
Dacia Lodgy și Dacia Dokker au un înlocuitor comun, pregătit să transporte până la șapte pasageri. Jogger combină ergonomia unui monovolum, spațiul unui break și statura impozantă a unui SUV, pentru a pune la dispoziția clienților o caroserie ce surprinde prin proporții și atrage prin design.
În premieră pentru gama producătorului de la Mioveni, Jogger va fi dotat și cu o motorizare de tip hybrid. Acest lucru este posibil datorită platformei tehnice CMF-B, pe care modelul a preluat-o direct de la grupul Renault și pe care o împarte cu noile Logan și Sandero. Cea mai lungă Dacia fabricată vreodată se anunță un veritabil all-rounder, croit pe nevoile persoanelor active, pasionate de ieșirile în natură.
Ce tehnologii propune Dacia Jogger
Ce oferă Dacia Jogger în materie de confort
Ce performanțe are Dacia Jogger
Când va putea fi cumpărată Dacia Jogger
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Ce tehnologii propune Dacia Jogger
Trecute sunt vremurile în care modelele Dacia erau deficitare la acest capitol. De fapt, ambițiile brandului sunt extrem de vizibile tocmai prin echiparea pe care o oferă Dacia Jogger. Farurile EcoLED sunt preluate de la frații de platformă, ceea ce înseamnă că modelul păstrează semnătura luminoasă în forma literei Y și faza scurtă, care folosește tehnologia LED. Astfel, mașina oferă un iluminat mai puternic și mai clar, în condițiile unui consum ce pune mai puțină presiune pe resursele acumulatorului. Jogger vine în standard cu un arsenal de sisteme de siguranță cât se poate de contemporan.
Cele șase airbaguri sunt puse în legătură cu elementele suplimentare de ranforsare a caroseriei, față de predecesori. În plus, Jogger are o listă impresionantă de sisteme de siguranță activă. Emergency Brake Assist acționează între 7 și 170 km/h, prin avertizarea șoferului și acționarea frânelor, în cazul unei coliziuni. Sistemul Blind Spot Warning este activ între 30 și 140 de km/h și poate fi decisiv în evitarea unei coliziuni cu un vehicul care vine din spate sau din lateral, plasat în unghiul mort.
Parcatul noului Jogger este mai ușor, datorită celor opt senzori cu ultrasunete, iar Hill Start Assist menține mașina în repaus, pentru două secunde, de fiecare dată când șoferul își mută piciorul între pedalele de frână și de accelerație, în vârful unei rampe. La capitolul infotainment, Jogger poate veni cu sistemul Media Control, ce implică un suport pentru telefon și o priză USB, în planșa de bord, respectiv cu Media Display sau Media Nav, ce așază pe bord câte un display tactil cu diagonala de 8 inchi.
Ce oferă Dacia Jogger în materie de confort
Cel mai nou model al industriei auto românești are o caroserie de 4,5 m lungime și un ampatament de 2,9 metri. Ultima dintre aceste valori este demnă de un model de clasă mare, iar acesta este principalul motiv pentru care Jogger vizează nu doar pasionații de sport în natură, ci chiar și familiile numeroase. Designul scaunelor este complet nou, iar profilul lor, mai subțire ca oricând, amplifică senzația de spațiu.
Cele de pe al doilea rând sunt rabatabile cu tot cu șezut, pentru un acces cât se poate de facil la ultimele două locuri. Producătorul se laudă cu nu mai puțin de 64 de configurații, în care scaunele de pe al doilea și al treilea rând pot fi pliate, în funcție de nevoi. Scaunele frontale pot fi comandate cu măsuțe rabatabile, ce înglobează câte un suport de pahare.
Dacă portbagajul versiunii cu cinci locuri este de-a dreptul uriaș, la cei 708 litri ai săi, versiunea cu șapte locuri se laudă cu o valoare onorabilă, cifrată la 565 de litri. Aceasta scade, însă, la doar 160 de litri, odată ce scaunele individuale din portbagaj sunt ridicate, pentru a putea fi folosite.
În portbagaj vei găsi inele și benzi pentru fixarea bagajelor, precum și o priză de 12 volți. Nu doar spațiul destinat bagajelor este generos. Jogger dispune de spații de depozitare care totalizează un volum de 17 litri, la nivelul cotierei și al buzunarelor de pe portiere, fără a pune la socoteală torpedoul, cu o capacitate de 7 litri.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Ce performanțe are Dacia Jogger
Garda la sol, de 200 mm, „trădează” caracterul unui model polivalent, orientat spre lifestyle. Ce se ascunde, însă, în spatele celei mai largi grile amplasate vreodată pe un model Dacia? La capitolul motorizări, Jogger surprinde prin lipsa oricărei opțiuni diesel. Marea noutate de sub capotă este motorul Tce de un litru, în trei cilindri, care pune la dispoziție 110 CP și un cuplu de 200 Nm.
Acesta este disponibil și într-o versiune cu funcționare pe GPL, fiind alimentat de un rezervor adiacent, cu capacitatea de 40 l. Alături de aportul rezervorului de carburant, cu o capacitate de 50 de litri, această configurație oferă o autonomie estimată la 1000 de kilometri.
Mult așteptata motorizare hibridă, cu o cilindree de 1,6 litri, va fi disponibilă începând cu anul 2023. Sistemul de propulsie, similar cu tehnologia E-tech implementată deja pe Renault Megane și Captur, folosește două agregate electrice, dintre care unul îndeplinește rolul de starter. Puterea totală va fi de 140 CP, iar sursa energiei va fi reprezentată de un acumulator cu o capacitate de 1,2 kWh.
Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE
Când va putea fi cumpărată Dacia Jogger
Cel mai versatil produs al gamei producătorului român va ajunge pe șosele în 2022. Clienții vor putea plasa comenzi începând cu noiembrie 2021, iar prețul de bază estimat în acest moment se învârte în jurul valorii de 15.000 de euro. Debutul modelului va fi marcat de lansarea ediției limitate Jogger Extreme, care-i conferă lui Jogger un aspect de SUV. Cinci culori speciale și finisaje în negru, la nivelul barelor de plafon, capacelor oglinzilor, jantelor și protecțiilor caroseriei, vor diferenția ediția specială de modelele obișnuite.
Dacia Jogger este un model fără predecesor, în gama Dacia. Cu toate că amintește de prima generație Logan MCV și are o alură demnă de un off-roader, Jogger are mari șanse să devină inconfundabil.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.