autovit.ro
B SECTIUNI

Cei din urma vor fi cei dintai!? Importanta ordinii de start!

Ca in orice actiune pe care o intreprindem, important este sa fii primul la…final, nu la inceput, nu?

Ei bine, nici raliurile care se desfasoara pe suprafete cu aderenta scazuta (macadam sau zapada/gheata), nu fac exceptie de la aceasta regula.
De altfel, acest aspect al ordinii de start a reprezentat intotdeauna o disputa vie intre legiuitori si sportivi si a avut si are o importanta aproape capitala in elaborarea strategiilor de cursa.
A fost o vreme cand, dupa ce in prima ze se pornea in functie de pozitia din clasamentul campionatului-cu leaderul primul pe drum-, ordinea de start a zilei a doua si a treia intr-un raliu se dadea invers pentru primii 15 clasati in raliu, asa ca liderii beneficiau de traiectorii curatate de cei ce plecau primii.
Sa ma explic: pe suprafetele de rulare cu aderenta scazuta, gen macadam sau zapada, primele masini au rolul de a curata stratul superficial de praf respectiv zapada afanata, ele neavand o aderenta optima si, deci, pierzand timp! Masinile cele mai bine plasate sunt, in general, cele de pe locurile 4-5-6 sau chiar si mai in spate, cu conditia ca suprafata sa nu se erodeze si sa se formeze sleauri.
De aici si interesul pilotilor de a porni in zilele respective de pe pozitii cat mai apropiate de cele de mai sus, pentru a putea rula cat mai repede. Si asa s-a ajuns la vicieri ale rezultatului din primele zile de concurs fie prin incetinirea pe ultima proba speciala a respectivei zile, putand merge in cazuri extreme chiar la oprirea totala a echipajului astfel incat sa-si asigure o pozitie ideala in clasament prin prisma ordinii de start din ziua urmatoare, fie prin pontari in avans sau intarziere la anumite controale orare.
De aici diverse scandaluri iscate de strategii echipelor…
Astazi, pilotii pornesc in raliu in prima zi in ordinea clasamentului campionatului si in zilele urmatoare conform clasamentului zilei precedente, astfel incat cu adevarat avantajat esti doar daca ajungi sa fii primul…la final!

3 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)