autovit.ro
B SECTIUNI

Când 57,11% dintre mașinile second-hand din România sunt avariate, dealerii găsesc soluții să ofere istoric și calitate

Criza semiconductorilor a frânat serios vânzările de mașini noi, prin urmare piața de mașini second-hand a crescut atât în valoare, cât și în importanță. Doar în România s-a înregistrat o cifră record de 655.804 de vehicule rulate comercializate în 2021.

Acest lucru a dat și mai mult de lucru reprezentanțelor de automobile și altor afaceri din domeniul auto, care depun efort suplimentar în accesarea unui istoric auto complet și comunicarea transparentă către clienți a provenienței și istoriei mașinilor reintrate în circulație.

Piața de mașini second-hand nu este lipsită de pericole dacă achiziția nu se face dintr-o sursă de încredere. Internetul este plin de anunțuri de vânzare de la particulari, cu detalii puține și prețuri suspecte. În lipsa informării, șoferi pot cădea pradă escrocilor. Daunele ascunse și kilometrajele date înapoi sunt probleme comune pe piețele din orice țară, creând o atmosferă de neîncredere în rândul cumpărătorilor.

Firesc, oamenii nu sunt mulțumiți de climatul de suspiciune și tot mai mulți dealeri profesioniști realizează cât de important este să inspiri încredere pentru a avea succes pe piața vehiculelor second-hand. Drept urmare, aceștia apelează la date auto istorice pentru a câștiga încrederea clienților și pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a comercializa exclusiv mașini de calitate cu istoric verificat.

 

Cât de comune sunt escrocheriile cu mașini?

Potrivit lui Darius Madadi, CEO Radacini Group, piața auto din România are o rată de motorizare foarte scăzută. Vârsta medie a mașinilor în UE este de aproximativ 10 ani, în timp ce în România este de aproximativ 16 ani. În plus, 80% din parcul auto românesc are o vechime mai mare de 10 ani. Doar 3% dintre mașini au până în 2 ani pe când 28% au peste 20 de ani.

În plus, majoritatea covârșitoare a vehiculelor second-hand înmatriculate în România provin din străinătate, 25% sosind doar din Germania. Acest lucru crește mult frecvența escrocheriilor (cum ar fi ascunderea daunelor sau kilometraje date înapoi) și prezintă o provocare în plus pentru dealeri.

„Ca pe fiecare piață, există diferite tipuri de vânzători, variind de la vânzători onești care prezintă date într-un mod transparent și până la samsari necinstiți. Datul kilometrajului înapoi și ascunderea daunelor suferite de mașină în trecut sunt lucruri care se întâmplă frecvent. Din fericire, rapoartele care vă prezintă istoricul mașinii ajută foarte mult. Noi oferim tuturor clienților rapoarte cu istoricul auto și facem verificări proprii vehiculele pentru a ne asigura că nici o escrocherie nu ne va afecta clienții sau compania”, spune D. Madadi.

Aceeași sursă afirmă din experiență și că multe escrocherii apar atunci când mașinile sunt importate în România din Europa de Vest. Vânzătorii modifică adesea kilometrajul și apoi vând mașinile la un preț mai mare decât merită în realitate.

 

Împreună contribuim la o piață auto mai bună

Serviciile online precum carVertical oferă date istorice despre mașini și pun la dispoziție cumpărătorilor informațiile de care au nevoie pentru achiziții sigure.

În parteneriat cu cea mai mare platformă online de mașini second-hand, Autovit.ro și carVertical fac accesibil istoricul oricărei mașini la un click. Utilizatorii platformei introduc codul VIN din descrierea oricărui anunț pe pagina dedicată parteneriatului și descarcă un raport complet. Chiar și în absența codului VIN din descriere, cumpărătorii pot solicita rapid seria de șasiu vânzătorului prin chat-ul integrat în aplicația mobilă sau varianta desktop pentru a păstra o evidență clară a mașinilor pe care le au în vedere în etapa de prospectare.

Vezi istoric auto pe Autovit.ro

 

Pentru companii precum Radacini Group, serviciile precum cele oferite de carVertical asigură transparența de care au nevoie pentru a câștiga încrederea clienților și pentru a îmbunătăți rentabilitatea propriilor investiții.

