
Când se apropie momentul în care trebuie să achiziționezi o mașină rulată începi imediat să faci planuri despre cum o vei testa, ce vei căuta la ea și vei face o listă cu lucrurile la care trebuie să fii atent. Este un lucru bun să fii pregătit din timp și să mergi la test cu lecția învățată. Pentru a-ți ușura munca ți-am pregătit câteva sfaturi pe care este bine să le ai în vedere când verifici o mașină rulată.
- Primul element pe care trebuie să îl ai în vedere este caroseria. Caută urmele care pot indica revopsirea anumitor elemente și întreabă proprietarul despre motiv. Așa îți poți face o bună idee dacă mașina a fost revopsită pentru că a fost implicată într-un accident și poți căuta care sunt implicațiile din punct de vedere mecanic. Ține minte – un element revopsit poate însemna mai mult decât reparația unei simple zgârieturi. De asemenea, verifică modul în care se închid ușile, capota și hayonul. Este important ca acestea să se închidă cu ușurință și să fie corect aliniate cu caroseria mașinii. În caz contrar, există riscul ca mașina să fi fost implicată într-un accident.
- Anvelopele îți pot furniza mai multe informații decât poți crede. Uzura neuniformă poate semnala o serie de probleme majore, precum unghiul de fugă incorect sau probleme la trenul de rulare și direcție. Dacă anvelopele sunt uzate excesiv, dar uniform este doar un semn de utilizare prelungită. În acest caz, ține cont de prețul unui set nou de anvelope. De asemenea, nu uita să verifici roata de rezervă, dar și să întrebi despre existența unui set suplimentar de anvelope de vară/iarnă.
- Sistemul de iluminare are rol major în siguranță. Este important să verifici că totul funcționează cum trebuie, dar și că elementele de pe mașină sunt conforme cu cele originale pentru a evita probleme ulterioare cu ITP-ul. Chiar și așa, nu uita de faptul că noile sisteme de iluminare cu xenon sau LED sunt extrem de scumpe în situația în care trebuie înlocuite elemente ale acestora. Așadar, verifică fiecare sursă de lumină cu care este prevăzută mașina.
- Verifică fiecare sistem al mașinii pentru ca acesta să funcționeze corect. Pornește de la elementele esențiale cum ar fi geamurile electrice sau scaunele încălzite și mergi până la cele majore, precum aerul condiționat, sistemul multimedia sau sistemele de siguranță active ale mașinii. Reține faptul că orice reparație la sistemele importante poate avea repercusiuni majore asupra bugetului ulterior achiziției.
Sunt doar câteva sfaturi simple, însă dacă le ai în vedere ai putea salva cheltuieli inutile pentru viitoare reparații. Indiferent de cât de bine verifici mașina, recomandarea noastră este să ai în vedere o vizită într-un service auto, locul în care se pot descoperi multe probleme ascunse.