
Înainte de a ne instala la volan și a pleca la drum este bine să ținem cont de câteva sfaturi simple pentru a conduce în siguranță.
Chiar dacă mașinile devin din ce în ce mai tehnologizate, iar sistemele dedicate siguranței au grijă de ocupanții unui vehicul, cel de la volan ia decizia finală în fața pericolului iminent. De aceea este bine să ținem cont de câteva sfaturi simple pentru conduce în siguranță către destinația aleasă.
1. Nu conduce sub influența băuturilor alcoolice
Orice șofer știe acest lucru, dar asta nu înseamnă că toată lumea ascultă acest sfat. Reflexele și timpul de reacție al celui de la volan sunt sever diminuate atunci când acesta are alcool în sânge. Chiar și o alcoolemie mică poate influența timpul de reacție, iar în cazul unei cantități mari de alcool ingerate se poate ajunge la vedere încețoșată sau dublarea câmpului vederii. Este mai bine să renunțăm la mașină și să apelăm la alte mijloace pentru a ajunge la destinație în cazul în care am consumat alcool.
2. Nu conduce obosit
Oboseala poate avea un efect similar cu cel al alcoolului asupra celui de la volan. Timpii de reacție se măresc, iar dacă oboseala este severă, șoferul poate ațipi pentru o secundă, suficient pentru a cauza un accident. Peste 20% din accidente sunt cauzate de starea de oboseală a șoferilor. Nu te urca la volan dacă este obosit, iar dacă oboseala te prinde pe drum, oprește și dormi cel puțin 30 de minute.
3. Poartă centura de siguranță
Sfat valabil pentru toți ocupanții unui vehicul pentru orice distanță parcursă. Banala centură de siguranță îți poate salva viața în cazul unui impact, iar fără ea, airbagul este inutil. În cazul unui accident la viteze mari, lipsa centurii îl poate ejecta pe cel de la volan sau pe pasageri în afara automobilului.
4. Adaptează viteza la condițiile de drum
Viteza ucide este o realitate. Riscul de a fi implicat într-un accident crește direct proporțional cu viteza de deplasare. Respectă-i pe ceilalți participanți la trafic și adaptează viteza de deplasare. Mai ales că 10-20 km/oră în plus te vor aduce doar câteva minute mai repede la destinație.
5. Evită folosirea telefonului mobil la volan
Utilizarea telefonului mobil pentru a compune mesaje scrise, sau pentru orice altă activitate distrage sever atenția celui de la volan. Timpul de reacție scade cu mai bine de 20% atunci când șoferul este ocupat cu verificarea telefonului mobil. De asemenea, evită orice alte activități care îți pot distrage atenția atunci când conduci: mâncatul la volan, aplicarea de machiaj, etc.