autovit.ro
B SECTIUNI

Ce este volanta: funcționare și disfuncții

Folosită de cei mai mulți dintre șoferi, denumirea de volantă nu este tocmai cel mai potrivit termen pentru a desemna acest subansamblu. Denumirea corectă este aceea de volant. Aceasta este o piesă foarte importantă în conservarea energiei cinetice a unei mașini. Recunoști această componentă după forma de disc și după marginea dințată. Cuplat direct la sistemul de ambreiaj al mașinii, volantul este realizat din fontă, din oțel sau din aluminiu, în funcție de tipul automobilului. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Ce rol are volanta la mașină

Dispus în partea dinspre ambreiaj a arborelui cotit, volantul are rolul de a uniformiza energia dezvoltată de un motor cu ardere internă. Acesta transmite cuplul motor către cutia de viteze și este cuplat la discul de ambreiaj. La rândul său, volantul învârte vibrochenul, datorită angrenajelor cuplate la coroana sa dințată, deci acționează pistoanele motorului, pentru a ușura procesul de pornire. 

Volantul nu doar preia vibrațiile motorului, pentru a echilibra fluctuațiile de energie cinetică și a transforma mișcarea de rotație în mișcare continuă. Acesta împiedică, de asemenea, transmiterea șocurilor și neregularităților către cutia de viteze. Mai mult, prin funcționarea sa, volantul acționează ca un acumulator de energie, care preia forțele cinetice dezvoltate în timpul cursei de destindere a fiecărui piston. 

Apariția motoarelor care dezvoltă valori din ce în ce mai mari ale cuplului a determinat, de-a lungul timpului apariția a două tipuri de volant. Ele au caracteristici distincte, care le fac potrivite în funcție de fiecare tip de motor în parte, după cum urmează:

  • volantul simplu: cunoscut și ca volant cu masă simplă, acesta se prezintă sub forma unui disc metalic, cu o suprafață plană și un număr mic de componente. Acesta se folosește în cazul celor mai comune motoare, în special al celor pe benzină, cu o cilindree comună. 
  • volantul cu masa dublă: cu mai multe componente, acesta este conceput pentru motoarele ce dezvoltă un cuplu peste medie, ce generează șocuri puternice, de-a lungul rotației. Potențialul de deteriorare considerabil mai pronunțat le face mai potrivite pentru motorizările diesel; de aceea, volantul cu masă dublă este dotat cu un sistem complex de arcuri.

Vezi categoria noastră de  ▶ AUTOUTILITARE

Ce rol are volanta la masina

Ce semne anunță volanta defectă

Importanța unei volante funcționale se leagă de fiabilitatea cutiei de viteze și, în general, a întregului grup motopropulsor. Este vital ca problemele cu volanta să fie depistate la timp, pentru a acționa cât mai rapid în remedierea lor.

Iată câteva dintre simptomele care te-ar putea pune în gardă:

  • dificultăți la schimbarea treptelor de viteză;
  • zgomote stridente la acționarea transmisiei;
  • vibrații resimțite la nivelul podelei automobilului;
  • patinarea ambreiajului;
  • degajarea de fum;
  • pătrunderea unui miros strident în habitaclu.

Ce semne anunta volanta defecta

De ce se strică volanta

Aceasta este o întrebare care dă bătăi de cap multora dintre șoferi. Cea mai comună cauză stă în exploatarea necorespunzătoare a cutiei de viteze. Schimbările rapoartelor trebuie făcute corespunzător, prin apăsarea completă a ambreiajului, pentru a fi prevenit contactul direct între piese, ceea ce provoacă în timp uzură și zgomote deranjante. 

De asemenea, un factor de risc mare, ce afectează longevitatea volantului, este reprezentat de condusul foarte sportiv. Demarajele puternice și frânele de motor aplicate prea violent afectează un volant simplu, dar cu atât mai mult unul cu masă dublă. La polul opus, staționările îndelungate la semafor, cu piciorul pe ambreiaj, contribuie și ele în mod semnificativ la deteriorarea acestui subansamblu, precum și a altora, din componența cutiei de viteze.

Vezi categoria noastră de 👉 PIESE

De ce se strica volantul

Ce soluții ai pentru diagnosticare volantă defectă

La modul ideal, volantul, ca orice altă piesă auto, trebuie menajat cu fiecare utilizare a automobilului. În practică, o mașină poate fi condusă de mai multe persoane, cu stiluri de condus diferite, sau poate fi supusă unei evoluții continue de-a lungul construirii unei experiențe de șofer. Inspecția volantului este vitală, pentru a preveni dezechilibrarea sau chiar dezintegrarea acestuia. 

Primul pas al acestei etape este ascultarea motorului, la relanti în funcționare normală, pentru a detecta eventualele sunete stridente sau bătăi ce trădează o funcționare neregulată. Tot ce poți face, pe mai departe, este să apelezi la un mecanic experimentat și să folosești piese de la furnizori de încredere. Prețul unei intervenții de schimbare a volantului poate varia între 2.500 și 3.000 de lei. 

Informațiile de mai sus te pot ajuta să prelungești durata de viață a automobilului. Cu atenție la detalii și cu ajutor din partea experților, vei remedia problemele pe care le-ar putea cauza un volant defect. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)