„Deși poate că au existat în trecut mașini pe care le-am achiziționat cu daune minore, suntem dispuși să acceptăm o mașină așa cum este. Cu toate acestea, nu ascundem nimic clienților noștri și sperăm că pe termen lung vom putea scoate toți escrocii de pe piață”, explică D. Maladi.

Înainte de a utiliza rapoartele carVertical, Radacini Group risca să achiziționeze vehicule cu daune ascunse majore. Acum, în schimb, pot verifica fiecare mașină și de asemenea le pot furniza clienților rapoarte cu istoricul auto.

„Companiile care furnizează date auto istorice aduc schimbări pozitive în industria mașinilor second-hand. Acest tip de serviciu ajută la promovarea jucătorilor corecți, la scoaterea escrocilor din competiție și la asigurarea transparenței pieței pentru cumpărători. Atunci când nu mai sunt posibile trucurile prin care se păcălesc clienții, samsarii vor înceta să repare vehicule distruse și să le vândă ulterior drept mașini bune.”, spune D. Maladi.

Potrivit lui Marius Marian, CEO-ul Tiriac Auto, piața locală din România este afectată de contextul socio-economic actual. Există o lipsă de mașini disponibile pe piețele locale și europene, în special sub 20.000 de Eur. Prețurile au crescut în ultimele 18 luni, ceea ce face procesul de cumpărare mai complicat.

Țiriac Auto a implementat o serie de pași pentru a se asigura că nu cumpără mașini în stare proastă. Compania inspectează cu atenție fiecare vehicul, astfel încât să nu fi fost modificat kilometrajul, să nu existe daune ascunse sau înregistrări de furt. De asemenea, compania cumpără mașini numai de la licitații binecunoscute și de încredere, parteneri autorizați sau companii de leasing de renume.

„Verificăm istoricul fiecărei mașini înainte de a o cumpăra. Când sosește un vehicul, specialiștii noștri inspectează atent starea acestuia înainte de a-l livra clientului”, explică M. Marian.

 

Proprietarii nu sunt mereu conștienți de manipularea odometrelor

Țiriac Auto oferă de asemenea și ajutor oamenilor să-și vândă propriile vehicule, dar acest lucru aduce provocări suplimentare.

„Recent, am avut un client care dorea să-și vândă Range Rover-ul. Cu toate acestea, după ce am verificat istoricul mașinii, am descoperit că mașina avea kilometrajul dat înapoi, lucru care l-a surprins și pe proprietar. Acesta nu știa să existe o discrepanță între kilometrii afișați și cei reali și probabil cumpărase la rândul său mașina cu odometrul deja manipulat. Situații de genul acesta se întâmplă des, de aceea verificăm mereu istoricul vehiculului”, susține M. Marian.

O altă dovadă de profesionalism și transparență în piață ne-o oferă Elite Cars Leasing România. Compania își concentrază oferta pe mașini cu vechime de cel mult 5 ani și cu un kilometraj mai mic de 150.000 km. Cu toate acestea, până și acest gen de mașini, relativ noi, vin adesea la pachet cu surprize pe care proprietarii anteriori nu le-au dezvăluit. La cumpărarea unui vehicul, compania colectează cât mai multe informații, rapoartele carVertical fiind una dintre principalele surse de date.

Potrivit CEO-ului companiei, Patricia Corlade, „pot fi probleme ascunse surprize neplăcute atât la ​​mașinile importate din străinătate, cât și la cele cumpărate din România. Acesta este motivul pentru care Elite Cars Leasing România cumpără vehicule doar de la dealeri de încredere care pot oferi un istoric complet al mașinii.”

Folosind rapoartele istorice, compania a descoperit deja câteva mașini grav avariate, ai căror proprietari susțineau că nu au fost deloc avariate în trecut. Vehiculele care au fost implicate în inundații sunt, de asemenea, comune pe piață

 

Verificați mașinile de daune ascunse

Fiecare cumpărător are dreptul să știe totul despre mașina pe care intenționează s-o cumpere. În plus, cumpărarea unui vehicul nu este doar o investiție financiară mare, cât și o alegere ce trebuie făcută în deplină siguranță pentru viitor.

Prin urmare, pe lista de cerințe și dotări, specialiștii Autovit.ro recomandă să începem cu nevoile familiei și să încheiem lista scurtă a mașinilor pe care le avem în vizor cu rapoartele de istoric. Asta va înclina balanța în primul rând către siguranță.

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)