autovit.ro
B SECTIUNI

Când trebuie să montez anvelopele de iarnă?

Toamna este încă la putere, dar anotimpul rece nu este deloc departe. Așadar, în scurt timp va fi nevoie să montezi anvelopele de iarnă. Totuși, când sunt acestea necesare și când sunt obligatorii? Iată răspunsul la aceste două întrebări.

 

În anul 2011, legea din România a fost modificată pentru ca anvelopele de iarnă să devină obligatorii. Astfel, una dintre cele mai importante schimbări pentru șoferi din ultimii ani a adus obligativitatea montării anvelopelor de iarnă, notate pe flancuri cu simbolul M+S, pe durata anotimpul rece. Dar când devin acestea obligatorii cu adevărat? Legea nu impune o anumită perioadă care stabiliște obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă, ci impune existența acestora pe mașină atunci când drumurile publice pe care se circulă sunt acoperite cu gheață, polei sau zăpadă. În teorie, din punct de vedere legal se poate circula toată iarnă cu anvelope de vară dacă nu există zapadă pe drum. Totuși, practica nu permite un astfel de scenariu în România, unde zăpada este o constantă în fiecare an. În cazul în care nu vă echipați corespunzător automobilul pe timpul iernii este bine de știut că riscați o amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte, care se traduce printr-o sumă de la 945 la 2.100 de lei. În plus, agentul care întocmește amenda va reține și certificatul de înmatriculare.

schimb de anvelope

Anvelopele de iarnă trebuie montate sub temperatura de 7 grade

Totuși, nu este deloc recomandat să așteptați apariția zăpezilor pentru a monta anvelopele de iarnă pe automobilul dvs. Recomandarea experților spune că un automobil trebuie echipat cu anvelope de iarnă atunci când temperatura exterioară scade sub 7 grade. Ce se întâmplă atunci? Orice anvelopă de vară are o mixtură a materialelor utilizate pentru compoziția suprafeței de rulare care se comportă foarte bine la peste 7 grade Celsius. Sub această temperatură, o anvelopă de vară devine foarte dură, pierde mult din elasticitate și, pur și simplu, este foarte periculoasă deoarece tracțiunea are de suferit. Anvelopele de vară se comportă ca un material de plastic pe timp de iarnă și nu reușesc să ofere necesarul de aderență, chiar și atunci când drumurile sunt uscate. Anvelopa de iarnă are o compoziție din materiale care sunt moi chiar și pe temperaturi scăzute, astfel încât asigură un comportament optim.

 

2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)