autovit.ro
B SECTIUNI

Ce este garanția auto, când se anulează și ce opțiuni ai pentru un vehicul second-hand

Pentru a-și menține și lărgi baza de clienți, multe companii pun la dispoziția consumatorilor diferite forme de garanții pentru produsele pe care le oferă. Ele asigură cumpărătorul că, în cazul în care bunul achiziționat nu respectă specificațiile din contractul de vânzare-cumpărare, vânzătorul sau fabricantul se obligă să repare, să înlocuiască sau, în unele cazuri, să restituie contravaloarea produsului, fără niciun alt cost suplimentar din partea cumpărătorului.

Nu fac excepție nici autovehiculele care, fie ele noi sau rulate, vin însoțite de garanții auto, stabilite de producători sau de dealeri. Ele pot varia semnificativ, în funcție de brand – la cele noi – sau de vechimea și starea mașinii – în cazul celor second-hand. 

În țara noastră, cadrul legislativ care reglementează modul de comercializare al bunurilor și, implicit, politicile de acordare a garanției, este prevăzut de Legea 449/2003 și OUG 140/2021, unde cei interesați pot găsi informații utile, aplicabile inclusiv comerțului cu autovehicule.

Iată, în esență, ce amănunte privind garanția auto ar trebui să ai în vedere atunci când cumperi o mașină. 

Ce poate acoperi garanția auto

Termenii garanțiilor auto sunt diferiți de la un producător la altul sau depind de regulile fiecărui dealer în parte. 

Pentru mașinile noi, garanția standard poate fi, în general, de 2-3 ani sau în limita unui anumit număr de kilometri, de regulă între 100.000 și 150.000 km. Se oferă și alte garanții, în funcție de brand:

  • anticoroziune  – în jur de 10-12 ani;
  • defecte de vopsire – în general 3-5  ani;
  • piese de schimb și accesorii originale – 2 ani.

Toate aceste garanții, însă, vin cu anumite condiții care trebuie respectate de proprietari. Pentru unele autovehicule, de exemplu, garanția este valabilă doar pe teritoriul României, are drept beneficiar doar primul utilizator – nu este, deci, transmisibilă – și privește numai defecțiunile apărute la grupul motor.

Aproape toți producătorii condiționează garanția de efectuarea reparațiilor în service-urile autorizate și agreate de fabricant și de respectarea termenelor de revizie și inspecție tehnică.

De asemenea, este bine să iei în considerare faptul că, în majoritatea cazurilor, garanția unei mașini noi nu acoperă avariile produse autovehiculului de uzura normală, deteriorările survenite ca urmare a utilizării defectuoase sau neglijenței proprietarului.

În funcție de politicile comerciale ale fabricanților auto, garanția poate fi extinsă pentru anumite modele, la dorința posesorului mașinii, pentru o perioadă suplimentară de timp, care, de obicei, este de doi ani. Și în acest caz, pot exista reguli care să restrângă aria de aplicare a garanției doar la anumite componente care au vicii de montaj sau fabricație. 

Situații care pot anula garanția

Pentru a evita situațiile neplăcute, este bine să cunoști și circumstanțele care pot provoca anularea garanției și care, de multe ori, nu sunt luate serios în considerație de către proprietarii de autovehicule.

  1. Calamitățile naturale, forța majoră sau accidentele

Avariile aduse mașinii de către catastrofele naturale – cutremur, inundație, furtună puternică, alunecare de teren etc. – reziliază garanția, la fel ca și deteriorările cauzate de animale sau condițiile meteo extreme. Cum am văzut, aceasta acoperă doar situațiile în care există defecte survenite din vina producătorului. 

  1. Modificarea autovehiculului

Dacă ai făcut un tuning mașinii, iar acesta a dus la defectarea unei piese acoperite de garanție, dealerul ți-o poate anula. În cazul în care totuși dorești să faci astfel de intervenții, este indicat să te adresezi unui service auto agreat și certificat de către fabricantul autovehiculului.

  1. Nerespectarea manualului de utilizare și conducerea imprudentă

Mașina pe care ai achiziționat-o este construită să funcționeze în anumiți parametri. Depășirea și încălcarea lor, condusul cu grad înalt de risc și la viteze mari, derapajele controlate (așa-numitele „drifturi”) și suprasolicitarea motorului uzează prematur componentele autovehiculului și anulează garanția.

  1. Neglijența în întreținere

Mentenanța mașinii, executată corect și la timp, este extrem de importantă. În cazul în care reviziile și inspecțiile tehnice nu sunt făcute la timp, iar înlocuirea uleiului, a filtrelor și a altor consumabile auto este întârziată sau ignorată, dealerul poate anula garanția. De asemenea, folosirea altor tipuri de combustibil sau ulei decât cele recomandate de producător poate duce la rezilierea garanției.

  1. Falsificarea kilometrajului

Instrument important în măsurarea gradului de uzură și a vârstei mașinii, kilometrajul este indicatorul care îți arată, printre altele, când anume trebuie să programezi următoarea vizită la service-ul auto. Este, de asemenea, un factor important în stabilirea prețului unui vehicul. Reducerea frauduloasă a kilometrajului, prin diferite mijloace, poate anula garanția.

ce este garantia auto

Mașinile second-hand cu garanție inclusă

Pentru cei care doresc să-și achiziționeze un vehicul rulat și care sunt preocupați de cumpărarea unei mașini fără vicii ascunse sau probleme care să necesite reparații capitale la scurt timp după cumpărare, o soluție sunt mașinile second-hand cu garanție. Oferta pieței românești în materie este bogată și cuprinzătoare, punând la dispoziție masini pentru orice sofer incepator.

