autovit.ro
B SECTIUNI

Autostrăzi și drumuri: Infrastructura modernă a Bulgariei

Autostrăzile din Bulgaria sunt drumuri cu două benzi de. circulație, cu acces controlat, proiectate pentru viteze mari.

În 2012, modificările legislative au definit două tipuri de drumuri: autostrăzi (în bulgară: Aвтомагистрала, Avtomagistrala) și drumuri expres (în bulgară: Скоростен път, Skorosten pat). Principalele diferențe constau în faptul că autostrăzile au benzi de urgență și limita maximă de viteză permisă este de 140 km/h, în timp ce autostrăzile expres nu au, iar limita de viteză este de 120 km/h.

Începând cu octombrie 2022, un total de 845,3 kilometri de autostrăzi sunt în funcțiune. În general, în Bulgaria nu există drumuri cu taxă, în schimb este necesară o vinietă, cu excepția drumurilor municipale. De menționat că site-ul  www.vignettebulgaria.com/ro/ vinde vignetă pentru Bulgaria, de unde poți să o achiziționezi rapid și ușor. Partea bună e că având o vinietă electronică, nu mai trebuie să te oprești la unul din punctele de vânzare de pe traseu. Tot ce trebuie să faci e să comanzi vinieta electronică digitală pentru Bulgaria, furnizând următoarele informații despre:

  • Datele vehiculului;
  • Durata și începutul călătoriei;
  • Numărul de înmatriculare al vehiculului;
  • Modalitatea de plată.

Imediat după plata taxelor, călătoria ta poate începe numaidecât! De asemenea, două poduri – Podul Noua Europă și Podul Dunărea – sunt cu taxă, ambele la punctele de trecere a frontierei Dunării către România. Cu toate acestea, este în curs de introducere un sistem de taxare care să înlocuiască vinietele, considerându-se că este o formă de plată mai echitabilă. În aprilie 2016, agenția de  drumuri a lansat o licitație pentru implementarea unui sistem electronic de colectare a taxelor de drum pentru vehiculele mai grele de 3,5 tone, iar contractul a fost semnat în ianuarie 2018. Din ianuarie 2019, vinieta electronică este în vigoare în locul autocolantului. Ulterior, a fost introdus un sistem de taxare pentru vehiculele de peste 3,5 tone.

Accesul la rețelele de autostrăzi din țările vecine

Grecia
Autostrada Struma se conectează în apropiere de Kulata cu autostrada grecească A25 (Serres – Lagkadas – Egnatia Odos). Traseul face parte din Coridorul IV paneuropean.De asemenea, o intersecție pe autostrada Maritsa este construită în apropiere de Svilengrad, pentru a face legătura cu viitoarea autostradă A21 din Grecia.

România
Autostrăzile expres Botevgrad-Vidin, Veliko Târnovo-Ruse și Șumen-Ruse, toate ramificate din autostrada Hemus, sunt planificate pentru a se conecta cu România. Autostrada expres Botevgrad-Vidin este probabil prima care va fi construită. Premierul român Victor Ponta a făcut o declarație după inaugurarea Podului Noua Europă, potrivit căreia România intenționează să construiască o autostradă între Craiova și Calafat.

De asemenea, pe termen lung, autostrada Cernavodă More este planificată să se conecteze cu viitoarea autostradă românească A4 până la Constanței (cu schimb cu autostrada A2, care duce spre București). Bine de știu că mulți români preferă să călătorească în Bulgaria, alegând litoralul bulgăresc în pofida celui românesc. De fapt, de la an la an, numărul românilor care aleg să-și petreacă vacanța pe timp de vară în Bulgaria crește. Numai în 2021, peste 1,2 milioane de turiști români și-au petrecut vacanțele în Bulgaria,
apogeul fiind luna august, când românii au fost într-un număr de peste 270.000, potrivit unor date ale Institutului Național de Statistică. În acest caz, nu e de mirare că Bulgaria a devenit pentru români o destinație turistică favorită de ani de zile.
Ideea e că Bulgaria își pune la dispoziție nu doar frumosul litoral, ci și numeroasele hoteluri care oferă opțiunea de all-inclusive, ceea ce-i încântă de-a dreptul pe români. Fapt pentru care, anul acesta – în 2023, sunt așteptați peste 600 de mii de turiști români, conform statisticelor oferite de Ministerul Turismului.

Ei bine, distanța mică față de casă, prețurile accesibile și cazarea în regim all-inclusive sunt doar câteva dintre motivele principale pentru care românii aleg să-și petreacă vacanța în Bulgaria. Până la urmă, litoralul bulgăresc devine ca o a doua casă pentru români, simțindu-se confortabil și în largul lor. În plus, față de România, Bulgaria
se bucură de o climă mai plăcută, de un relief spectaculos și de o serie de obiective turistice și atracții unice, ceea ce îi determină pe români să se întoarcă din nou și din nou în Bulgaria.

Turcia
Autostrada Maritsa (A4) se conectează în apropiere de Kapitan Andreevo cu autostrada turcească O-3, care se îndreaptă spre Istanbul.

Serbia
Un tronson de 31,5 km al autostrăzii Europa, de la Sofia la Kalotina, a fost licitat în 2012 și se așteaptă să se conecteze cu autostrada sârbă A4 spre Niš. Traseul face parte din Coridorul paneuropean X.

Macedonia de Nord
A se vedea și: Autostrăzi în Macedonia de Nord
Autostrada expres Dupnitsa-Kyustendil, care se ramifică din autostrada Struma, este planificată pentru a face legătura cu Macedonia de Nord.

Alte proiecte ce vizează autostrăzile

În 2012, guvernul bulgar a anunțat că poartă discuții cu Qatar pentru construirea unei autostrăzi sud-nord, în cadrul unui parteneriat public-privat, de la Svilengrad, la granița dintre Turcia și Grecia, până la Ruse, la granița cu România. Traseul face parte din Coridorul IX paneuropean. În octombrie 2012, a fost anunțată o licitație pentru un studiu de fezabilitate.

Viitoarele deschideri de autostrăzi

  • Mw A2 BG.svg Hemus : Boaza – Dermantsi (16 km): 2024
  • Mw A2 BG.svg Hemus : Dermantsi – Kalenik (19 km): 2024
  • Mw A2 BG.svg Hemus : Kalenik – Pleven (17 km): 2024
  • Mw A3 BG.svg Struma : Blagoevgrad – Simitli (13 km): 2024
  • Mw A6 BG.svg Europe : Dragoman – Kalotina (14 km): 2023
  • Drumul național 1 BG.svg Botevgrad – Lyutidol (19 km) 2023
  • Nat road 1 BG.svg Lyutidol – Mezdra (13 km): 2024
  • Drum național 1 BG.svg Makresh – Bela (14 km): 2023
  • Drum național 1 BG.svg Vidin – Makresh (30 km): 2024
  • Drum național 1 BG.svg Bela – Ruzhintsi (11 km): 2024

În total, 166 km de drumuri expres și autostrăzi vor fi deschise în 2023 – 2024.

Concluzie

La fel ca alte țări europene, Bulgaria are propria rețea de autostrăzi și drumuri expres, iar utilizarea acestora este taxată prin intermediul sistemului de viniete introdus. Starea generală a drumurilor din Bulgaria poate fi descrisă ca fiind decentă, autostrăzile fiind de un nivel european normal.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)