autovit.ro
B SECTIUNI

Cele mai economice mașini, în 2023: sfaturi pentru un condus economic

Ai la dispoziție o mare varietate de automobile din care poți alege, însă pe lângă designul acestora, foarte importante sunt specificațiile. Te interesează o mașină de oraș care să nu presupună costuri mari de întreținere pe termen lung? Atunci, una dintre cele mai importante caracteristici o reprezintă consumul mașinii.

 

Cantitatea de litri consumați la 100 de kilometri influențează semnificativ cheltuielile lunare, mai ales în situația în care prețul carburantului rămâne destul de ridicat. În plus, e deja un lucru bine cunoscut faptul că drumurile patriei, în asociere cu un trafic intens, nu încurajează un condus economic. Astfel, pentru a-ți proteja starea financiară, soluția este să alegi una dintre mașinile cu un consum mic și să iei în considerare trucurile pentru reducerea consumului de carburant.

Descoperă topul celor mai economice mașini, care sunt principalii factori care influențează consumul de combustibil și cum îl poți economisi.

Mașini cu consum mic: diesel, benzina sau hybrid”>Mașini cu consum mic: diesel, benzina sau hybrid

Cu toate că majoritatea persoanelor consideră că doar o mașină din clasa mică poate veni cu un consum redus de carburant, realitatea este cu totul alta. Noile tehnologii apărute pe piață ne pun la dispoziție o mare varietate de autoturisme, din diferite clase, care se pot dovedi extrem de economice.

Îți prezentăm în continuare topul celor mai bune mașini de oraș, din punctul de vedere al consumului, în funcție de tipul motorului (benzină, diesel, hybrid).

Top 5 cele mai economice mașini pe benzină

Cele mai bune mașini pe benzină, în ceea ce privește consumul economic sunt:

1. Suzuki Swift

Suzuki Swift

Mașina cu cel mai mic consum auto pe benzină (4,7 l/100 km) în anul 2023 este Suzuki Swift, având un motor cu o capacitate de 1,2 l și 82 CP. Deși portbagajul nu este prea încăpător, modelul are un spațiu interior decent. Astfel, chiar dacă nu este potrivită pentru călătorii de familie, se încadrează în topul mașinilor de oraș cu consum mic, prezintă o vizibilitate excelentă, senzor de parcare și sistem de avertizare la părăsirea benzii.

2. Mazda 2

Mazda 2

Mazda 2 prezintă unul dintre cele mai economice motoare pe benzină. Acesta are o capacitate de 1,5 litri și un consum de 4,8 l/100 km. Cu un design elegant, are la bază tehnologia mild-hybrid. Acest lucru înseamnă că energia este recuperată în timpul frânării, pentru optimizarea eficienței, însă nu poate funcționa doar pe electricitate. Astfel, modelul Mazda 2 cu motor pe benzină și consum mic este cu totul diferit de varianta hibridă (Mazda 2 Hybrid).

👉 Citește în continuare articolul Ce inseamna plug-in Hybrid si ce modele sunt pe piata și află care sunt diferențele între autoturismele mild hybrid, full hybrid și plug-in hybrid.

3. Kia Picanto

Kia Picanto

Kia Picanto se numără printre mașinile cu motor mic, având o capacitate de 1 litru și 67 CP. Consumul este de 4,8 litri până la 5,1 litri la suta de kilometri. Este mai potrivită pentru condusul în oraș, decât pentru călătorii, având în vedere spațiul interior limitat și lipsa de putere a motorului.

4. Toyota Aygo X

Toyota Aygo X

Un mini SUV cu consum mic pe benzină este Toyota Aygo X, care are nevoie de 4,8 litri combustibil la 100 km. Acest model compact, care are o motorizare de 1 litru și 72 CP, a fost conceput pentru condusul în oraș, dar se descurcă bine și pe autostradă.

5. Suzuki Ignis

Suzuki Ignis

Suzuki Ignis este un alt model urban și compact de SUV pe benzină cu consum mic (5 litri/100 km). Acesta are un motor de 1,2 litri mild-hybrid și 82 CP. În oraș, se simte agil la viteze mici și permite o vizibilitate bună.

👉 Dacă ești în căutarea celor mai economice autoturisme pe benzină second-hand, platforma Autovit.ro îți pune la dispoziție zeci de mii de oferte actualizate și de încredere, asigurându-se că experiența de cumpărare este sigură.

