
Măsurată cu unitatea rpm (rotații pe minut) și monitorizată de turometru, turația motorului reprezintă numărul rotațiilor efectuate pe parcursul unui minut de arborele cotit. Indiferent de nivelul de experiență al unui șofer, menținerea unui nivel permanent optim al turațiilor prelungește durata de viață a motorului și folosește în mod corect resursele de putere disponibile. În ultimii ani, atât în dotarea mașinilor pe benzină, cât și în cea a mașinilor diesel, a intrat și senzorul de turație, o verigă importantă între motor și computerul care controlează toți parametrii tehnici. Chiar dacă această componentă este o măsură de protecție eficace, în fața exceselor pe care le poate face un șofer începător sau teribilist, este important să înțelegem ce înseamnă un regim normal de turații și cum diferă el de la un tip de motor la altul.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE
Cum se turează un motor pe benzină
Este greu de crezut că putem cu toții schimba vitezele perfect, dar, până la atingerea performanțelor obținute de piloții de Formula 1 în calificări, putem să fim mai atenți la turometru. Diferența dintre o mașină condusă corect și una a cărei cutie de viteze a fost pusă la grea încercare este nivelul de uzură pe care îl constată mecanicul auto. Pentru a nu ajunge în acest stadiu, în care este prea târziu să mai eviți o cheltuială majoră, trebuie să fii atent la modul în care exploatezi motorul în toate etapele funcționării lui. Un agregat aspirat poate fi turat imediat după momentul pornirii, datorită încălzirii rapide, tipice acestui motor. Pe de altă parte, un motor pe benzină, dotat cu turbină, trebuie turat numai după un minut de la pornire.
Aceasta, pentru a-i da timp presiunii din circuitul de răcire al turbosuflantei să ajungă la un nivel care să garanteze o ungere corespunzătoare. Schimbarea treptelor inferioare se face la mai puțin de 2.000 de rotații pe minut, mai ales dacă vrei să menții un mod de condus economic. Pe măsură ce avansezi către ultimele rapoarte, vei ajunge chiar și la 2.400 rpm, mai ales la un condus pe autostradă. Util pentru începători, sistemul de asistență care indică momentul optim pentru urcarea sau coborârea în trepte este cel mai bun ghid al modului în care trebuie să schimbi. Cu timpul, chiar și acest asistent își va pierde din importanță, iar experiența și obiceiul de a asculta atent sunetul motorului te vor ajuta să manevrezi cutia de viteze cursiv, dar cu grijă.
Vezi categoria noastră de ▶️ AUTOTURISME
Cum se turează un motor diesel
Primul pas al exploatării corecte a unui motor diesel este acela de a îl tura abia după cel puțin 30 de secunde de la pornire. În ciuda concepțiilor cele mai comune, un motor diesel nu trebuie subturat în mod constant, ci ținut într-un regim cuprins între 1.800 și 3.000 rpm. Sub aceste valori, motorul poate afecta catalizatorul, iar rezultatul se va vedea sub forma depunerilor de oxizi de azot pe supapa EGR. Nu doar catalizatorul are de suferit de pe urma condusului subturat, ci și ambreiajul, cutia de viteze, diferențialul și planetarele. Până și sistemul de evacuare poate fi afectat de acest stil de condus, din cauza vibrațiilor puternice care afectează prinderile elastice ale eșapamentului.
La polul opus, trecerea pragului de 3.000 rpm nu aduce nimic bun pentru motor, iar prima problemă este reprezentată de creșterea presiunii în compresorul turbinei. Până la pragul de 2.000 rpm, se recomandă o accelerare progresivă, fără a depăși jumătate din cursa pedalei de accelerație. Spre deosebire de motorul pe benzină, agregatul diesel nu va putea fi oprit imediat după un rulaj prelungit, la turații ridicate, în regim de autostradă. Răcirea bruscă a turbinei poate cauza cedarea ei prematură, așa că recomandarea mecanicilor este aceea de a lăsa motorul să mai funcționeze cel puțin un minut la relati, înainte de a scoate cheia din contact.
Vezi categoria noastră de 👉 CAMIOANE
Ce este senzorul de turații și ce probleme poate cauza
Monitorizarea nivelului de turații nu cade doar în sarcina șoferului. De ținerea în frâu a acestui parametru se ocupă senzorul de turație, o piesă ce măsoară în permanență viteza de rotație a arborelui cotit. Senzorul de turație are scopul de a preveni funcționarea proastă a cutiei de viteze, precum și arderile incomplete ale combustibilului, la nivelul cilindrilor. În cazul în care senzorul de turație este dereglat, el poate cauza griparea motorului, din cauza ungerii necorespunzătoare, ceea ce duce la uzarea prematură a cutiei de viteze, a cilindrilor și chiar a galeriei de evacuare.
În ultimii ani, având în vedere că toate mașinile noi sunt dotate cu sisteme de frânare ABS, și-a mai făcut apariția un senzor specific. Acesta este montat pe roată și are rolul de a monitoriza viteza, pentru a putea comunica spre centrala sistemului de frânare când vreuna dintre roți este blocată. Această informație este preluată de calculatorul central al mașinii, alături de cele venite de la senzorul de turație, pentru a ajusta cât mai bine funcționarea motorului, în timp real.
O mașină condusă cu atenție îți va aduce două beneficii: pe de-o parte, va fi mai longevivă, iar pe de alta, îți va putea oferi o valoare de revânzare mai mare. Cu sfaturile de mai sus, ai șansa să îți conduci mașina în deplină siguranță, indiferent de perioada pe care vrei să o deții.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.