
Mașina nu este doar o investiție financiară, ci și una sufletească. Multe dintre amintirile și momentele dragi ale familiei se leagă de mașină. Dacă, din diferite motive, mașina ta a fost avariată, ai două variante: reparația, atunci când aceasta este posibilă, fiind o alternativă rentabilă din punctul de vedere al costurilor, sau valorificarea întregii mașini ori a unora dintre piesele componete ale acesteia. În cele ce urmează, dezvoltăm aceste situații.
Reparația mașinii avariate
Dacă avaria mașinii nu este foarte gravă și reparația este posibilă, probabil că rămâne cea mai bună alternativă. O mașină avariată nu înseamnă doar că aceasta a fost implicată într-un accident. La fel de bine poate să fie vorba despre o defecțiune mecanică a motorului sau care privește partea de transmise și elemente ale caroseriei ori șasiului.
Costurile reparației pot fi acoperite de asigurare, de garanție sau de o poliță CASCO. Sunt și situații în care va trebui să suporți din bugetul propriu valoarea reparației, iar în acest caz, este înțelept să evaluezi cu sânge rece dacă aceasta este în limite pe care să ți le poți permite sau nu.
O alternativă care poate reduce costurile reparației, mai ales dacă este una amplă și implică multe componente atât de structură, cât și mecanice, este aceea de a utiliza piesele de schimb de la un model identic de mașină second-hand, pe care o achiziționezi exact pentru acest scop, la un preț convenabil, de pe Autovit.ro.
Reparația rămâne prima alegere în cazul unei mașini scumpe, dar și al celor de colecție și rare. Chiar și așa, reparația trebuie luată în calcul inclusiv în perspectivă. O mașină care a trecut printr-un eveniment rutier sau orice alt tip de accident ce a provocat daune majore (prăbușirea pe mașină a unui pom, de exemplu) poate genera deteriorări ascunse, care vor duce la o scădere semnificativă a fiabilității mașinii, astfel încât aceasta să aibă periodic nevoie de reparații costisitoare. Un alt aspect care trebuie bine analizat este gradul de siguranță pe care mașina îl oferă șoferului și pasagerilor.
Dacă ai un Volkswagen Golf ce are nevoie de reparații capitale, ai putea găsi AICI un model identic, de la care să iei toate piesele necesare. Costurile totale vor fi mai mici și vei putea utiliza doar piese originale.
Cum știi că mașina ta nu merită reparată
În principiu, este relativ simplu să ajungi la concluzia că mașina nu mai merită să fie reparată. Compară valoarea mașinii înainte de producerea avariei cu suma necesară pentru reparație. Dacă sunt aproximativ egale, reparația nu mai este rentabilă.
Un alt mod de a evalua rentabilitatea unor reparații este să stabilești costurile pe care le implică reparația, adăugând 10% la suma estimată, pentru manoperă și posibile plăți neprevăzute. Apoi, ia în calcul și ce beneficii financiare ai putea obține vânzând piesele bune ale mașinii avariate sau suma pe care ai putea să o obții, dacă alegi bonusul acordat pentru casarea mașinii prin programul Rabla. Dacă reparația depășește valoarea estimată a beneficiilor pe care le-ai putea obține în oricare dintre aceste variante, atunci reparația mașinii nu mai este justificată.
Este bine de știut că, în cazul în care alegi această din urmă variantă, va fi necesar să aștepți momentul potrivit pentru a te înscrie în program și să iei în calcul alegerea unei mașini noi, eligibile programului, sau să vinzi tichetul către un terț. Vei putea suplimenta valoarea bonusului, dacă alegi un automobil electric sau unul hibrid.
Pentru casare, mașina trebuie să aibă o vechime mai mare de 8 ani de la prima înmatriculare și să dețină toate componentele, chiar și avariate. Nu mai este necesar un ITP valabil sau să fie confirmată cu daună totală.
Pentru a face calcule cât mai fidele și pentru a realiza o evaluare corectă, poți vedea AICI care sunt valorile pieselor de schimb pe Autovit.ro.
Ce înseamnă daună totală
Una dintre posibilele circumstanțe care conduc automat la ideea că mașina nu mai poate fi reparată este situația de daună totală. Asigurătorii iau în calcul această variantă, dacă există o poliță CASCO, iar reparațiile mașinii depășesc valoarea sumei pentru care mașina a fost asigurată.
