autovit.ro
B SECTIUNI

Ce este suspensia sport și ce avantaje aduce

Nu putem vorbi despre o mașină modificată temeinic, fără să ajungem la capitolul suspensiei sport. Degeaba resoftăm unitatea de gestiune a motorului și avem o turbosuflantă montată pe circuitul de evacuare, respectiv un radiator intercooler, interpus între turbină și galeria de admisie, dacă ținuta de drum a mașinii nu ține pasul cu modificările de sub capotă. Coborârea suspensiei este vitală pentru ca noile capacități ale unei mașini proaspăt modificate să fie demonstrate pe deplin. 

Cu toate acestea, de multe ori, unii entuziaști parcurg drumul în sens invers. La fel ca valva de descărcare blow-off, neînsoțită de o turbină veritabilă, și suspensiile sport pot fi adoptate din simpla dorință de a atrage facil admirația necunoscătorilor. Integrate într-un ecosistem pertinent de tuning, suspensiile sport contribuie din plin la satisfacția celui de la volan. Desigur, în cazul unei mașini pregătite pentru competiție, acestea reprezintă un capitol de care nu se poate trece, în drumul către performanță.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

De ce să montezi o suspensie sport

Dacă arsenalul necesar pentru omologare, al unui bolid, este incomplet fără un set de suspensii bine calibrate, decizia montării lor pe o mașină de stradă ține strict de bugetul și de intențiile posesorului. Astfel, cei mai mulți dintre șoferii români aleg să „asorteze” suspensiile joase ale mașinii cu un set de jante sport. În mod previzibil, aceste accesorii anunță schimbarea configurației de sub capotă. Avem, așadar, scor maxim la impresie artistică. Dar, oare, la asta se rezumă totul? Cu modificări complementare, de ordin tehnic sau nu, comportamentul mașinii tot înregistrează un progres major. Printre efectele pe care le vei observa imediat ce ai dus la bun sfârșit operațiunea de înlocuire a suspensiilor se vor număra:

  • Ținuta de drum mai sigură: un set de suspensii mai rigide te va ajuta să scapi de efectul balansului, resimțit la accelerările în forță sau la frânările bruște. Botul mașinii nu va mai bascula pe verticală, iar reacțiile autoturismului vor fi mai ferme. Nu în ultimul rând, stabilitatea la viteze mari va fi una excelentă.
  • Suportul mai bun în viraje: o accelerație fermă, pe intervalul 0-100 kmh/h, trebuie susținută de o ținută de drum pe măsură. Cu o suspensie sport, vei putea aborda virajele fără a avea parte de tangajul tipic unei mașini obișnuite.
  • Agilitatea sporită: nu puțini sunt cei care își modifică mașina special pentru a parcurge circuite de viteză, tot mai numeroase și în țara noastră. Balansul de sarcină între punți, la parcurgerea unei succesiuni de viraje, este unul mult mai eficient, în cazul mașinilor cu suspensie joasă. 

Vezi categoria noastră de ▶ PIESE

care sunt elementele unei suspensii sport

Care sunt componentele unei suspensii sport

Marele avantaj pe care îl au cei care vor lua hotărârea de a modifica suspensia mașinii este acela al simplității întregului proces. Aceasta se datorează numărului mic de elemente ce se vor înlocui. Cu toate acestea, vorbim despre o operațiune care nu se poate realiza în orice atelier mecanic, ci, mai degrabă, în unitățile care primesc frecvent vehicule de performanță. Elementele de bază ale acestui ansamblu sunt:

  • Arcurile sport: acestea pot să coboare mașina cu până la 60 mm;
  • Amortizoarele sport: ele permit mai multă rigiditate a cursei de deschidere a arcului, dar filtrează, în continuare, eficient, asperitățile drumului;
  • Kitul de suspensie complet, cu amortizoare telescopice reglabile: amortizoarele ale căror înălțime și fermitate pot fi ajustate folosesc arcuri cu diametre mai mici și tije mai groase, pentru ca mașina să încaseze mai bine solicitările pilotajului la limită.

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

de ce sa montezi o suspensie sport

Ce dezavantaje are aceasta

Ei bine, dacă vei obține mai multă agilitate și dacă mașina va arăta mai bine, de ce ai putea să urmezi sfatul contrar: să nu montezi suspensii sport? Nu există un singur motiv rațional, pentru care ai putea ajunge la concluzia că te-ai complicat. Înainte să așezi mașina pe elevator și să scoți din buzunar banii necesari acestei operațiuni, ai putea arunca o privire peste următoarele argumente contra:

  • rigiditatea exagerată: dacă vei combina cursa scurtă a unei suspensii sport cu slaba calitate a drumurilor din țara noastră, vei avea dimensiunea unor dureri de spate serioase, la capătul unui drum lung;
  • pericolul unei avarii costisitoare: aceasta este o problemă derivată din cea de mai sus. O mașină cu o gardă la sol prea mică te va predispune la atingerea gurilor de canal sau a bordurilor. Astfel, poți risca să spargi bara de ulei, sa distrugi splitterul barei de protecție sau difuzorul de aer anterior;
  • uzura pronunțată a amortizoarelor: unii dintre pasionați se limitează la a înlocui numai arcurile standard ale mașinii. Aceasta este doar o cale de a suprasolicita amortizoarele și de a deteriora ținuta de drum a mașinii. 

Acum poți cântări mai atent decizia de a schimba suspensia mașinii. Cu piese de calitate și cu o manoperă grijulie, nu vei regreta decizia. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)