autovit.ro
B SECTIUNI

Condusul eficient: cum reduci cheltuielile de combustibil în contextul accelerat al scumpirilor

Mulți șoferi își folosesc mașinile zilnic, așa că nu este o surpriză să cheltuie mai mulți bani pe combustibil, decât pe chirie sau pe alimente. Iar cum prețurile petrolului nu dau semne de scădere, situația financiară poate scăpa de sub control.

Dacă te întrebi cum poți economisi, expertul în automobile Matas Buzelis de la platforma de verificare a istoricului vehiculelor carVertical recomandă câteva obiceiuri și soluții simple care te pot ajuta să reduci simțitor cheltuielile cu combustibilul.

 

1. Condu fără grabă

Consumul de combustibil crește atunci când conduci în mod agresiv, în cazul accelerării și frânării puternice în mod repetat. Cercetările au dovedit că un stil agresiv de a conduce poate reduce eficiența consumului de combustibil cu până la 40%.

O modalitate simplă de a rezolva problema este evitarea accelerației puternice și utilizarea treptelor de viteză pentru frânare. Obiceiul de a conduce agresiv reduce rareori durata fiecărei curse cu mai mult de un minut sau două, nereușind să compenseze consumul suplimentar de combustibil. În plus, condusul liniștit ajută și la conservarea motorului, anvelopelor și suspensiei. Și, cel mai important, este mai sigur.

Sfat: Ascultă muzică relaxantă când ești la volan prin oraș.

 

2. Redu consumul de aer condiționat

În cazul sistemelor de control al climei din mașinile mai noi, aparatul de aer condiționat funcționează adesea chiar și atunci când nu este necesar. Compresorul pentru aparatul de aer condiționat este o unitate puternică și poate crește consumul de combustibil cu până la 30%.

Sistemele de aer condiționat sunt foarte convenabile în zilele fierbinți de vară sau în zilele ploioase de toamnă, deoarece răcesc și usucă aerul în același timp. Totuși, un sfat esențial privind eficiența consumului de combustibil este utilizarea cu moderație a acestuia.

Sfat: Evită să lași mașina la soare.

 

3. Verifică presiunea din anvelope în mod regulat

Fiecare producător de automobile calculează presiunea optimă a anvelopelor pentru fiecare model, necesară pentru cel mai bun nivel de performanță, confort, siguranță și eficiență a consumului de combustibil. Presiunea scăzută a anvelopelor crește rezistența la rulare, iar astfel motorul folosește mai mult combustibil pentru a menține viteza.

Conform studiilor, cu fiecare scădere de 1% a presiunii în anvelope se produce o reducere de 0,3% a economiei de combustibil. Cu toate acestea, experții carVertical ne recomandă să nu păstrăm anvelopele prea umflate – o presiune mai mare poate duce la uzură neuniformă și prematură.

Sfat: Verifică presiunea din anvelope cam o dată pe lună.

 

4. Limitează greutatea inutilă

Consumul de combustibil crește odată cu greutatea vehiculului, deoarece este nevoie de mai multă putere pentru a deplasa o mașină mai grea. Inginerii auto înlocuiesc roțile de rezervă alegând aluminiu sau chiar materiale plastice în loc de oțel pentru a reduce la minimum greutatea mașinii.

Mașina nu e spațiu de depozitare. Evitarea dezordinii și îndepărtarea obiectelor grele va face ca mașina să fie mai economică, mai agilă și mai spațioasă.

Sfat: Fă o curățenie generală cel puțin când schimbi cauciucurile de vară/iarnă.

 

5. Evită orele de vârf în trafic

Există viață și în afara orelor de vârf. De fapt, atunci te bucuri cel mai mult de plăcerea condusului. Oprirea și pornirea constantă suprasolicită motorul, suspensia și cutia de viteze. După cum mulți probabil știu, unul dintre motivele pentru care condusul în oraș este considerat cel mai puțin economic se datorează blocajelor în trafic.

Combustibilul și timpul pot fi economisite prin evitarea orelor de vârf. În majoritatea orașelor, acestea apar în intervalele orare 7:00-9:00 și 16:00-19:00.

Sfat: Alege un traseu mai lung cu trafic mai ușor sau alternează mijloace de transport alternative.

 

6. Planifică-ți călătoriile din timp

Șoferii care conduc pe distanțe scurte se confruntă cu cea mai slabă economie de combustibil, iar unul dintre motive este că motoarele utilizează mult mai mult combustibil atunci când nu s-au încălzit. Un motor trebuie să se încălzească asemenea corpului unui om înainte de a face exerciții fizice – o solicitare excesivă, fără încălzire prealabilă, va provoca în cele din urmă daune.

Sfat: Combină mai multe sarcini într-o singură cursă.

Este mult mai sănătos, mai eficient și mai ieftin, decât să faci mai multe curse pe parcursul zilei. În plus, utilizarea tempomatului atunci când conduci în afara orașului împiedică accelerarea și frânarea excesive, ceea ce duce la o mai bună eficiență a consumului de combustibil.

 

7. Alege o mașină eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil

În multe cazuri, alegerea unei mașini cu un consum mai mic este un început excelent. SUV-urile grele și sedanele executive puternice nu vor fi niciodată la fel de economice ca modelele de familie compacte și modeste. Pentru cei care conduc în principal în oraș, orice mașină în care încap toate persoanele și bagajele acestora poate fi în regulă.

Platforma globală de verificare a istoricului vehiculelor carVertical încurajează cumpărătorii să inspecteze starea generală a oricărei mașini înainte de a o cumpăra. În mod obișnuit, istoricul curat al unui vehicul vorbește de la sine și economisește combustibil, precum și alte cheltuieli.

Sfat: Citește și acest articol despre ▶ Topul mașinilor cu cel mai mic consum.

 

8. Poartă-i de grijă mașinii în fiecare zi

Șoferii trec adesea cu vederea faptul că starea unui vehicul joacă un rol esențial în eficiența consumului de combustibil. Elementele precum motorul, suspensia și sistemele electrice afectează consumul de combustibil. De exemplu, un senzor de oxigen defect poate duce la facturi duble de combustibil.

Sfat: Nu amâna întreținerea regulată a mașinii și verificarea pieselor auto.

Indiferent de prețul petrolului, folosind mai puțin combustibil vei avea o viață mai confortabilă. Adesea, totul se reduce doar la schimbarea câtorva obiceiuri de condus și de întreținere, ceea ce duce la economii de cheltuieli și la o experiență mai bună în calitate de deținător al unui autoturis

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)