Este important de știut că suma asigurată depinde de tipul, valoarea și anul de fabricație al mașinii, iar pentru a intra în posesia acesteia, au loc o expertiză și o constatare a evenimentului care a dus la producerea accidentului – indiferent că este unul rutier sau din alte cauze (incendiu, evenimente naturale: furtună, inundații etc.).
În cazul în care nu există o poliță CASCO, iar mașina a fost avariată într-un accident rutier, de producerea căruia nu ești responsabil, polița RCA poate acoperi reparațiile, dacă acestea mai pot fi realizate, sau vei fi despăgubit, după constatarea daunei totale. În acest din urmă caz, depinde de asigurător, dar, ca principiu, legea prevede că dauna totală este cea în care reparația depășește valoarea de piață a mașinii. Asigurătorul evaluează vehiculul avariat, prin metode specifice prevăzute de lege, pentru a-i determina valoarea de piață din momentul premergător evenimentului, iar proprietarul poate opta pentru reparare, până la valoarea de piață pentru dauna totală, urmând să primească diferența dintre valoarea de piață a vehiculului și valoarea epavei.
În cazul în care ești responsabil de producerea accidentului, polița RCA nu-ți oferă nicio despăgubire, dar poți beneficia de acest tip de compensație, prin asigurarea de tip CASCO.
Valorificarea mașinii avariate
Deși avariată, mașina nu este complet lipsită de valoare, iar o abordare eficientă poate aduce un procent important din prețul de achiziție al unei alte mașini, fie că este nouă, fie second-hand.
Prima și cea mai simplă soluție este vânzarea epavei la un centru de dezmembrări auto. Este indicat să fii atent la ofertă, să analizezi ce piese ale mașinii sunt bune și care este valoarea lor reală. De asemenea, este recomandat să consulți un mecanic ce poate face o estimare și mai precisă, în funcție de starea reală a componentelor funcționale.
A doua variantă este dezmembrarea în regie proprie a mașinii și vânzarea bucată cu bucată a pieselor componente care sunt în stare bună. Consultarea prețurilor de pe Autovit.ro te va ajuta să-ți faci o idee foarte clară cu privire la acest aspect. În felul acesta, suma obținută va fi mai mare decât cea rezultată din vânzarea mașinii avariate la dezmembrări. Pentru o mai mare eficiență, poți apela la un mecanic, care să te ajute inclusiv în selecția și curățarea pieselor funcționale care pot fi reutilizate.
Peste 3,5 milioane de oameni caută în fiecare lună informații utile pe Autovit.ro, iar faptul că vânzătorii profesioniști utilizează această platformă este dovada cea mai bună a beneficiilor și avantajelor pe care le oferă. Pentru a putea vinde piesele pe Autovit.ro, este necesar sa-ti faci un cont, care să-ți permită să navighezi rapid pe site.
Radierea din circulație
O mașină cu daună totală sau care a fost avariată și urmează să fie casată ori dezmembrată pentru recuperea pieselor funcționale trebuie radiată. Radierea este procesul de ștergere a unui vehicul din registrele auto ale autorităților rutiere. Procesul în sine cuprinde un aspect practic și unul birocratic: radierea fiscală și radierea din circulație.
Radierea fiscală se efectuează la Direcția Taxe și Impozite Locale din sectorul sau localitatea în care persoana are domiciliul stabil, prin completarea unei declarații pentru scoaterea din evidență a autovehiculului și cererea pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală. În felul acesta, încetează obligația plății impozitului.
Pentru radierea fiscală, sunt necesare unele documente, astfel:
- actul de identitate al proprietarului, în original și copie;
- o cerere pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală;
- cartea de identitate a autovehiculului;
- declarația pentru scoaterea din evidențe a autovehiculului;
- fișa de înmatriculare în original;
- actul care atestă casarea sau dauna totală și dezmembrarea, în situația în care autovehiculul a fost scos din uz.
Pentru radierea din circulație, este necesar ca proprietarul să depună la Serviciul Public Comunitar Direcția Permise și Înmatriculări Auto plăcuțele cu numărul de înmatriculare, certificatul de atestare fiscală, cartea de identitate a mașinii, o cerere de radiere și actul oficial care atestă predarea spre casarea sau dezmembrarea autovehiculului.
Valorificarea unei mașini avariate este o modalitate de a completa bugetul necesar pentru o altă mașină. Deși poate implica o anume frustrare, pentru că toți ne legăm afectiv de mașinile noastre, este un demers înțelept, care îți asigură confortul și siguranța viitoarelor călătorii.
Sursa foto: Shutterstock.com

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.