autovit.ro
B SECTIUNI

Ce este apa distilata și cum se folosește

Cunoscută și sub numele de apă demineralizată, acest lichid este purificat prin procesul de distilare. Punctul culminant al procedurii la care este supus este aducerea la punctul de fierbere, concomitent cu acțiunea de colectare a altor substanțe într-un recipient special, pentru obținerea unui conținut de metale și minerale redus considerabil. Mai mult, după etapele de vaporizare și condensare, se obține o apă fără impurități, fără compuși organici volatili și fără fluor. Necesitatea existenței unei metode prin care apa să fie purificată rapid și în condiții cât mai sigure a dus, încă din Antichitate, la apariția metodei distilării. 

Una dintre cele mai vechi mențiuni ale distilării datează cu 200 de ani înainte de era noastră și îi aparține filozofului grec Alexandru din Afrodisia. În prezent, apa distilată se mai obține și prin osmoză inversă, ionizare sau electrodeionizare, este foarte ușor de procurat, iar prețul unui recipient de 5 litri trece foarte rar de valoarea celor 15 lei. De ce este recomandat ca în garajul tău să se găsească și o rezervă de apă distilată? În cele de mai jos, aflăm dacă aceasta este importantă pentru funcționarea motorului și la ce ar putea ajuta.

Ce rol are apa distilată
De ce să nu alegi apa de la robinet
Cum verifici antigelul

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE

Ce rol are apa distilată

Limpede, incoloră, inodoră și fără gust, apa distilată nu se deosebește cu nimic de cea plată sau de la robinet. Aceasta, la prima vedere, pentru că marele ei avantaj este acela de a putea fi folosită în scopuri industriale, la diluarea lichidului de răcire al mașinii sau la diluarea lichidului de parbriz, fără a lăsa depuneri de calcar. A ignora importanța acestui beneficiu înseamnă a te expune la riscul ca furtunurile și conductele prin care circulă apa să fie înfundate. Pe termen lung, anumite componente mecanice ale propulsorului s-ar putea deteriora iremediabil. Astfel, în loc de a plăti un preț minim, ce ar putea cumpăra un flacon cu apă distilată, te-ai putea găsi în situația de a achita sume importante de bani pe manoperă și pe componente. 

Vezi categoria noastră de ▶ AUTOTURISME

de ce e bine sa folosesti apa distilata

De ce să nu alegi apa de la robinet

Folosirea apei distilate în procesul de diluare a antigelului este obligatorie, iar aceasta, din mai multe motive. Până la acestea, este importantă o precizare: niciodată nu trebuie înlocuit lichidul de răcire, indiferent de formula prescrisă de fabricant, cu apa de la robinet. Aceasta, pentru că un motor de concepție modernă are nevoie să funcționeze la o temperatură constantă. Dacă temperatura de fierbere a apei ne este cunoscută tuturor, trebuie să știi că mixul corect dintre antigel și apa distilată poate face față unor temperaturi de până la 120 de grade până să intre în fierbere. 

Așadar, apa de la robinet nu este o opțiune nici măcar dacă este folosită în combinație cu lichidul de răcire și, cu atât mai puțin, preluată direct din instalația de alimentare. Ruginirea circuitului de răcire, cea mai gravă consecință a acestei practici, este ireversibilă și produce o gaură considerabilă în buget. Vei alege apă distilată în procesul de diluare a antigelului, pentru a menaja circuitele sistemului de răcire și pentru a evita deteriorarea treptată a vasului de expansiune, din cauza depunerilor de calcar. De asemenea, vei alege numai un antigel recomandat de producător și vei respecta proporția de diluare indicată pe eticheta produsului. 

Vezi categoria noastră de 👉 CAMIOANE

cum verifici antigelul

Cum verifici antigelul

Ai sau nu nevoie de apă distilată în funcție de necesitatea diluării lichidului de răcire. Pentru a ști dacă este sau nu cazul să execuți această operațiune, vei verifica nivelul lichidului din vasul de expansiune, cu motorul oprit. În cazul în care acesta nu se află între cele două cotaxii indicate pe recipient, MIN și MAX, va trebuie să adaugi un amestec de apă distilată și antigel, cu atenție la proporții. Unele lichide de răcire sunt comercializate ca atare, în timp ce altele sunt deja diluate, ceea ce modifică proporția de apă distilată pe care tu va trebui să o adaugi în vasul de expansiune. 

Cu sfaturile de mai sus, știi cât de importantă este apa distilată și cum o folosești corect, pentru a menține durata de viață a propulsorului. Respectă indicațiile producătorului mașinii tale și vei menține sub control costurile utilizării ei, pe termen cât mai lung. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)