autovit.ro
B SECTIUNI

Ce parere aveti despre centura de siguranta cu airbag?

Unul dintre constructorii auto care aloca o mare atentie sigurantei ocupantilor locurilor din spate, Mercedes-Benz, a confirmat recent ca va introduce pe viitoarele modele din segmentul lux o noua centura de siguranta dotata cu airbag (Beltbag), o solutie care va salva multe vieti…

Prezentata in urma cu trei ani in cadrul Experimental Safety Vehicle 2009 si dupa ce a trecut printr-o serie de optimizari, centura de siguranta prevazuta cu airbag (Beltbag) a primit recent unda verde pentru productia de serie.

Chiar daca nu este o idee originala deoarece Ford detine un brevet de inventie pentru acest tip de centura, noua tehnologie se pare o inventie care va reduce riscul vatamarilor grave in randul pasagerii care calatoresc pe locurile din spate. Mai mult este posibil ca dupa ce isi va dovedi utilitatea iar costurile de fabricatie vor scadea, sa ne asteptam ca centura de siguranta cu airbag sa fie prezenta si la unele autoturisme mai accesibile peste cativa ani.

In primul rand vorbim despre o centura de siguranta a carei curea este de trei ori mai lata decat una conventionala, in momentul umflarii airbagului. Noul tip de centura dispune de un design modern si o textura mai moale, iar din studiile efectuate de catre constructor pe o serie de subiecti reiese ca sunt mai tolerabile la purtare si chiar mai confortabile comparativ cu cele actuale.

Principiul de functionare al acestei centuri de siguranta cu airbag este identic cu cel folosit in prezent. Astfel in situatia in care senzorii detecteaza un impact frontal puternic, unitatea de control va declansa explozia pastilei pirotehnice si apoi umflarea airbagului din centura. Un mare avantaj este acela ca, dupa umflare, latimea mare a curelei ajuta la disiparea mai eficienta a fortei care actioneaza asupra pieptului pasagerului din spate si astfel se diminueaza semnificativ riscul unor leziuni toracice grave.

Mercedes-Benz afirma ca dezvoltarea Beltbag vizeaza extinderea catre noi piete si va fi implementata pe modele de lux deoarece in acest segment rata de ocupare a locurilor din spate depaseste 30%, o valoare net superioara comparativ cu cea din Europa.

Chiar daca la prima vedere pare deosebit de utila, constructorul german mentioneaza ca momentan nu se justifica introducerea Beltbag si pentru ocupantii locurilor din fata deoarece actualele airbaguri frontale dispun de un sistem de retinere suplimentar, deosebit de performant.

Voi ce parere aveti despre aceasta centura de siguranta cu airbag propusa de catre Mercedes-Benz? Credeti ca este utila sau va fi doar un accesoriu extravagant pentru autoturismele de lux?

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)