autovit.ro
B SECTIUNI

Casă de vacanță pe 4 roți – Ghid de explorator cu autorulota

Un lucru la care tânjim cu toții, indiferent de anotimp, este dorul de ducă și de natură. Poate că nu avem mereu resursele financiare, timpul sau libertatea să plecăm în vacanță, dar există un truc care îmbină #utilul, #plăcutul, #siguranţa și #economiile. Are chiar #4 roți și este vorba despre o excursie după bunul plac cu autorulota. 

Oricât de idilică pare ideea de a porni la drum cu căsuța pe roți, sunt câteva aspecte ce stau la baza unei bune planificări. Cum alegi o masina potrivită pentru drumeţie, unde campezi și ce locuri poţi să vizitezi? Am pregătit sfaturi pentru toate nevoile. Urmează-ne în aventură!

7 avantaje când călătorești cu rulota
Cum alegi o autorulotă de drumeție
Top locuri de camping în România

7 avantaje când călătorești cu rulota

Ai impresia, uneori, că zilele zboară, chiar și când ești în concediu? Un truc de schimbare a percepției asupra timpului este să experimentezi lucruri complet diferite de rutina cu care te-ai obișnuit, iar o vacanță cu rulota nu este niciodată monotonă.

Parcurgi zilnic drumuri necunoscute și acționezi cu spontaneitate. Autorulotele sunt mijloace de transport și de cazare perfecte dacă intenționezi să vizitezi cât mai multe locuri și să fii în siguranța casei tale mobile. Iată și alte beneficii ale călătoriei cu rulota:

#1 Conduci relaxat 

De la volanul unei rulote ai flexibilitate în ceea ce privește planurile de călătorie. Poți planifica și reconfigura din mers traseul sau destinația, fără grija orelor de check-in, a rezervărilor sau a altor probleme de cazare în ultimul moment. 

#2 Ești mereu pregătit să pornești motorul

Oricând simți că vrei să schimbi peisajul, nu-ți rămâne decât să-ți asiguri fiecare membru al familiei cu centura de siguranță și să porniți iarăși la drum. Nu ai nicio cameră de predat, bagaje de strâns și cărat la mașină sau timp de pierdut inutil. 

#3 Ai toate facilitățile la bord

Chiar dacă poți poposi într-un colț retras de natură, asta nu înseamnă că nu dispui de facilități moderne și confort sporit. Autorulotele de familie au adesea un spațiu de locuit suficient de spațios pentru o familie numeroasă sau o gașcă de prieteni.

În plus, cele mai noi sunt echipate cu toate cele necesare: bucătărie cu frigider și aragaz, sistem de climatizare, scaune portabile, parasolar, prize de încărcare și, bineînțeles, sistem de conectare la electricitate. 

#4 Servicii de igienă atât în mers, cât și la staționare

Toaleta portabilă este o facilitate ce merită o categorie doar a ei în lista de beneficii ale călătoriei cu autorulota, pentru că indiferent de condițiile de igienă din camping, toaleta și dușul sunt mereu accesibile, curate și doar ale tale. În plus, odată ce ai făcut duș într-o rulotă, descoperi că poți fi mult mai econom cu resursele planetei. 

#5 Ai parte de costuri reduse

Într-o vacanță cu rulota, cheltuiești majoritar pe combustibil și pe mâncare. Iar pentru cea din urmă, ai toate utilitățile pentru preparare la bordul mașinii, astfel încât să ieși mai ieftin decât la restaurant și sigur mai sănătos. 

#6 Natură și sălbăticie cât vezi cu ochii

Dacă ești explorator din fire și nu îți plac locurile turistice, aglomerate și înghesuite, cu autorulota ai toată deschiderea și liniștea pe care ți le poți dori într-un concediu de detașare. Poți opta pentru un model cu fereastră pe plafon și să dormi sub cerul înstelat, în susur de râu și sunete de pădure. 

#7 Ai loc în dotare cât să iei și bicicletele în aventură

Atunci când pornești la drum știind că te vei gospodări pe cont propriu, este important să ai spațiu pentru toate bagajele și echipamentul de relaxare. În plus, despachetezi o singură dată și ai scăpat de grija lor, pentru că bunurile tale sunt mereu la loc sigur, accesibile și depozitate convenabil.

Cum alegi autorulota

Cum alegi o autorulotă de drumeție

Dacă iei în calcul achiziționarea unei autorulote, îți recomandăm să începi cu închirierea unei mașini. Pe lângă documentarea temeinică, experiența cu diverse modele te va ajuta să înțelegi care sunt nevoile tale și ce model răspunde cel mai bine acestora. 

Pentru mulți, autorulota invocă imaginea modelul iconic tip microbuz de la Volkswagen. E bine de știut că VW își reinventează modelul, de data aceasta, ca un vehicul electric complet cu capacități de conducere autonomă, un volan pliabil, scanere cu laser pop-up în acoperiș și un display care integrează realitatea augmentată. Numit ID Buzz, acesta va intra în producție în 2020 și va fi comercializat în SUA, Europa și China în 2022. 

Dacă primul autobuz VW vândut în Statele Unite în 1950 avea doar 30 de cai putere, ID Buzz va avea 369 de cai putere, cu motoare electrice pe fiecare osie și un pachet de baterii de 111 kW pe podea.

Autorulota Volkswagen

Până să apară și la noi, ne îndreptăm atenția către mărcile de autorulote existente pe piața din România, majoritatea de origine germană. Printre acestea amintim:

  • Sun Living Lido S 42 SL Karmann – Dexter 560 GO – Pane
  • l van
  • Burstner Nexxo T 660 Moonlight Edition
  • Adria
  • Hobby Premium Drive 70 HQ

De regulă, în cazul unui vehicul atât de voluminos, consumul de combustibil crește după ce este depășită viteza de 70-80 km/oră. Dacă vrei să faci economie pe traseu, este indicat să mergi sub viteza legală sau, altfel spus, să aderi la curentul de slow travel. Asta înseamnă inclusiv că nu te poți baza foarte mult pe estimările făcute de Waze până la destinație. 

