autovit.ro
B SECTIUNI

Ce este un starter auto portabil și de ce ar trebui să cumperi unul

Orice șofer cu minime cunoștințe tehnice știe că bateria auto este o piesă esențială pentru sistemul electric al mașinii. Ne gândim doar la simpla pornire a mașinii, la aprinderea farurilor sau folosirea radioului. 

În principiu, cam după trei ani, orice baterie auto începe să se uzeze până la necesitatea înlocuirii acesteia cu una nouă. Când încep temerile legate de uzura bateriei mașinii tale, soluția achiziționării unui starter auto este recomandată. 

Ce este un starter auto portabil și de ce este util

Starterul auto este un dispozitiv portabil care își găsește cu ușurință un loc în portbagajul mașinii tale. Denumit și jump starter auto, el este practic o baterie externă de dimensiuni compacte care se conectează, la nevoie, la bateria auto de la mașină. 

În privința utilității unui starter auto portabil, lucrurile sunt cât se poate de simple. Cu un starter baterie auto poți reporni rapid mașina în cazuri de urgență. Descărcarea bateriei auto se poate întâmpla, în funcție de nivelul de uzură, mai ales în condiții de frig, dar și dacă lași un timp îndelungat radioul sau sistemul de iluminare aprins. 

Știm, o să zici că ție nu ți se întâmplă. Totuși, o astfel de surpriză, în care găsești bateria descărcată și mașina nu mai pornește, poate apărea fix atunci când nu te aștepți. În parcarea de acasă ar fi cea mai mică bătaie de cap, dar ți se poate întâmpla în vacanță, de exemplu, într-o zonă montană izolată. 

Prin urmare, cu un asemenea redresor auto portabil nu vei mai avea nevoie de ajutorul unui alt șofer pentru a da curent bateriei mașinii tale sau de asistență auto în trafic. Dacă ai experimentat deja o astfel de situație, nu mai are rost să spunem cât de enervant și frustrant este să depinzi de alții. 

⏩ Citește și despre tipurile de motoare, pentru a avea așteptări corecte de la viitoare ta mașină.

starter auto portabil

Cum funcționează un jump starter auto și ce avantaje oferă

Un jump starter auto funcționează foarte simplu și nu ai nevoie de cunoștințe tehnice complicate. Așadar, citește cu atenție indicațiile de conectare și funcționare ale dispozitivului. 

Conectarea cablurilor, culoarea neagră (-), respectiv culoarea roșie (+), la bornele bateriei auto trebuie făcută corect. Mai apoi, pornirea jump starterului se face dintr-un simplu buton. 

Într-un timp scurt de așteptare, în funcție de model și moduri de operare, poți porni mașina. Cu alte cuvinte, jump starterul auto îi va da bateriei auto descărcate șocul electric de care are nevoie pentru pornirea mașinii.

Reține faptul că un starter portabil nu are rolul de a încărca bateria auto. 

5 avantaje oferite de un jump starter auto:

 1. te salvează din situații critice, fără să mai depinzi de ajutorul cuiva;
 2. este un dispozitiv compact și portabil, ușor de depozitat în portbagajul mașinii;
 3. prețurile de achiziție sunt pentru orice buzunar;
 4. nu este nevoie să demontezi bateria mașinii, iar conectarea cablurilor de încărcare nu este deloc complicată;
 5. are și o serie de alte funcții utile, precum existența unei lanterne LED sau posibilitatea de a încărca telefonul, laptopul etc.  

Dacă la următoarea oprire și repornire a mașinii întâmpini aceeași problemă, înseamnă că bateria auto nu se încarcă în timpul mersului și ai nevoie de un 👉 REDRESOR sau de o baterie nouă. 

Cel mai bun starter auto – 3 modele pe care să le ai în vedere

Care este cel mai bun starter auto? Există numeroase astfel de dispozitive pe piață. Mai nou, așa cum am precizat în lista de avantaje, majoritatea modelelor sunt multifuncționale, pot încărca telefonul și vin echipate cu iluminare de tip LED.

Dincolo de aceste funcții care pot fi utile, ține cont și de parametri de funcționare cu bateria auto a mașinii sau de alte caracteristici importante. Prin urmare, ai în vedere următoarele criterii:

 • compatibilitatea cu motorul sau mai bine spus capacitatea cilindrică a acestuia – orientativ, pentru pornirea unui motor de 1.4 Litri pe benzină ai nevoie de un curent de pornire de minim 150A, iar pentru un motor de 1.4 Litri pe motorină ai nevoie de minim 300A. Așadar, capacitatea cilindrică este un criteriu important;
 • capacitatea bateriei starterului – este indicată în „mAh” și este relevantă în privința numărului de porniri posibile cu o baterie încărcată complet, respectiv în funcția de power bank pe care o poate deține; 
 • tensiunea de ieșire a starterului (12V, 24V) – alege unul în funcție de tipul bateriei auto pe care o ai. Bateria auto standard este de 12V;
 • protecția și siguranța la supraîncărcare, scurtcircuit, avertizare conectare greșită a cleștilor la bornele bateriei mașinii etc. – tehnologii esențiale pentru liniștea ta și siguranța mașinii tale;
 • afișajul intuitiv – este important să înțelegi cum lucrează starterul prin afișarea unor simboluri ușor de interpretat;
 • condiții de funcționare – gândește-te la faptul că afară poate ploua când folosești starterul, respectiv ai în vedere temperatura minimă și maximă de operare. 

Uite 3 modele de startere auto portabile pe care le poți lua în considerare chiar acum: 

Starter auto portabil Noco Genius GB40

Este unul dintre cele mai bune și compacte jump startere de pe piață, cu o tensiune de ieșire de 12V și un curent maxim de pornire de 1000A. Cu un afișaj ingenios, multifuncționalitate și protecție IP65 sau contra polarității inverse, este un dispozitiv cu voltmetru integrat excelent pentru o baterie auto cu probleme. 

Noco Genius GB40

Starter auto portabil Utrai Jstar 4

O alternativă de top pentru un jump starter portabil, care poate porni chiar și motoare pe benzină de până la 8 Litri sau motoare diesel de 7 Litri. Capacitatea bateriei este de 24.000 mAh, iar curentul maxim de pornire este 2500A. Funcționează inclusiv ca power bank, având și o lanternă LED. 

Utrai Jstar 4

Starter auto portabil Serioux SRXA11K200A

Acest starter auto este accesibil ca preț și se bucură de o popularitate mare printre șoferi, fiind considerat un adevărat demaror pentru mașinile cu baterii auto standard, de 12V. Curentul de pornire este de 200A, cu protecție la scurtcircuit. Deține și un port USB de 5V pentru încărcarea produselor electronice. 

Serioux SRXA11K200A

Te-ai convins de utilitatea unui asemenea dispozitiv? Descoperă oferta noastră de 👉  STARTERE AUTO pentru mașină!

Starterul auto portabil se dovedește a fi un dispozitiv potrivit pentru orice șofer care acordă importanță precauției și se asigură astfel că întâmpină eventualele probleme cu pornirea mașinii din cauza baterii auto descărcate. 

Sursa foto: Shutterstock, site-uri producători 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)