
Toate doamnele și domnișoarele au o mașină preferată pe care și-o doresc. De cele mai multe ori alegerea se rezumă între Mini Cooper și Fiat 500, două dintre cele mai iconice automobile. Care este alegerea mai potrivită pentru o viitoare șoferiță? Și nu, nu ne gândim doar la culoare.
Alegerea unei mașini pentru o viitoare șoferiță poate fi o acțiune pur subiectivă. De cele mai multe ori designul sau culoarea caroseriei sunt argumentele care pot vinde o mașină către viitoarea sa proprietară. Iar vedetele de necontestat ale alegerilor feminine în materile de automobile sunt Mini Cooper și Fiat 500.
Care este o alegere mai bună? Dificil de făcut un clasament, ambele modele având atu-uri pro și contra. Să detaliem.
Mini
Pentru început să elucidăm problema numelui. Cei mai mulți dintre noi se referă la modelul din imagine cu numele Mini Cooper. Denumirea corectă actuală este de Mini Hatch, iar denumirile One, Cooper și Cooper S se referă la diversele variante de motorizare disponibile. Lăsând la o parte problema denumirii, trebuie spus că Mini este un preferat al doamnelor din totdeauna. Odată cu relansarea modelului în anul 2001 de către concernul BMW, Mini a deveni unul dintre cele mai căutate modele pe piața second-hand și reușește să își păstreze o valoare de revânzare mare. Există trei generații, toate având linii similare, rețeta rămânând cumva neschimbată. Prima generație poate fi identificată prin semnalizatoarele frontale separate și a fost produsă între 2001 și 2006. A doua generație (2006-2013) are linii similare și a fost analizată AICI. Indiferent de generația aleasă, Mini oferă un comportament agil, chiar sportiv. Cu un interior cu accente retro, dominat de vitezomentrul central de dimensiuni impresionante la prima generație, Mini este o mașină care pune accent pe cel sau cea de la volan. Direcția răspunde rapid, comportamentul rutier fiind comparat cu cel al unui kart. Primele două generații nu au fost cele mai practice mașini, fiind disponibil doar în trei portiere, iar portbagajul este mic. Dar asta nu a stat în calea doamnelor și domnișoarelor care și-au dorit acest automobil. Culorile vibrante plus posibilitatea personalizării cu diverse elemente grafice, ca de exemplu steagul Marii Britanii desenat pe plafon fac deliciul publicului feminin. Mini este oricând o alegere bună, dar atenție la modelel rulate excesiv. O istorie completă de service este importantă mai ales la modelele din prima generație (2001-2006), exemplare care au avut cele mai multe probleme.
Actuala generație, a treia, abia lansată anul trecut oferă și o variantă cu cinci portiere a modelului Mini în declinările sale One, Cooper și Cooper S. Mai mult, platforma folosită este dezvoltată de grupul BMW pentru viitoarele sale modele cu tracțiune față. Pe Autovit.ro pot fi găsite multe exemplare interesante Mini din toate generațiile, iar prețurile pornind de la aproximativ 3.000 euro.
Fiat 500
În 2007, Grupul Fiat a decis că este vremea să își reînvie propria legendă. La fel ca și în cazul Mini, un model legendar din istoria mărci a fost reinterpretat și adus în era modernă, păstrând însă tenta retro a designului. Așa s-a născut noul Fiat 500, un model de oraș cu trei portiere bazat pe platforma foarte popularului model Fiat Panda. A devenit repede un preferat al doamnelor și domnișoarelor deoarece este mic și ușor de folosit în oraș. În plus designul retro atât la exterior cât și la interior cucerește pe loc. Ca și la Mini, există o gamă variată de elemente ce pot fi adăugate mașinii pentru o personalizare corespunzătoare. Anul trecut, Fiat a operat un facelift importat pentru modelul 500, farurile având acum o formă nouă, iar spoilerele față și spate au fost redesenate.
Cele mai ample modificări au fost operate la interior. Deși tema retro principală a fost păstrată, Fiat a introdus sistemul multimedia U-connect și asta înseamnă amplasarea unui display destul de mare în partea centrală a consolei. Italienii au mai modificat suporturile de pahar, consola centrală, iar toate indicatoarele au ecrane color. Gama de motorizări include acum doar propulsoare Euro 6. Fiat 500 facelift va putea fi comandat cu motorul de 1.2 litri de 69 CP sau cu propulsorul 0.9 TwinAir de 85 sau 105 CP. Va exista și o versiune diesel ce folosește motorul 1.3 Multijet II de 95 CP.
Fiat 500 este o mașină excelentă pentru oraș, dar nu are agilitatea modelului Mini. Direcția este foarte ușoară, ceea ce face manvrele de parcare o joacă de copil, dar la viteze mari feelingul în volan nu este foarte plăcut. Poziția la volan este înaltă, un lucru bun pentru șoferițele mai mici de înălțime, iar latura practică este relativă, portbagajul având un volum de 185 litri.
Pe piața second-hand pot fi găsite multe exemplare în condiție bună prețurile începând de la 4.500 euro și putând ajunge până la 15.000 euro pentru versiunile sportive Abarth 500.