autovit.ro
B SECTIUNI

Ce se întâmplă cu mașina nefolosită pentru o perioadă îndelungată

Într-o perioadă în care planurile de vacanță tocmai au fost amânate până la o dată incertă, iar fiecare deplasare cu mașina impune completarea unei declarații pe proprie răspundere, parcările sunt mai pline ca oricând. Pe lângă neplăcerile pe care ni le provoacă pandemia de Covid-19, ca să nu menționăm pericolele la care ne expunem zi de zi, există și alte riscuri la care trebuie să fim atenți. 

Starea pe termen lung a mașinii depinde foarte mult de modul în care o întreținem în această perioadă. „Condamnată” la nefolosire, aceasta este expusă multor probleme tehnice a căror remediere ar putea costa sume mari de bani. Având în vedere incertitudinile acestei perioade, nu trebuie să neglijăm automobilul care ne ajută de fiecare dată să ne îndeplinim scopurile.  

Care sunt componentele afectate de repaus

Este evident că primul pericol la care te poți aștepta, după ce nu ai mai folosit masina pentru multă vreme, este apariția ruginii. După acesta, dezumflarea cauciucurilor este următorul inconvenient. Ei bine, veștile proaste nu se termină aici, iar unele dintre daune te pot împiedica să mai pornești mașina sau chiar te vor aduce în situația de a o deplasa către atelierul de mecanică auto cu ajutorul unei platforme. Printre cele mai vulnerabile componente ale unei mașini aparent părăsite se numără:

Discurile de frână

Lăsate în voia ploilor, a ninsorii, iar apoi a caniculei, discurile de frână vor oxida, apoi vor fi roase de rugină. Etrierele se vor lipi de discuri, ca și cum ar fi fost sudate. Chiar și fără acest efect extrem, variațiile de temperatură vor face ca discurile să se ovalizeze, ceea ce va necesita schimbarea lor, înainte de a crăpa. 

Contactele electrice

Deși nu sunt expuse direct factorilor externi, elemente precum papucii acumulatorului, releele sau contactorii pot suferi în urma unei staționări prelungite. Umezeala din aer și frigul pot cauza oxidarea mufelor, șinelor și a pinilor, care sunt concepute să funcționeze la temperaturi înalte.

Garniturile

Tot în seria componentelor a căror stare optimă depinde de funcționarea permanentă a mașinii se înscriu și garniturile băii de ulei, chiulasei și pompei de apă, alături de segmenții de piston. Lipsa lubrifierii continue, care are loc doar când mașina rulează regulat, le poate face să cedeze și să permită apariția scurgerilor. 

Instalația de climatizare

Izolată și ea de factori externi, această componentă nu este, totuși, ferită de efectele secundare ale nefolosirii pe timp îndelungat. Variația de temperatură poate cauza cedarea garniturilor și furtunurilor din instalație, iar de aici și până la evaporarea freonului nu mai este decât un pas. 

Termostatul

Deși este una dintre cele mai mici piese ale mașinii, termostatul are importantul rol de a integra antigelul în circuitul motorului, așa că repausul prelungit îl va bloca. Odată repornită mașina, un termostat blocat poate cauza fie un consum exagerat de carburant, fie fierberea apei din radiator. 

Cum repornesti o masina nefolosita

Potrivit noilor prevederi din Ordonanța nr. 8 din 9.04.2020, art. 3, se permite circulația în afara locuinței sau a gospodăriei, dar numai pentru achiziția de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule și servicii de reparații auto. Este posibil, așadar, să poți procura o parte dintre piesele de schimb ce trebuie înlocuite cât mai curând. Mai mult, în funcție de disponibilitatea fiecărui atelier mecanic în parte, poți încerca să programezi o vizită pentru a remedia defecțiunile la care se cere intervenția unui specialist.

Cum repornești o mașină nefolosită

Indiferent de perioada de timp în care mașina ta a zăcut nefolosită, vine un moment în care trebuie să o repui pe picioare. Deși nu este cel mai plăcut lucru, cu siguranță repornirea mașinii îți va reuși, dar numai dacă te vei înarma cu răbdare și dacă vei ține cont de sfaturile de mai jos:

  • golește rezervorul de combustibil cu ajutorul unei pompe speciale;
  • toarnă, folosind o canistră, o cantitate minimă de benzină sau de motorină;
  • verifică nivelurile unor lichide precum cel de frână, de răcire sau de servodirecție și completează-le;
  • folosește joja de ulei pentru a vedea cât de lubrifiat mai este motorul;
  • montează o baterie încărcată de curând, cu un nivel al curentului de pornire de cel puțin 700 (A);
  • pornește grijuliu mașina și las-o să funcționeze la relanti cel puțin cinci minute, înainte de a porni într-o scurtă tură de probă, la viteze mici.

Care sunt componentele afectate de repaus

Ce pregătiri sunt necesare când parchezi pe timp îndelungat

De cele mai multe ori, nu suntem în măsură să alegem momentul în care lăsăm mașina nemișcată pentru mai multe săptămâni, luni sau chiar ani. Acest fapt excepțional se petrece ca urmare a unei situații de forță majoră, care face ca grija pentru automobil să pice pe planul doi. Chiar și așa, asemenea momente sunt utile pentru a face un plan de rezervă, valabil în situații similare. Pentru ca data viitoare să te asiguri că nu pui în pericol mașina, iată cum trebuie să o pregătești pentru un repaus pe termen mediu și lung:

  • spală mașina la exterior, pentru ca substanțele cu efect nociv asupra vopselei să nu grăbească apariția petelor de rugină;
  • curăță și dezinfectează tapițeria mașinii, pentru a menține o igiena bună pe tot parcursul staționării;
  • blochează evacuarea mașinii, pentru a preveni pătrunderea rozătoarelor sau a insectelor;
  • lasă în interior un odorizant puternic, pentru a ține la distanță șoarecii;
  • îndepărtează din habitaclu resturile de alimente, pentru ca acestea să nu fermenteze;
  • umflă cauciucurile la presiunea maximă indicată de producător sau, dacă ai garaj, sprijin-o pe un set de cricuri, pentru a menaja suspensiile și anvelopele;
  • scoate bateria, pentru a preveni descărcarea ei și oxidarea papucilor, și găsește-i loc într-o incintă încălzită;
  • schimbă uleiul, filtrele și antigelul, pentru a face repornirea mai ușoară.

Nimeni nu își dorește să stea prea mult timp departe de mașină, dar sfaturile de mai sus te vor ajuta să te întorci mai repede pe drum. La fel ca în alte cazuri, și aici putem spune că paza bună trece primejdia rea. De data aceasta, nu fără efort. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)