autovit.ro
B SECTIUNI

Cele mai intalnite 5 simptome ale unei cutii de viteze defecte

Mai devreme sau mai târziu, cutia de viteze încep să pună probleme şoferilor, iar semnele unei defecţiuni apar imediat. Ca la orice altă piesă a maşinii tale, cu cât observi mai din timp problema, cu atât o poţi remedia mai rapid. Nu uita că, de foarte multe ori, componentele auto sunt interconectate. De aceea, starea precară a unei piese poate influenţa eficienţa altor sisteme de sub capotă. Trebuie să ştii cum să intrerpretezi semnalele pe care maşina ţi le oferă, atunci când ceva nu funcţionează cum trebuie. Mai jos îţi prezentăm 5 simptome ale unei cutii de viteze defecte.

 

1. Ai probleme la trecerea dintr-o treaptă în alta

Este cel mai sesizabil semnal, întrucât te vei impiedica de el de fiecare dată când vei vrea să schimbi vitezele. Vei observa că o simplă cuplare într-o poziţie inferioară / superioară îţi dă acum mari bătăi de cap. În alte cazuri, schimbătorul poate sări automat din viteză, lucru destul de neplăcut atunci când eşti în trafic. În cel mai sumbru scenariu, schimbătorul de viteze poate să cadă, iar în acest caz nu mai ai ce face decât să opreşti pe avarii.

 

2. Sesizezi sunete ciudate la schimbarea vitezelor

Un şofer experimentat sesizează imediat orice sunet ciudat ce nu ar trebui să se audă în mod normal. Şi în cazul unei cutii de viteze defecte, aceasta poate produce anumite zgomote nefireşti, la mutarea într-o treaptă superioară sau inferioară. Sunetele pot varia, de la zgomote intense, până la unele sacadate. De asemenea, dacă auzi un zgomot foarte puternic, atunci când schimbătorul se află în punctul mort, poţi avea încă o bănuială legată de faptul că ceva se întâmplă cu transmisia maşinii.

 

3. Aspectul uleiului de transmisie îţi poate ridica semne de întrebare

În condiţii optime, uleiul de transmisie trebuie să aibă o nuanţă clară de roşu aprins. De asemenea, mirosul trebuie să fie uşor dulceag. În cazul în care sesizezi că uleiul de transmisie a căpătat o nuanţă închisă la culoare, chiar opacă, trebuie să îţi pui câteva semne de întrebare faţă de starea cutiei de viteze. Este indicat să mergi cu maşina într-un service pentru o confirmare avizată, iar dacă temerile sunt confirmate, nu te grăbi să cumperi prima cutie de viteze pe care o găseşti. Este întotdeauna important să găseşti cea mai bună piesă de schimb pentru maşina ta.

 

4. Ceva miroase “a ars”  

Atunci când componentele cutiei de viteze se supraîncălzesc, din cauza frecării excesive, vei sesiza imediat un miros specific. Faptul că ceva miroase “a ars” poate fi şi din cauza uleiului de transmisie. Verifică-l imediat şi dacă găseşti ceva asemanător ca simptomul prezentat la punctul 3, atunci există o problemă.

 

5. Observi scurgeri ale uleiului de trasmisie

Dacă uleiul de trasmisie se scurge pe sub maşină, înseamnă că ceva nu este în regulă. Această cauză nu se datorează 100% faptului că este o problemă la cutia de viteze. Poate fi un caz singular, aşa că fii pe fază şi verifică periodic dacă mai apar alte scurgeri. Dacă problema revine, du-te cu maşina la un service.

 

Spre norocul maşinii tale, cutia de viteze oferă suficiente semnale pentru a-ţi transmite din timp faptul că nu funcţionează aşa cum ar trebui. De aceea, fii întotdeauna pe fază şi găseşte rapid un raspuns pentru orice detaliu suspect pe care îl sesizezi în legătură cu autoturismul tău.

3 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)