autovit.ro
B SECTIUNI

Ce drepturi și obligații ai când ești tras pe dreapta de polițist

Indiferent de experiența pe care o ai la volan și de conduita pe care o menții, mai devreme sau mai târziu, vei avea experiența unei opriri în trafic. Fie că agentul va constata o neregulă pe care ai comis-o, fie că va alege să te tragă pe dreapta în cadrul unui filtru, vor exista reguli pe care ambele părți trebuie să le respecte. Câtă vreme vei avea un comportament respectuos, nu ai niciun motiv de îngrijorare cu privire la modul în care se va desfășura interacțiunea cu polițistul. După ce, vara aceasta, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat dotarea a peste 12.000 de agenți din stradă cu body camere video, eventualele abuzuri vor fi mai ușor de investigat, dar și greșelile șoferilor vor ieși la iveală. Pentru a fi sigur că nu vei adăuga, la o eventuală contravenție, solicitări inutile către agentul de poliție, dar și că ești tratat în limitele legii, trebuie să ai o imagine de ansamblu asupra drepturilor și obligațiilor ce îți revin în cazul unui control în trafic.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

În ce situații te poate opri polițistul

Polițistul te va putea opri pe marginea drumurilor publice prin ridicarea brațului stang în plan orizontal sau prin balansarea cu brațul, pe verticală, a dispozitivului cu lumină roșie ori a bastonului reflectorizant. Imediat ce observi agentul, vei opri mașina în afara părții carosabile, iar dacă nu ai această posibilitate, te vei apropia cât mai mult de acostament, lângă bordură sau în locurile de parcare. Acțiunea poate avea loc inclusiv ca urmare a producerii de calamități naturale, de dezastre sau în alte situații de natură să pună în pericol siguranța participanților la trafic. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 cu privire la circulația pe drumurile publice, polițiștii rutieri au dreptul de a te opri atunci când te deplasezi cu mașina pe drumurile publice în următoarele situații:

  • când sunt constatate încălcări ale normelor rutiere;
  • când există indicii în legătură cu săvârșirea unei contravenții sau a unei fapte penale;
  • cand se dorește verificarea șoferilor în legătură cu deținerea documentelor prevăzute de lege.

Vezi categoria noastră de  ▶ PIESE

ce drepturi ai cand esti tras pe dreapta de politist

Ce documente ți se pot solicita și ce verificări se fac 

Imediat după ce vei intra în discuție cu agentul, ți se va solicita să prezinți în original actul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare. În privința asigurării obligatorii de răspundere civilă auto, aceasta poate fi prezentată și sub forma unei copii xerox sau chiar ca fotografie, pe ecranul telefonului mobil. În cazul în care te afli în situația de a avea permisul reținut, dar fără ridicarea dreptului de a conduce, vei prezenta polițistului și dovada înlocuitoare a actului. Dacă te afli la volanul unei mașini deținute de o societate de leasing, ai obligația de a înmâna polițistului un certificat de înmatriculare în care apar datele de identificare ale deținătorului mandatat. În cazul în care polițistul nu poate identifica, în certificatul de înmatriculare, data ultimei inspecții tehnice periodice, îți va putea reține certificatul de înmatriculare, în schimbul căruia îți va da o dovadă înlocuitoare, cu drept de circulație pentru 15 zile. Dacă oprirea are loc pe un drum național sau pe o autostradă, agentul va avea dreptul de a-ți solicita dovada plății rovinietei (tariful de utilizare al acestui tip de drum, aplicat atât românilor, cât și străinilor). 

Vezi categoria noastră de 👉 CAMIOANE

ce documente ti se pot solicita cand esti tras pe dreapta de politie

De ce drepturi ale șoferului trebuie să țină cont agenții 

Când vine vorba despre drepturile conducătorilor auto, există o întreagă mitologie la care se raportează șoferii români. Ordinul de serviciu, solicitat deseori de cei trași pe dreapta, se referă doar la acțiunile aflate în afara sarcinilor de serviciu, deci acesta nu poate fi pus în legătură cu activitatea de a opri și legitima șoferi. De asemenea, nici solicitarea certificatului metrologic al radarului sau a legitimației care atestă dreptul de a conduce mașina Ministerului de Interne nu te va ajuta cu nimic, pentru că aceste documente pot fi verificate doar de superiorul ierarhic al polițistului. Vei reuși, în schimb, să-ți complici situația, trezind suspiciuni din partea agentului, în cazul în care ai comis o contravenție sau chiar o infracțiune. În loc să pretinzi lucruri mai mult sau mai puțin întemeiate, ar trebui să-ți cunoști adevăratele drepturi, pe care polițistul este obligat să le respecte. Printre ele, se numără următoarele:

  • dreptul de a solicita legitimația polițistului; 
  • dreptul de a ți se comunica neregulile comise, înainte de a fi trecute în procesul-verbal;
  • dreptul de a solicita modelul și seria aparatului radar;
  • dreptul de a nu semna procesul-verbal.

Informațiile de mai sus se pot dovedi foarte utile în cazul în care ai avea de-a face cu un control sau cu o oprire cauzată de tine. O bună cunoaștere a legii și o atitudine echilibrată îți vor garanta o interacțiune cât mai normală cu agentul de poliție.

Credit foto: Shutterstock 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)