
Infrastructura rutieră din România creează mereu un factor de risc atunci când ne deplasăm pe drumurile publice. Însă, situația este și mai periculoasă datorită stării tehnice în care circulă multe automobile, așa cum ne arată datele pe care le deține Registrul Auto Român. În cadrul testelor efectuate în primul semestru al anului 2015 au reieșit date îngrijorătoare.
Astfel, 40% dintre mașinile controlate de RAR încalcă normele aflate în vigoare. Pe parcursul primelor 6 luni ale anului, RAR a verificat 41.920 de automobile, aproape 6% dintre acestea fiind considerate adevărate pericole, riscul unui accident fiind iminent în cazul lor.
“În primul semestru din anul 2015 au fost verificate 41.923 vehicule, procentajul general de neconformitate fiind de 53,63%, procentajul vehiculelor neconforme din punct de vedere al siguranţei rutiere fiind de 40,2% iar cel alvehiculelor care prezintă pericol iminent de producere a unor accidente de 5,56%. În ceea ce priveşte sancţiunile aplicate de către lucrătorii de Poliţie Rutieră, pe primul semestru al anului 2015 acestea au fost în număr de 15.556, 426 de permise reţinute, 11.853 certificate de înmatriculare reţinute, 80 vehicule imobilizate şi 34 de dovezi de efectuare a ITP anulate de inspectorii RAR”, a declarat un reprezentant RAR în cadrul unei interpelări Mediafax.
Totuși, aceste cifre trebuie luate în considerare doar într-un cadru limitat, deoarece parcul auto național este uriaș, astfel de procente fiind imposibil de realizat pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice din România. Cifrele oferite de RAR sunt valabile doar pentru automobilele verificate în trafic. “Selectarea şi oprirea autovehiculelor în trafic se face având ca şi criteriu principal existenţa unor indicii vizuale cu privire la neconformitatea acestora”, au afirmat reprezentanţii RAR.
Controale RAR – cele mai multe probleme apar la sistemul de iluminare
Principalele probleme descoperite de angajații RAR în cadrul controalelor sunt similare cu cele din anii trecuți. Astfel, cea mai des întâlnită problemă este legată de sistemul de iluminare și semnalizare, dar și de emisiile poluate peste limită sau jante și anvelope neconforme.
Iată că starea drumurilor din România și implicit lipsa infrastructurii rutiere nu este sigura problemă a celor care circulă pe drumurile publice. Șoferii trebuie să fie atenți nu doar la drum, ci și la partenerii din trafic care circulă cu mașini în stare tehnică ce pune în pericol deplasare în siguranță.