Dacă până mai acum câțiva ani cumpărarea unui vehicul second-hand venea însoțită de riscuri însemnate, situația actuală s-a îmbunătățit, iar procesul de achiziție al unei mașini a devenit mult mai eficient și mai sigur. 

👉 Dacă ești în căutarea unei mașini second-hand, nu uita că site-ul Autovit.ro, platforma cu cel mai mare număr de dealeri profesioniști, îți oferă o gamă largă de vehicule cu garanție inclusă. Intră în secțiunea Autoturisme, alege mașina cea mai potrivită pentru tine și întreabă vânzătorul de garanție!

Cu toate acestea, nu toate variantele de achiziție a unui vehicul rulat sunt lipsite de probleme. De cele mai multe ori, cei care doresc să cumpere o mașină second-hand se orientează către variantele cele mai convenabile ca preț, lucru deloc surprinzător. Pe de altă parte, dacă mașina are defecte ascunse, costul inițial mic al vehiculului poate veni cu o serie de probleme costisitoare pe termen lung.

O alternativă sigură și eficientă este achiziționarea unui vehicul rulat, cu garanție inclusă, de la unul dintre dealerii independenți sau de la reprezentanțele oficiale ale producătorului. Prețul poate fi mai ridicat, incluzând și comisionul vânzătorului independent, dar cumpărătorul poate avea siguranța că fișa tehnică a mașinii este cea autentică. 

În plus, înainte de vânzare, vehiculele sunt supuse, de regulă, unor inspecții riguroase și reparații serioase, acolo unde este cazul.

Iată și alte avantaje ale achiziției unui vehicul cu garanție inclusă de la un dealer profesionist:

  • în timpul negocierii prețului, poți obține diferite beneficii suplimentare de la dealer, inclusiv condiții de garanție mai generoase;
  • în cazul unor defecțiuni minore, poți apela la service-ul dealerului, fără să mai trebuiască să consumi timp și energie căutând un atelier de reparații corespunzător;
  • dacă vei dori în viitor să vinzi mașina, o poți face în deplină siguranță, fără să te temi că vei avea probleme cu actele.

👉 Îți dorești o mașină second-hand cu garanție inclusă? Apelează la site-ul Autovit.ro, accesează categoria de dealeri profesioniști și selectează mașina care corespunde cel mai bine nevoilor tale. 

Câteva sfaturi privind garanția auto

  • Atunci când te hotărăști să achiziționezi o mașină second-hand, o etapă obligatorie o reprezintă documentarea temeinică. În afara informațiilor legate de modelul de mașină care te interesează, un punct de interes îl constituie identificarea componentelor care ar putea genera probleme în viitor. Orice brand are punctele sale sensibile, iar cunoașterea lor te va ajuta să alegi garanția potrivită pentru mașina ta.
  • Un vehicul second-hand trebuie să fie de o calitate convenabilă, să funcționeze corect și să fie într-o stare acceptabilă. Pentru stabilirea acestor parametri este important să iei în considerare istoria mașinii, kilometrajul, anul fabricației, producătorul și prețul. Toate aceste particularități ar trebui să se regăsească în termenii și condițiile actului de garanție.
  • Păstrează toate facturile, bonurile și chitanțele operațiunilor de service efectuate în perioada de garanție. Sunt documente care dovedesc respectarea perioadelor de revizie și mentenanță și care pot dovedi că nu s-au făcut intervenții ce pot anula garanția.
  • Este indicat să citești cu atenție actul de garanție, pentru a înțelege ce anume acoperă și dacă sunt specificate costuri suplimentare. O garanție cu un preț scăzut se poate dovedi, de cele mai multe ori, o falsă economie, pentru că va trebui să suporți costurile ulterioare ale reparațiilor. Este bine de știut că există garanții ale căror clauze nu prevăd acoperirea avariilor produse în primele săptămâni de conducere a mașinii.
  • Verifică și dacă termenii garanției se aplică doar unui anume lanț de service-uri și care sunt condițiile acestuia. Există clauze potrivit cărora, dacă un anume element al vehiculului se defectează din cauza altuia care nu este acoperit prin garanție, va trebui să suporți personal cheltuielile, pentru că avaria s-a produs din cauza unui component neacoperit de garanție.
  • Este bine să eviți garanțiile care au exprimări neclare, termeni confuzi sau lipsiți de claritate. Cele mai bune garanții sunt cele care explică în detaliu și fără ambiguități termenii și clauzele care se aplică. 

Cumpărarea unei mașini second-hand cu garanție inclusă se poate dovedi o alegere inspirată atât pentru șoferii începători, cât și pentru cei care își doresc o economie la bugetul personal. Soluția recomandată este să apelezi la serviciile unui dealer autorizat, să parcurgi cu atenție prevederile din actul de garanție și să alegi varianta cu cele mai multe beneficii. Poți, astfel, evita neplăcerile și cheltuielile inutile și te poți bucura de mașina pe care ți-ai ales-o. 

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)