Top 5 cele mai economice mașini diesel

Printre mașinile cu cel mai redus consum, care funcționează pe diesel, se numără:

1. Peugeot 208

Peugeot 208

Mașina cu cel mai mic consum diesel în oraș în anul 2023, de 3,8 litri la suta de kilometri, este Peugeot 208. Are un design strălucitor la exterior și unul elegant, calitativ, la interior. Modelul este disponibil și în varianta electrică sau pe benzină, însă varianta diesel, cu un motor de 1,5 litri și 100 CP, este cea mai economică.

2. Citroën C3

Citroën C3

Cu un consum de 4 litri la 100 km, Citroën C3 cu motorizare diesel asigură un condus lin și silențios. Motorul are o capacitate de 1,6 litri și 100 CP, iar designul îți permite să te bucuri de un confort sporit.

👉 Curios să afli mai multe despre motorul in 3 cilindri? Descoperă avantajele și dezavantajele acestui tip de motor în articolul nostru detaliat.

3. Vauxhall Corsa

Vauxhall Corsa

Având un motor turbodiesel de 1,5 litri, modelul Vauxhall Corsa este caracterizat de un consum economic, de 4 litri la 100 km. Acesta are o dimensiune compactă, fiind ușor de parcat și de condus pe șoselele urbane.

4, Volkswagen Golf

Volkswagen Golf

4,2-4,5 litri la suta de kilometri reprezintă un consum auto convenabil. Cu un motor turbodiesel de 2 litri, generatiile noi de Volkswagen Golf sunt caracterizate de un interior spațios, confortabil, dar și de un portbagaj încăpător.

5. Peugeot 2008

Peugeot 2008

Modelul Peugeot 2008 este un SUV elegant, care prezintă numeroase opțiuni și caracteristici interesante, cum ar fi afișajul de bord 3D și reglarea lombară a scaunului. În varianta turbodiesel, are un consum de 4,3 litri la suta de kilometri și un motor de 1,6 litri, o direcție ușoară și frâne sensibile.

Top 5 cele mai economice mașini hybrid

Vehiculele auto cu un consum mic din categoria mașinilor hibrid sunt:

1. Toyota Yaris Hybrid

Toyota Yaris Hybrid

Toyota Yaris Hybrid este o mașină de dimensiuni mici și un motor hibrid de 1,5 litri, cu consum de 3,5 până la 4,1 litri la suta de kilometri. Este dotat cu un echipament excelent, având un design exterior agresiv, sport. Pe drumurile denivelate, suspensiile reușesc să amortizeze mișcările.

2. Renault Clio

Renault Clio

Dacă preferi o mașină compactă, dar încăpătoare și cu un interior elegant, ia în considerare modelul hibrid Renault Clio, care presupune un consum de 4,1 litri la 100 km. Vizibilitatea bună și direcția ușoară o fac perfectă pentru traficul din oraș.

3. Toyota Yaris Cross

Toyota Yaris Cross

O mașină hibridă eficientă din punct de vedere economic, atât în oraș, cât și pe autostradă, este Toyota Yaris Cross, care are un consum de 4,3 litri la 100 km și un motor de 1,5 litri. Aceasta are aspectul unui SUV de dimensiuni mici, dar prezintă un interior confortabil, fiind dotată cu funcții inteligente, cum ar fi asistentul de schimbare a benzii.

4. Kia Niro

Kia Niro

Deși se află în umbra modelului full-electric de mare succes Niro EV, Kia Niro este un hibrid foarte spațios, cu o motorizare bună și o gamă variată de extraopțiuni, menite să îmbunătățească atât performanța, cât și confortul pasagerilor. În versiunea 1.6 GDI (141 CP), mașina oferă un consum mai mult decât satisfăcător, de 3,8 până la 4,4 litri la suta de kilometri. 

5. Honda Jazz

Honda Jazz

Un stil de condus precaut îți permite un consum de 4,5 litri la 100 km în cazul modelului hibrid Honda Jazz. Având un interior încăpător, dar o dimensiune compactă, această mașină este practică în traficul urban. Motorul pe benzină, asociat cu două motoare electrice, îți permite să faci călătorii scurte doar pe bază de electricitate.

