autovit.ro
B SECTIUNI

Ceață densă? Iată câteva sfaturi utile pentru a te deplasa în siguranță

Vremea rece a schimbat rapid condițiile în care se desfășoară traficul, șoferii fiind supuși nu doar zăpezii, poleiului și drumurilor blocate, ci și unuia dintre cele mai periculoase fenomene meteo – ceața. Ce poți face pentru a circula în siguranță în condiții de ceață? Iată câteva sfaturi utile.

 

Ceața este unul dintre cele mai periculoase fenomene meteo ce pun în pericol siguranța celor de la volan. De aceea, fenomenul trebuie tratat cu maximă seriozitate, orice măsură de precauție fiind binevenită pentru a preîntâmpina un posibil accident. Este important să conștientizezi că nu doar tu ești cel care are vizibilitatea limitată, ci și partenerii de trafic.

Condusul preventiv este esențial pe astfel de vreme. Anticipează, condu preventiv, menține viteza la cote reduse, ai grijă la ceilalți. Condusul pe ceață este dificil, dar dacă respecți câteva reguli simple vei ajunge în siguranță la destinație.

Înainte de toate, verifică din timp condițiile meteo. Ceața este un fenomen care apare, de obicei, dimineața și seara, iar în mijlocul zilei aceasta persistă doar în zonele montane, cele de joasă altitudine sau cele de litoral. Dacă vrei să eviți acest fenomen planifică drumul în funcție de cele de mai sus.

  1. Curăță parbrizul

Înainte de a pleca la drum, îmbunătățește pe cît posibil vizibilitatea de la interior prin menținerea geamurilor și a parbrizului foarte curate. În special atunci când este ceață pe timp de noapte un parbriz curat îți oferă un plus de siguranță. Dacă este nevoie, te poți opri pentru un minut la o benzinărie să curăți parbrizul.

  1. Utilizează corect luminile mașinii

În caz de ceață este important să utilizezi corect luminile pentru a fi vizibil pentru ceilalți parteneri de trafic. Astfel, este obligatorie aprinderea fezei scurte împreună cu proiectoarele de ceață, dacă acestea există în dotarea mașinii. Lumina de ceață din spate este foarte utilă pentru a te face vizibil, însă dacă se merge în coloană și este clar că ești vizibil pentru cel din spate este mai bine să nu o folosești, deoarece este extrem de deranjantă. Bine de aplicat – nu utiliza niciodată lumina de ceață din spate dacă vizibilitatea este bună.

  1. Păstrează distanța față de cel din față

Chiar dacă îl vezi foarte bine pe cel din fața ta, este important să păstrezi distanța față de acesta, deoarece poate apărea un obstacol neprevăzut pentru el în orice moment, care necesită o frânare bruscă. Astfel, vei avea suficient timp pentru a te opri în siguranță.

  1. Circulă preventiv, cu viteză redusă

Chiar dacă este universal valabil indiferent de condițiile meteo, este esențial să păstrezi o viteză adecvată la condițiile de vizibilitate atunci când este ceață. Chiar dacă te grăbești este mai bine să păstrezi același ritm de deplasare cu ceilalți participanți la trafic. Nu merită să îți asumi riscuri suplimentare pentru a câștiga câteva minute.

  1. Nu conduce pe ceață atunci când ești foarte obosit

Este foarte important să faci pauze dacă este ceață și ești foarte obosit. Timpul de reacție mai slab combinat cu vizibilitatea redusă poate duce la accidente. De aceea, parchează câteva zeci de minute dacă ai nevoie de somn. Evită să parchezi imediat lângă carosabil. Este recomandat să găsești o benzinărie sau o parcare ferită.

Bine de știut:

  • Dacă temperatura este aproape de negativ, umiditatea din aer poate îngheța la contactul cu diferite suprafețe. Astfel poate să apare poleiul. Verifică regulat nivelul de aderență al mașinii tale atunci când acționezi frânele.
  • Ai grijă la animalele sălbatice. Dacă circuli pe ceață prin zone cu păduri ai grijă mai mare la animalele sălbatice. Acestea se simt în siguranță la adăpostul ceții, ceea ce le poate face să se aventureze pe drum.
  • Păstrează banda de mers. Chiar dacă îți oferă un sentiment de siguranță nu merge pe mijlocul drumului. Păstrează banda te de mers pentru a nu risca să vezi prea târziu mașinile din sens opus și să fie nevoie de manevre bruște.

4 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)