
Nici dupa prima jumatate a anului, piata autovehiculelor noi nu da semne ca ar putea iesi din coma indusa. Mai mult, starea pacientului s-a agravat simtitor in primele sase luni cand la fiecare autovehicul nou vandut au fost importate alte 4,1 exemplare second hand! Dar haideti sa vedem cam ce masini noi mai prefera romanii pe timp de criza…
Per ansamblul pietei, livrarile totale de autovehicule (adica autoturisme si vehicule comerciale) au inregistrat in prima jumatate a anului o scadere de 18,6% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Conform APIA (Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile), vanzarile de autoturisme au inregistrat in aceeasi perioada un declin puternic de 19,4%… Iar din analiza intocmita de APIA mai reiese ca, in continuare, vanzarile sunt sustinute de achizitiile realizate de catre persoanele juridice, 75% din total in luna iunie. Ceea ce nu este deloc bine…
In aceste conditii, lider in topul vanzarilor de autoturisme noi dupa prima jumatate a anului ramane brand-ul Dacia cu 8.494 unitati, o valoare ce inseamna 29,3% din total. Pe locul secund se claseaza marca Volkswagen cu 3.450 unitati (11,9%), in timp ce locurile urmatoare sunt adjudecate de: Skoda (2.347 unitati / 8,1%), Renault (1.754 unitati / 6,1%), Ford (1.622 unitati / 5,6%) si Hyundai (1.361 unitati / 4,7%). In statistica pe modele, Dacia Logan ramane autoturismul preferat de catre clientii romani, urmat de Dacia Duster, Dacia Sandero, Skoda Octavia si VW Golf.
Insa imbucurator este faptul ca exporturile de autovehicule noi au inregistrat o crestere importanta de 23,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Iar conform specialistilor APIA, aceasta apreciere se datoreaza in exclusivitate autoturismelor care au resimtit o crestere de 30,2%. Astfel, in primele 6 luni ale anului in curs au fost exportate 64.236 exemplare Dacia Duster, 60.446 exemplare Dacia Sandero si 43.312 exemplare Ford B-Max.
O alta concluzie interesanta a raportului APIA este aceea ca se mentine si in 2013 cresterea ponderii livrarilor de autoturisme cu motoare diesel. Astfel acest tip de motorizare detine dupa primele sase luni ale anului 56,4% din piata, fata de 50,2% cat inregistra in perioada similara a anului anterior. Iar un alt aspect care merita mentionat la acest capitol este faptul ca pentru 5 din primele 10 marci, motorizarile diesel reprezinta peste 70% din totalul vanzarilor…
Cum comentati rezultatele raportului APIA? Voi preferati motorizarile diesel sau cele pe benzina?

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.