs Mercedes-Benz GLC – SUV-uri pentru pretențioși

Audi Q5 și Mercedes-Benz GLC sunt două SUV-uri compacte, extrem de populare în întreaga lume. Îți vorbim despre ele în rândurile următoare. Află totul despre design, motorizări, confort și, nu în ultimul rând, despre prețuri.

Încercăm să fim cât mai obiectivi și să-ți oferim informații clare, verificate din mai multe surse. Dacă ești în căutarea unui astfel de model, trebuie să știi că atât Mercedes-Benz GLC, cât și Audi Q5 se ridică la nivelul celor mai pretențioși cumpărători. Cei doi mari producători sunt recunoscuți pentru atenția la detalii. Să începem!  

Audi Q5 vs Mercedes-Benz GLC – scurt istoric și impresii generale

Modelele GLC și Q5 au tras vânzările pentru Mercedes-Benz, respectiv Audi, în ultimii ani. Sunt SUV-uri compacte premium, destinate pretențioșilor. Prima generație de GLC a apărut în 2015 și i-a luat locul GLK-ului, în timp ce Q5-ul se produce încă din 2008. Despre Audi se poate spune chiar că a dat lovitura cu Q5, acesta fiind cel mai bine vândut SUV mid-size premium din lume timp de șase ani. 

Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME

Audi Q5

Audi Q5 – prima generație (2008-2017)

Prima generație de Audi Q5 a debutat în Europa în 2008 și avea motorizări pe benzină și diesel. Din 2012, Audi a lansat și opțiunea de 2.0 litri cu motorizare hibridă, iar un an mai târziu a scos pe piață gama cu performanțe îmbunătățite, SQ5. 

Audi Q5 – a doua generație (2017-prezent)

A doua generație de Q5 oferă mai multă tehnologie și funcții îmbunătățite, precum sistemul de infotainment MMI. S-a lucrat și la aspectul exterior, Q5-ul devenind mai robust și cu o grilă frontală mai mare. Din 2021, Audi a adăugat și o variantă Sportback, mai puternică și care oferă și un motor electric de 13 cai putere, pentru versiunea mild-hybrid. 

Mercedes-Benz GLC

Mercedes-Benz GLC – prima generație (2015-prezent)

GLC-ul a înlocuit GLK-ul și a adus un aer proaspăt în rândul SUV-urilor marca Mercedes-Benz. Prima generație are și o variantă GLC Coupé, cu un plafon înclinat în partea din spate. Prima generație de GLC are motoare pe benzină, diesel și plug-in hybrid. 

Mercedes-Benz GLC – a doua generație (lansat iunie 2022)

Noul Mercedes-Benz GLC abia a fost lansat, după o amânare de un an. Aduce o gamă variată de motoare hibrid, un look nou și tehnologii de ultimă oră. Este mai degrabă o evoluție decât o revoluție, dar aduce o mulțime de îmbunătățiri.  

Vezi categoria noastra de ▶️ PIESE

Audi Q5 vs Mercedes-Benz GLC – design și stil

SUV-urile compacte premium arată, în general, bine. Mercedes-Benz GLC  și Audi Q5 respectă cerințele pieței și vin cu un design rafinat. Cele două modele au și variante coupé, cu linii mai sportive. Sunt SUV-uri elegante. GLC-ul este ceva mai pătrățos, iar logoul Mercedes-Benz de pe grilă este supradimensionat. Q5-ul este mai rotunjit, iar a doua generație are un design mai fresh. La nivel vizual, comparația este una subiectivă. Depinde de gustul fiecăruia în parte.  

Audi Q5 vs Mercedes-Benz GLC

Audi Q5 vs Mercedes-Benz GLC – interior

Atât cei de la Audi, cât și cei de la Mercedes-Benz pun mare preț pe confortul pasagerilor și pe aspectul interior al mașinilor pe care le produc. În cazul Audi Q5, interiorul a supraviețuit testului timpului și se bazează pe un design curat și elegant și o calitate premium a materialelor folosite. Singurul impediment de care s-au plâns unii dintre deținători este faptul că display-ul de 10 inchi dă impresia că plutește deasupra bordului.  

În cazul Mercedes-Benz GLC, dotările sunt la nivelul Clasei C. Tehnologia este la cel mai înalt nivel, iar display-ul de 10.25 inchi poate fi controlat vocal prin intermediul asistentului de voce ‘Hey Mercedes’. 

Când vine vorba de confortul pasagerilor, ambele modele oferă suficient spațiu, dar și o mulțime de spații de depozitare. Portbagajul este suficient de mare, 550 de litri în ambele cazuri. 

Vezi categoria noastra de ▶️ MAȘINI NOI

Design si stil

Audi Q5 vs Mercedes-Benz GLC – condus

Mergem mai departe și îți vorbim despre experiențele de condus. În varianta cea mai comună pe piața second hand din România, Audi Q5 vine cu motor 2.0 TDI Quattro, diesel, 4X4, ajunge de la 0-100 km/h în mai puțin de 9 secunde, are o viteză maximă de 211 km/h și un consum declarat de 6,8 litri la suta de kilometri. Pentru amatorii de senzații tari, varianta SQ5 vine cu un motor 3.0 TFSI Quattro Tiptronic, benzină, cu peste 350 de cai putere. În varianta hibridă, motorul de 2 litri benzină lucrează în tandem cu cel electric și o baterie de 14.1kWh. 

Cel mai popular Mercedes-Benz GLC este modelul 220d, cu un motor turbo-diesel în patru cilindri, care ajunge de la 0-100 km/h în 7.9 secunde, are o viteză maximă de 210 km/h și un consum declarat de 6,3 litri la suta de kilometri. Pentru mai multă putere, există variantele GLC 300d sau varianta hibridă, GLC 300e. 

Practic, atât Audi Q5, cât și Mercedes-Benz GLC îți pot oferi toate performanțele pe care ți le-ai dori de la un SUV.   

Audi Q5 vs Mercedes-Benz GLC – prețuri și concluzii

Pe site-ul Autovit.ro găsești peste 500 de modele de Audi Q5 și Mercedes-Benz GLC. Deoarece este de mai mult timp pe piață, Q5-ul are prețuri de pornire de sub 10.000 de euro, pentru modelele fabricate în 2010. Modelele abia lansate au prețuri de pornire de la 44.000 de euro. Un Mercedes-Benz GLC din 2016 te va costa puțin peste 20.000 de euro, în timp ce un astfel de SUV nou are un preț de pornire de 47.000 de euro.  

Audi Q5 și Mercedes-Benz GLC nu duc lipsă de concurență. BMW X3, Jaguar F-Pace, Volvo XC60, Porsche Macan, Lexus NX sau Land Rover Discovery Sport sunt alte opțiuni de SUV-uri compacte premium pe care le poți lua în considerare în momentul în care îți dorești o astfel de mașină.

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)