autovit.ro
B SECTIUNI

Ce probleme apar dacă mergi cu frâna de mână trasă la mașină

Probabil că ți s-a întâmplat și ție, de câteva ori, să mergi cu frâna de mână trasă. Este o greșeală destul de frecventă a șoferilor. Dacă te deplasezi doar pe o distanță scurtă nu cauzează probleme majore.

Vorbim în acest articol despre ce se poate întâmpla dacă mergi cu frâna de mână trasă pe o distanță mai mare, ce avarii pot apărea și alte probleme frână de mână, în funcție de sistemul de tracțiune.

Ce se întâmplă când mergi cu frâna de mână trasă

Întrebarea este dacă mersul cu frâna de mână trasă poate provoca avarii mașinii tale. De asta depinde viteza cu care te deplasezi, intervalul de timp în care mergi cu frâna de mână și dacă mașina ta are tracțiune pe față sau pe spate. 

De cele mai multe ori, frâna de mână trasă, atunci când conduci, nu provoacă probleme dacă viteza este mică și distanța pe care te deplasezi este scurtă. E important de știut însă că, atunci când se trage frâna de mână, se creează o frecare între plăcuțe și disc și cu cât conduci mai repede, cu atât mai mare este frecarea care se produce, putând apărea probleme după o perioadă mai îndelungată.

Se întâmplă ca, uneori, căldura produsă din cauza frecării să fie transferată lichidului de frână, care, în situații extreme, poate fierbe. De cele mai multe ori, căldura duce la depunerea unei pelicule pe plăcuțele de frână, făcându-le foarte alunecoase, aspect care face mașina mai greu de oprit. După o perioadă de timp, frânarea normală va îndepărta această peliculă, permițând frânelor să funcționeze în parametri normali. 

Cu toate acestea, un alt factor ce poate avea rol în avarierea frânelor este cât de tare este trasă frâna de mână. Dacă frâna de mână a fost trasă ușor, plăcuțele de frână suferă avarii minime sau deloc. Însă, dacă a fost acționată până la capăt, pot apărea diverse probleme frână de mână.

Plăcuțele și discurile de frână se pot încinge și strica, fiind necesară înlocuirea lor.

 👉 Ai nevoie de discuri de frână? Platforma Autovit.ro are o ofertă variată care s-ar putea potrivi și nevoilor tale. 👉 Descoperă discurile de frana la prețuri imbatabile.

frana de mana

Tracțiune pe față sau pe spate – care e diferența când mergi cu frâna de mână trasă și ce roți blochează frâna de mână

Dacă te întrebai ce roți blochează frâna de mână, răspunsul este roțile din spate. Tipul sistemului de tracțiune al mașinii poate să determine dacă mașina poate funcționa cu frâna de mână trasă. 

  • În cazul mașinii cu tracțiunea pe față, roțile ar putea să nici nu se mai învârtă. Dacă mașina se mișcă, cauciucurile freacă asfaltul, atenționând astfel că acolo există o problemă. Dacă roțile sunt complet blocate, mașina nu se va mișca de pe loc. În cazul în care se deplasează, cauciucurile se pot încinge suficient de tare încât să riști o explozie.
  • La mașina cu tracțiune pe spate, pot să apară probleme la condusul cu frâna de mână trasă. Situația e similară la autovehiculele cu tracțiune pe spate, și anume dacă frâna e acționată complet, mașina nu se va mișca. În situații extreme, cauciucurile se pot supraîncălzi, existând riscul să observi atunci când e prea târziu.

frana de mana automata

👉 Siguranța este pe primul plan, iar dacă a sosit momentul să schimbi plăcuțele de frână poți găsi unele potrivite la un preț foarte accesibil. 👉 Descoperă oferta Autovit.ro. 

Dacă se conduce prea mult timp cu frâna de mână trasă, componentele frânei se pot uza, iar asta ar putea duce la avaria rulmenților roților ori la o defectare a pieselor asociate sistemului de frânare. S-ar putea ajunge chiar să fii nevoit să înlocuiești frânele. Semnalul pentru această problemă este atunci când observi o pulsație în pedala de frână la apăsare.

Frânele se uzează în timp, așadar va fi nevoie de înlocuirea lor la intervale regulate de timp. Iar dacă mai uiți din întâmplare frâna de mână trasă atunci când conduci, se va accelera uzura plăcuțelor de frână.

probleme frana de mana

Probleme frâna de mână – cum remediez frâna de mână defectă

În continuare vom menționa câteva situații în care avem frâna de mână defectă și ce putem face pentru a rezolva rapid și eficient problema.

Cablu frână de mână înghețat

Iarna, când temperaturile sunt foarte scăzute, se poate întâmpla să te trezești cu roți blocate și cablu frână de mână înghețat. Iată câteva metode recomandate care pot rezolva simplu problema aceasta:

  • soluție pentru dezghețat – este o soluție specială care conține componente unice care îți permit să dezgheți încuietorile și alte părți ale mașinii. Pentru orice eventualitate, este recomandabil să achiziționezi cel puțin un produs de acest tip, în timpul iernii.
  • lichide care conțin alcool – spirt medicinal, benzină, alcool sau lichide care nu îngheață și sunt utilizate pentru spălarea geamurilor. Trebuie doar să aplici acest lichid pe tampoane și să aștepți puțin. Gheața se va topi rapid.
  • apă caldă – este cea mai blândă metodă de dezghețare pentru componentele auto. Toarnă apă caldă pe plăcuțele de frână, iar după ce se desprind trebuie să conduci imediat mașina pentru a nu le lăsa timp să înghețe din nou. Nu turna apă clocotită, întrucât șocul termic poate deforma componentele.

 👉 În funcție de gravitatea defecțiunilor mașinii tale, există soluții eficiente care pot rezolva rapid și în siguranță problema. 👉 Află din acest articol ce trebuie sa faci daca se opreste motorul in mers.

Frână de mână moale

Frâna de mână depinde foarte mult de saboții de frână. Aceștia ar trebui să se strângă ferm pe tambur, pentru a menține mașina nemișcată. Dacă există o problemă cu saboții de frână și/sau cu tamburul, vei avea o frână de mână moale care va funcționa deficitar sau deloc. Cea mai bună soluție este să consulți un mecanic profesionist care este cel mai în măsură să identifice eventuale probleme frână de mână.

Mecanicii atrag atenția asupra faptului că pot apărea probleme frână de mână, se pot uza tamburii și ferodourile sau discurile și plăcuțele de frână, depinzând de la un model la altul. Dacă acesta este lăsată prea mult timp, se va simți un miros de ars, ce se produce când plăcuțele de frână sunt prea încinse.

Mașinile de generație nouă au un senzor care atenționează șoferul atunci când frâna de mână este activată. De asemenea, la mașinile la care frâna de mână este acționată electric, prin intermediul unui buton, ea se va elibera singură dacă șoferul accelerează și nu își dă seama. Practic, la modelele noi nu poți să mergi cu frâna de mână activată. 

Ni s-a întâmplat tuturor cel puțin o dată se mergem cu mașina cu frâna de mână trasă. Nu e foarte grav, însă, așa cum am văzut, pe distanțe lungi și la viteză mare pot apărea diverse probleme. Mergi la mecanic la o verificare amănunțită dacă ai mers mai mult timp cu frâna de mână trasă.

Sursa foto: shutterstock.com

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)