Top locuri de camping în România

Fie că te aventurezi cu autorulota proprie sau cu una închiriată, fie cu o mașină normală și cortul în portbagaj, turismul nomad în România a început să se extindă tot mai mult în ultimii ani. În funcție de zona pe care vrei să o explorezi, am pregătit o listă de campinguri cu priveliști de vis și condiții optime de cazare. 

Cu autorulota la munte

#1 Camping Ursulet – Durau, Moldova

Campign Ursulet Durau

Tarif rulotă: 35 ron.

Facilități: căsuțe de cazare, băi moderne, bucătărie utilată, foișor lângă râu, zonă de picnic, grătar, șemineu în aer liber, acceptă animale de companie.🐾 

Ce vizitezi prin împrejurimi: traseu montan prin Munții Ceahlău, vârful Toaca, Parcul Național Ceahlău, Cetatea Balvanyos, Barajul Izvorul Muntelui Bicaz, Lacul Izvorul Muntelui, Cetatea de Scaun a Sucevei.

#2 Camping Vuurplaats, Suceava

Camping Vuurplaats

Tarif rulotă: aprox. 30 ron.

Facilități: zonă pentru foc de tabără, cabluri electrice, Wi-Fi, restaurant, grupuri sanitare și mașini de spălat. 

Ce vizitezi prin împrejurimi: Mănăstirile din nordul Bucovinei, Herghelia Lucina cu 400 de cai și Cetatea de Scaun a Sucevei.

#3 Camping Laguna Albastra, Brașov

Campign Laguna Albastra

Tarif rulotă: aprox. 40 ron.

Facilități: pescuit, terenuri de sport, grupuri sanitare, apă curentă, locuri de joacă pentru copii, piscină, dușuri și foișoare, restaurant, piscină, Wi-Fi. 

Ce vizitezi prin împrejurimi: Cetatea Făgărașului, Brașov, Viscri, Transfăgărășanul.

#4 Camping Vampire, Bran

Camping Vampire

 Tarif rulotă: aprox. 20 ron.

Facilități: conectare la curent electric, utilități sanitare, Wi-Fi gratuit, spălătorie, închiriere biciclete, grătar permis pe terenuri, butelii de gaze, este permis accesul cu animale de companie, contra-cost. 🐾

Ce vizitezi prin împrejurimi: Castelul Bran, Brașov, drumeție prin Parcul Bucegi, Parcul Făgăraș, Parcul Național Piatra Craiului, Peștera Dâmbovicioara, bisericile fortificate Viscri, Prejmer, Harman și Vulcan. 

#5 Campingul Zăvoi, Muntenia

Camping Zavoi

Tarif rulotă: aprox. 20 ron.

Facilități: apă caldă, curent rulotă, bucătărie echipată, utilități sanitare, golire casetă rulotă, permis cu animale de companie. 🐾

Ce vizitezi prin împrejurimi: Păstrăvăria Zăvoi, Curtea de Argeș, Cetatea Poienari, Barajul Vidraru. 

#6 Campingul Cheile Turzii

Camping Cheile Turzii

Tarif rulotă: aprox. 35 ron.

Facilități: apă și dușuri cu apă caldă, electricitate, restaurant și bucătărie, loc pentru foc de tabără, bar și restaurant. 

Ce vizitezi prin împrejurimi: traseul Izvorul Popii – Valea Arineilor – Cascada Ciucaș, defileul râului Hășdate, peștera „Cetățeaua Mare”, Cascada Ciucaș, Cheile Turului, Cheile Borzești.

#7 Camping Fain, Mureș

Camping Fain

Tarif rulotă: aprox. 50 ron. 

Facilități: tavernă, dușuri cu apă caldă, toalete, aragaz, frigider, ceaun și zonă de grătar, corturi încălzite și ridicate pe podea de lemn tip glamping, zone de lectură, hamace. 🐾

Ce vizitezi prin împrejurimi: Defileul Mureșului Superior și cele 100 de peșteri formate în rocă vulcanică, rafting pe Mureș. 

Cu autorulota la mare

#1 Camping 2 Mai, Constanța

Camping 2 mai

Tarif rulota: 20 ron.

Facilități: apă caldă, toaletă și dușuri, curent rulotă, golire casetă rulotă, restaurant.

#2 Camping Hahamace CORBU, Constanța

Camping Hahamace

Tarif rulotă: 60 ron.

Facilități: apă caldă, toaletă și dușuri, curent rulotă, golire casetă rulotă, acces cu animale de companie. 

#3 Camping Sud – Mamaia Nord, Constanța

Tarif rulotă: aprox. 40 ron.

Facilități: plajă privată, restaurant, terenuri de sport, magazin alimentar, toalete moderne, dușuri cu apă caldă non stop, grătar, cuplare rulote la rețeaua electrică și la apa curentă.

Dacă până de curând românii erau reținuți cu privire la planificarea excursiilor pe cont propriu, cu autorulota din dotare sau închiriată, odată cu nevoia de autonomie și distanțare socială, perspectiva unei vacanțe în mijlocul naturii și în siguranța căsuței pe 4 roți este din ce în ce mai tentantă. 

Așa că împachetează-ți bagajele, încarcă-le în mașină, alături de biciclete, și începe aventura. Natura te cheamă, iar acasă poate fi oriunde oprești motorul. 

Sursă foto: Unsplash 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)