O vulcanizare, fixă sau mobilă, este o idee de afacere profitabilă. Numărul de autovehicule este în creștere, iar șoferii au nevoie periodic de servicii de vulcanizare, de la schimbarea sezonieră a cauciucurilor până la rezolvarea penelor sau îndreptarea jantelor.
Prin urmare, fie că deții deja o vulcanizare auto, fie că ești pe cale să deschizi una, acest articol îți va fi util pentru luarea unor decizii cât mai potrivite. Achiziția și operarea unor echipamente necesare și mai ales performante reprezintă un punct cheie în succesul unei vulcanizări auto.
De ce echipamente vulcanizare ai nevoie
Așa cum spuneam, echipamentele unei vulcanizări sunt importante din mai multe puncte de vedere. Odată ar fi de luat în considerare că vei putea obține profitul dorit prin exploatarea lor, respectiv îți vei construi oferta de servicii pe care le oferi clienților. Pe de altă parte, cu aparate și scule performante angajații tăi ar trebui să lucreze mai repede și, desigur, mai bine.
Într-o vulcanizare auto de succes vei avea nevoie de următoarele categorii de echipamente, scule și accesorii:
Aparat de echilibrat roți
Un echipament extrem de important este aparatul de echilibrat roți. Anvelopele puse pe jante au nevoie de un montaj precis și echilibrat, în așa fel încât mașina să fie pregătită de drum.
Aparatul de echilibrat roți poate fi manual, automat sau prevăzut cu tehnologie laser (monitor 3D Laser LED). De asemenea, în definirea performanței acestuia mai contează și timpul de măsurare, precizia de echilibrare sau viteza de rotație.
Vezi 👉 aparate de echilibrat roti și piese pentru funcționarea acestora.
Compresor de aer
Compresorul de aer este esențial într-o vulcanizare auto. Fiind considerat un echipament de bază, acesta este util în măsurarea și completarea nivelului de presiune din anvelope. De exemplu, un compresor mobil de 10 bari, cu rezervor de 200 l, poate fi pe lista ta de achiziții.
Cu greu ne putem imagina o vulcanizare fără un compresor de aer disponibil în vremurile actuale.
Aparat de îndreptat jante
Aparatul de îndreptat jante poate fi un echipament opțional însă îți va mări portofoliul de servicii de vulcanizare pe care le poți oferi clienților.
Prin urmare, acest aparat îți va aduce venituri suplimentare, mai ales că jantele, fie că sunt din tablă sau aliaj, pot prezenta în timp defecțiuni precum îndoituri sau deformări. Se întâmpla asta din cauza penelor de cauciuc și a condițiilor proaste de drum.
Aparat de dejantat roți
Dacă aparatul de îndreptat jante este opțional, vei avea mare nevoie de un aparat de dejantat roți.
Scoaterea jantei de pe cauciuc, într-un mod sigur și corect, se realizează cu un asemenea echipament de vulcanizare. Trebuie să ai în vedere specificațiile acestuia, precum diametrul de jante suportate, protecțiile disponibile pentru jante, puterea motorului și forța de depresare.
Vezi 👉 aparate de dejantat roti si alte piese pentru funcționarea acestora.
Elevatoare și cricuri hidraulice sau mecanice
Elevatoarele și cricurile nu ar trebui să lipsească dintr-o vulcanizare. Sunt absolut necesare pentru a ridica mașina pentru demontarea/montarea rapidă și în siguranță a roților.
Cricul hidraulic nu este doar un echipament mai modern, ci și mai eficient. El necesită puțin efort pentru operare. De exemplu, un cric hidraulic tip crocodil are acces ușor sub șasiu și poate ridica chiar și autovehicule de peste 2 tone.
Cricul mecanic este și el de ajutor, însă mai degrabă într-o vulcanizare mică sau într-o situație de urgență. El este folosit mai degrabă de șoferi în regim propriu. Este mai anevoios de operat și prezintă anumite limitări în ceea ce privește capacitate de ridicare.
În prezent, unul dintre cele mai comune tipuri de elevatoare hidraulice pentru o vulcanizare este cel „foarfecă”. Față de elevatoarele pneumatice, are o capacitate mai mare de ridicare și se operează în siguranță, fără griji în privința deteriorării șasiului mașinii.
▶ Citește care sunt avantajele și dezavantajele anvelopelor run-flat.
Stand geometrie
La un nivel superior de servicii existente într-un service de roți și anvelope, se regăsește standul de geometrie. Acesta va verifica direcția și unghiurile roților.
Testarea geometriei este necesară și are mai multe avantaje, cum ar fi stabilitatea autoturismului pe șosea sau evitarea uzurii excesive a anvelopelor.
Alte scule și accesorii pentru vulcanizare
- Scule de desfăcut prezoane roți, chei dinamometrice, chei cruce, tubulare etc.;
- Pistol de umflat cu manometru omologat de verificare presiune;
- Greutăți de echilibrare jante;
- Generator de azot (există categorii de clienți care caută această tehnologie de umflare a anvelopelor);
- Cretă pentru marcat anvelope, utilă de exemplu în procesul de reparație sau la schimbul sezonier;
- Valve, ventile, capace, petice, senzori de presiune etc.
Descoperă oferta de 👉 PIESE VULCANIZARE disponibilă pe Autovit.ro.
Echipamente set vulcanizare
Un set vulcanizare înseamnă, de fapt, un pachet de utilaje conceput de producători și furnizori pentru funcționarea unei vulcanizări auto. Cele mai de bază sunt seturile formate din aparatul de dejantat și aparatul de echilibrat.
Un pachet de vulcanizare complet mai vine în plus cu un elevator, dar și cu alte scule sau accesorii, precum cele menționate mai sus.
Echipamente vulcanizare mobilă pentru intervenții rapide
O vulcanizare mobilă poate fi o idee interesantă, însă costurile cu echipamentul necesar sunt destul de mari. Pentru asta vei avea nevoie, așadar, de un echipament de vulcanizare mobilă compact, de tipul all-in-one, ce poate fi montat într-o autoutilitară, așa cum este o duba.
Echipamentul va permite utilizatorului să opereze ușor jantele și anvelopele, direct din interiorul autoutilitarei. Nu necesită un generator de curent și are compresor integrat.
Autorizații și alte informații importante
- Cerere de autorizație de la Registrul Comerțului (ONRC)
- Cerere de autorizație de la Registrul Auto Român (RAR)
- Cerere de autorizație de la Ministerul Mediului
Obținerea autorizației de la RAR este cea mai complexă. Un reprezentat va efectua o inspecție asupra spațiului, echipamentelor și normelor de funcționare a vulcanizării. În urma inspecției, dacă este cazul, se clarifică aspectele care nu respectă cerințele RAR. Odată ce lucrurile sunt în regulă, se obține autorizația de funcționare.
Investiția făcută în echipamentele unei vulcanizări se poate recupera chiar și într-un an de zile, în măsura în care afacerea devine cunoscută și apreciată. Dincolo de echipamentele de bază pe care vulcanizarea ta trebuie să le dețină, mai contează seriozitatea și priceperea angajaților, cât și tarifele pe care trebuie să le stabilești în raport cu competiția. În plus, mizează și pe acele aparate și scule opționale, deoarece în acest mod îți vei diversifica oferta de servicii de vulcanizare.
Sursa foto: Shutterstock
Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.