Principalii factori care influențează consumul de combustibil al unei mașini

consumul de combustibil

Mechanic changing tires in a car service

Se spune că mărimea motorului și greutatea unei mașini sunt principalii factori cauzatori ai consumului mărit de carburant. Cu toate că această afirmație este adevărată, iar cele mai economice mașini sunt cele din clasa mică, al căror motor are o capacitate cilindrică redusă, există multe autoturisme din clasa mare, cu o motorizare mai mult decât decentă, care oferă un consum mulțumitor.

Totuși, pentru a face economie, este important să știm cum să procedăm atunci când crește consumul de carburant al motorului și să identificăm neregulile care duc la această problemă. Printre acestea se numără: 

  • Nereguli la motor: anumite valve înfundate, injectoare pe care s-au depus reziduuri, nivelul scăzut de ulei motor sau filtre neschimbate la timp pot duce la creșterea consumului de combustibil. De aceea, este nevoie să duci periodic mașina la un service auto, pentru o verificare a motorului;
  • Cauciucuri neconforme/uzate: atunci când folosești alte cauciucuri decât cele indicate în cartea tehnică a mașinii, când anvelopele sunt uzate sau presiunea în pneuri este incorectă, tracțiunea va fi afectată. Din această cauză, motorul va depune un efort suplimentar pentru a pune întreaga mașină în mișcare. De aceea, este important să verifici frecvent gradul de uzură a pneurilor și să te asiguri că anvelopele folosite de tine sunt potrivite pentru modelul de autovehicul pe care îl conduci;
  • Ambreiajul este uzat: atunci când ambreiajul este deteriorat, acesta va face mai greu contact cu plăcuța de presiune, iar consumul de carburant va crește. În cazul în care observi că trecerea dintr-o treaptă de viteze în alta este greoaie sau simți o rezistență prea mare la apăsarea pedalei de ambreiaj, este cazul să faci demersurile pentru înlocuirea acestuia.       
  • Stilul de condus agresiv: Accelerările bruște, urmate de frânări, sunt parte a unui stil de condus foarte neeconomic, care generează un consum inutil de carburant. În schimb, șoferii care conduc prudent și cu viteză constantă reușesc să mențină un consum auto mic.

👉 Află mai multe despre consumul de carburant din articolul Ce este consumul de combustibil si cum se calculeaza.

Trucuri pentru mașini economice: cum poți reduce consumul de carburant

reduce consumul

Chiar dacă ai o mașină bine pusă la punct, ale cărei piese sunt în stare perfectă, te poți bucura de un consum mult mai mic de carburant, dacă vei conduce economic. Tot ceea ce trebuie să faci este să înveți să îți exploatezi mașina, astfel încât să atingi o eficiență maximă, cu costuri cât mai reduse. Iată cele mai eficiente metode prin care să obții cel mai mic consum auto: 

  • Evită accelerările bruște: ca primă regulă de economisire a combustibilului, este important să eviți plecarea bruscă de pe loc sau accelerarea brutală. Încearcă să urci în viteză constant, atât atunci când circuli în oraș, cât și în afara localității;
  • Exploatează motorul la turația corectă: pentru a te bucura de un consum rezonabil, este important să schimbi la timp treptele de viteză, astfel încât să nu ții motorul supraturat. De asemenea, este important să nu subturezi motorul, întrucât această practică poate genera defecțiuni serioase și foarte costisitoare. Cu toate că turația la care motorul oferă cel mai bun raport performanță-consum diferă pentru fiecare mașină în parte, este necesar să consulți ghidurile de specialitate pentru a o identifica pe cea a autoturismului tău; 
  • Anticipează traficul: este important să înveți să anticipezi toate evenimentele care se petrec în trafic, astfel încât să poți evita frânările bruște, pe care le poți înlocui cu frâna de motor, și să nu exploatezi mașina mai mult decât este necesar. De asemenea, poți păstra o distanță mai mare față de vehiculul dinaintea ta, pentru a avea mai mult timp de reacție și pentru a evita manevrele bruște.

👉 Descoperă mai multe sfaturi și recomandări privind reducerea consumului de carburant, din articolul Condusul eficient: cum reduci cheltuielile de combustibil in contextul accelerat al scumpirilor.

Urmează toate sfaturile noastre, pentru a reduce cât mai mult consumul de combustibil și pentru a te bucura de o economie substanțială pe termen lung. Alege modelul preferat dintre cele mai economice mașini disponibile pe piață, însă ține cont inclusiv de confort și performanță, pentru a profita din plin de noile tehnologii apărute. 

Surse foto: Freepik.com, Pexels.com, Shutterstock.com

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)