autovit.ro
B SECTIUNI

Ce sunt accizele și cum influențează ele prețurile carburanților

De fiecare dată când alimentăm la benzinărie și achităm valoarea benzinei sau a motorinei, nu plătim doar litrii pe care urmează să-i consumăm de-a lungul condusului. Accizele percepute de stat, sub formă de impozit, sunt actualizate periodic de Ministerul Finanțelor, în raport cu creșterea prețurilor de consum, comunicate de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. În general, spre nemulțumirea celor mai mulți dintre șoferi, peste 50% din prețul unui litru de carburant este reprezentat de accizele și TVA-ul colectate la bugetul public. Operată, de regulă, la începutul fiecărui an, modificarea valorilor pentru accizele la carburanți este specificată de fiecare dată în Codul Fiscal.

Care este rolul accizelor
Cum au fost modificate accizele în 2020
Care va fi valoarea accizelor în 2021

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE

rolul accizelor

Care este rolul accizelor

Accizele reprezintă un impozit aplicat în mod indirect asupra vânzării sau utilizării unor produse de diverse categorii, cum ar fi alcoolul, tutunul și produsele energetice. Din ultima categorie fac parte și combustibilii, asupra cărora accizele sunt aplicate conform normelor UE. Legislația comunitară din domeniu prevede cotele minime ale accizelor, valabile pentru țările din Uniunea Europeană. Dacă, în cazul alcoolului, taxa stabilită ca acciză se plătește per grad, în cazul combustibililor, unitatea de referință este reprezentată de litru. La stabilirea accizelor se iau în calcul mai mulți factori: data fabricației sau importării acestor produse în UE, data punerii lor în consum sau data transportului dintr-o țară în alta. Printre categoriile de persoane care nu se supun plății accizelor se numără:

  • persoana sau întreprinderea cu rol de antrepozitar autorizat al facilității în care se fabrică, se procesează sau se depozitează produsele ce fac obiectul aplicării accizelor;
  • expeditorii, destinatarii sau transportatorii care scot produsele de sub regimul fiscal potrivit căruia plata accizelor este suspendată pe perioada producerii, transformării, deţinerii şi deplasării produselor;
  • importatorul produselor, în cazul în care acestea sunt plasate sub regimul suspensiv de accize.

Vezi categoria noastră de  ▶ AUTOTURISME

Cum au fost modificate accizele în 2020

Inițial, valorile aferente accizelor la carburanți ar fi trebuit să revină, pentru anul 2020, la nivelul de dinaintea majorării operate la data de 15 septembrie 2017. În ciuda acestui fapt, autoritățile cu drept de reglementare în acest domeniu au fost nevoite să se alinieze la ratele minime de impozitare, prevăzute de legislația europeană. Acest lucru s-a tradus printr-o mărire a accizelor cu 7,07%, comparativ cu anul precedent. Potrivit datelor puse la dispoziție de Monitorul Oficial, anul trecut, acciza la benzina cu plumb a fost majorată la 2.085,97 lei, pentru o cantitate de 1.000 de litri. Pentru benzina fără plumb, acciza a crescut la 1.773,46 de lei, pentru 1.000 de litri. În cazul motorinei, acciza a fost majorată la o valoare de 1.625,37 lei/1.000 de litri. Aceste valori au fost obținute în urma unei actualizări precedate de un ordin de modificare, emis în 11 decembrie 2019 și pus în aplicare prin promulgarea legii, la 1 ianuarie 2020.  

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

valoarea accizelor in 2021

Care va fi valoarea accizelor în 2021

La fel ca la fiecare început de an, și 2021 a debutat cu prețuri ajustate la benzina cu plumb, la cea fără plumb și la motorină. Mai exact, discutăm despre un nivel al accizelor prevăzut în anexa nr. 1, actualizat cu creșterea prețurilor de consum înregistrate în precedentele 12 luni. Acesta a fost calculat în luna septembrie a anului trecut și este raportat la datele furnizate de Institutul Finanțelor Publice, aferente perioadei octombrie 2014 – septembrie 2015. Suplimentar, în anexa nr.1 figurează valoarea accizelor percepute de stat începând cu anul 2017. 

Anul acesta vom avea de-a face cu o acciză la benzina fără plumb de 1.827,13 lei/1.000 de litri și de 2.149,09 lei, pentru aceeași cantitate de benzină cu plumb. Aceasta din urmă, însă, nu mai este disponibilă în stațiile de alimentare de pe teritoriul României, în ciuda menționării carburantului aditivat cu compuși metalici, în documentul publicat de Ministerul Finanțelor Publice. Acciza valabilă pentru motorină a ajuns la o valoare de 1.674,55 lei, pentru o cantitate de 1.000 de litri. Astfel, față de nivelul anterior, în cazul benzinei fără plumb, avem de-a face cu o creștere de 53,67 de lei, iar pentru motorină, cu o diferență de 49,55 de lei. 

La nivel concret, șoferii resimt, deja, la pompă o creștere medie cu 5,37 bani pe litru, pentru benzină, respectiv o creștere cu 4,96 bani, pentru motorină. Spre deosebire de anii precedenți, însă, majorarea pe care o vor suporta șoferii români se va suprapune pe efectul pandemiei de coronavirus, care a dus la o oglindire imediată în obiceiurile de consum anul trecut, când cererea de benzină la pompe a scăzut cu 30%. Nivelul actualizat al accizelor pentru anul viitor va fi comunicat oficial de INS până la data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de 31 decembrie.  

Cifrele de mai sus nu arată un peisaj îmbucurător, dar posesorii mașinilor cu motoare de mic litraj vor observa o diferență minimă în costul lunar de exploatare. Efectul economic al accizelor asupra prețului final al carburanților rămâne unul simțitor, în bugetul personal al fiecărui șofer. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)