autovit.ro
B SECTIUNI

Ce pierdem cand castigam?

Dintotdeauna mi-au placut mai mult masinile „vechi” decat cele „noi”. Si cand spun „vechi” sau „noi” nu ma refer neaparat la anul e fabricatie, desi legatura este destul de stransa. In categoria masinilor „vechi” le includ pe cele mai putin tehnologizate.
Pe cele care nu au insirate pe lista de dotari zeci de sisteme de siguranta activa si pasiva. Pe cele care nu au display cu touch screen, pilot automat adaptiv sau night-vision. Pe cele in care viteza se simte, nu doar se citeste un vitezometru digital.

Dar, se pare ca marea majoritate a producatorilor pune din ce in ce mai mult accent pe ceea ce masinile lor pot face prin intermediul electronicii, se lauda cand pun la punct un nou sistem care sa mai ia cate putin din rolul soferului si, cel putin din punctul meu de vedere, uneori pare ca „placerea de a conduce” e lasata pe locul doi. Acelasi lucru cred ca se intampla si cu atentia soferului. Acum iti poti echipa masina cu sisteme care sa te anunte daca iesi de pe banda ta neintentionat sau daca ai vreo masina in unghiul mort. Sunt sisteme care franeaza automat daca detecteaza posibilitatea unui impact si sunt sisteme cu infra-rosu care sa te atentioneze de prezenta obstacolelor pe sosea. Bineinteles, toate acestea sunt costisitoare si nu sunt accesibile chiar pentru orice model, dar probabil ca intr-un viitor nu foarte indepartat, prezenta lor va fi din ce in ce mai mare. Nu sustin ca aceste sisteme nu sunt benefice. Din contra chiar; sunt convins ca prezenta lor a dus la evitarea catorva accidente.

Dar oare atentia si starea de alerta a soferului nu sunt reduse tocmai din cauza acestor sisteme? Nu conducem mai relaxati stiind ca masina va frana singura daca apare ceva neprevazut? Si nu ne e acum mai usor sa mergem cu viteze mult mai mari, stiind ca electronica e prezenta la datorie, mai ales ca senzatia de „viteza” e aproape aceeasi si la 80 si la 130 km/h? De fapt, riscul de a produce un accident nu e mai mare, avand masina ticsita cu sisteme care sa te „linisteasca”?

Din punctul meu de vedere rolul soferului la volan pare sa fie din ce in ce mai mic si sa se micsoreze pe masura ce noi si noi sisteme de siguranta sunt puse la punct si trimise in ajutorul nostru. Dar asta e doar opinia mea.

3 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)