
Ai făcut un shortlist cu modelele cele mai potrivite cu bugetul tău și ai pregătit garajul. Ești la un pas de a deveni mândrul proprietar al unui vehicul istoric, iar asta va însemna că vei străbate drumuri tihnite, de duminică, ascultând torsul inconfundabil al unui motor clasic, și că nu te vei da în lături de la a ridica, din când în când, capota. Multe elemente de sub ea îți vor fi necunoscute, dar carburatorul va face diferența dintre mașina pe care o conduci zi de zi și cea de care chiar ești mândru. Până la a te putea urca la volan cu siguranța că vei ajunge cu bine la destinație, este important să stăpânești rolul tuturor pieselor de schimb. Un bun început este reprezentat de jiclor. Deseori pronunțat greșit, dar nelipsit de pe mașinile pe benzină dotate cu un carburator, acesta este un dispozitiv sub forma unui dop cu orificiu, care contribuie la dozarea optimă a combustibilului.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Cum funcționează un carburator
Acest dispozitiv de alimentare, care are rolul de a doza optim benzina și aerul ce formează amestecul necesar procesului de ardere internă prin scânteie, este caracteristic vehiculelor cu o oarecare vechime. Carburatorul este proiectat astfel încât benzina să poată atinge un nivel parțial de vaporizare și să se combine cu aerul în proporția optimă necesară unei arderi complete. Complex din punctul de vedere al construcției, carburatorul are următoarele componente:
- camera de nivel constant;
- camera de amestec;
- conducta de legătură;
- jiclorul;
- flotorul;
- difuzorul;
- clapeta de obturare.
Benzina din rezervor pătrunde în camera de nivel constant, via pompa de combustibil, iar la atingerea nivelului optim, plutitorul împinge clapeta de obturare, pentru a întrerupe alimentarea cu combustibil. Pentru realizarea procesului de admisie, aerul atmosferic pătrunde în camera de ardere, într-o cantitate proporțională cu cea a combustibilului, datorită moderării operate de clapeta camerei de amestec. Acesta trece prin filtrul de aer, prin difuzorul și prin camera de amestec ale carburatorului, iar efectul acestuia angrenează circulația combustibilului în jiclor.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Ce rol are un jiclor în procesul de carburație
Pe fondul scăderii cantității de benzină din camera de nivel constant, clapeta de obturare permite accesul acesteia în carburator, iar apoi se obturează, pentru ca după aceea să se elibereze din nou. Astfel, printr-o frecvență dictată de mișcarea cilindrilor, amestecul necesar carburației este asigurat în proporțiile ideale. Rolul jiclorului, în tot acest proces, este acela de a garanta trimiterea către cilindri a unei cantități de benzină potrivite cu parametrii admisiei. Jiclorul reușește să își îndeplinească funcția, datorită orificiului ce îl străbate, care este proporționat în acord cu specificațiile carburatorului, respectiv ale camerei de ardere. În cazul în care carburatorul este înfundat, din cauza reziduurilor din combustibil, obținerea unui amestec echilibrat dintre aer și benzină este compromisă. În acest caz, se va proceda la demontarea dispozitivului, respectiv la curățarea sa, operațiuni ce trebuie repetate și în ceea ce privește jiclorul.
Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE
La ce folosește jiclorul de mers în gol
De regulă, în cazul unui motor pe benzină de concepție veche, cu aprindere prin scânteie, carburatorul prezintă un jiclor separat, destinat mersului în gol. În acest regim de funcționare, în care motorul merge la relanti, într-o plajă de 700-900 rpm, este necesar ca funcționarea compresorului sau instalației de climatizare să fie menținute în parametrii optimi. Dacă, în prezent, avem la dispoziție regulatorul sistemului de injecție, pentru propulsoarele de concepție clasică, este nevoie de jiclorul de mers în gol. Micuța piesă garantează evitarea opririi nedorite a propulsorului și prelungirea duratei de viață a acestuia, precum și a celorlalte componente necesare funcționării mașinii.
Acum știi ce rol are jiclorul, în cazul unei mașini cu motor a cărui funcționare depinde de un carburator. Cu o bună cunoaștere a tot ce este sub capotă, poți să întreții corespunzător cea mai recentă achiziție a ta pe patru roți.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.