
Cu peste 300 de modele diferite de vehicule noi disponibile pe piață, alegerea mașinii perfecte pentru nevoile tale poate fi o sarcină copleșitoare. Prețul constituie un punct de plecare, însă nu este singurul criteriu care contează în alegerea unei mașini. Calitatea, costurile de întreținere și fiabilitatea sunt, de asemenea, factori de luat în seamă.
Mașina trebuie să îndeplinească dorințele, nevoile și cerințele stilului de viață pe care îl ai. Indiferent că alegi o mașină nouă sau una second-hand, asigură-te că faci cea mai bună investiție, ținând cont de câteva criterii esențiale.
Valoarea reziduală
Valoarea reziduală sau de revânzare a unei mașini reprezintă valoarea vehiculului, pe măsură ce se depreciază în timp. Achiziționarea unei mașini la reducere sau beneficiind de reduceri speciale ale dealerilor reprezintă un stimulent ce poate duce la o depreciere mai rapidă a mașinii.
Pe de altă parte, unele dintre cele mai vândute mașini se pot deprecia rapid în ceea ce privește valoarea, din cauza popularitatii lor şi, implicit, a numărului mare de vehicule aflate pe piață.
De aceea, când alegi o mașină, este important să te documentezi foarte bine în privința vehiculelor care au valori de revânzare puternice.
Calitatea
Calitatea se referă la manopera și durabilitatea mașinii, precum și a componentelor și accesoriilor sale, în timp. Vehiculele de o calitate ridicată vor avea mai puține probleme pe parcursul anilor. Acestea pot varia, de la decojirea vopselei la zgomote puternice în timpul mersului.
În prezent, cele mai multe probleme în privința calității au legătură cu caracteristicile tehnologice, precum sistemul de navigație, controlul vitezei de croazieră sau parcarea asistată.
Important de reținut este fapul că mașinile nou introduse pe piață vor întâmpina mai multe probleme de calitate în primul an de producție decât în următorii. Această situație este una firească, deoarece există erori neprevăzute de către producători. Drept urmare, este recomandat să aștepți până în cel de-al doilea an de producție, înainte să cumperi un model nou. Nu doar că vei economisi bani, dar vei experimenta mai puține probleme în ceea ce privește calitatea.
Costurile de întreținere
Când alegi o mașină, este vital să iei în calcul costurile adiționale. Prețul asigurărilor, al combustibilului și al întreținerii reprezintă un factor important, de care să ții cont. De regulă, cheltuielile pentru mașină nu trebuie să depășească 15-20% din bugetul lunar.
Înainte de a cumpăra o mașină, consultă compania de asigurări, pentru a afla cât de mult se vor schimba tarifele. Costul unei asigurări depinde, printre altele, de marca și modelul unui vehicul. În mod normal, cu cât o mașină este mai scumpă, cu atât valoarea asigurărilor va fi mai mare.
De asemenea, ține cont de consumul de combustibil. În timp, vei economisi sume considerabile, dacă vei alege o mașină cu un consum redus de combustibil. De aceea, este bine ca, înainte de a cumpăra o mașină, să iei în calcul consumul de combustibil, astfel încât să alegi un vehicul eficient.
Nu în ultimul rând, piesele de schimb reprezintă un punct de luat în seamă, în alegerea unei mașini. Ia în calcul prețul și disponibilitatea pieselor auto, precum și părerile celorlalți proprietari de mașini similare, înainte de a face o astfel de investiție serioasă.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE AUTO
Caracteristicile și tehnologiile
Printre cele mai notabile criterii, de care se ține cont în achiziționarea unei mașini, se numără dispozitivele de siguranță, caracteristicile și tehnologiile. Când cumperi o mașină, este indicat să alegi un model ale cărui caracteristici pot satisface nevoile stilului tău de viață și să le eviți pe cele care nu sunt necesare. Mașinile noi sunt dotate cu caracteristici de siguranță avansate, precum faruri adaptive și parcare automată. Acest tip de tehnologie poate avea numeroase beneficii. Cu toate acestea, când cumperi o mașină, asigură-te că nu plătești pentru tehnologii și caracteristici pe care nu le vei folosi.
În calitate de cumpărător, este recomandat să faci mai multe teste, pentru a te asigura că alegi mașina potrivită. Confortul și vizibilitatea la volan, spațiul disponibil pentru picioare și cel pentru depozitare sunt factori importanți, care îți pot influența decizia.
Istoricul vehiculului
Istoricul mașinii este important, în special în cazul vehiculelor second-hand. O mașină poate arăta „ca nouă“ la suprafață, dar, sub capotă, să ascundă diferite probleme. De aceea, este recomandat să nu cumperi niciodată o mașină doar în baza inspecției estetice, ci să verifici istoricul vehiculului. De la foștii proprietari până la înregistrările de service, informațiile privind viața mașinii pe care vrei să o cumperi te vor ajuta să îți dai seama dacă este fiabilă sau nu.
Totodată, istoricul joacă un rol important în cazul mașinilor noi. Erorile de fabricație, care au fost scoase la iveală după primul an de la intrarea pe piață, evoluția mărcii de-a lungul timpului și notele obținute la testele auto sunt doar câteva dintre criteriile cu ajutorul cărora îți poți face o idee mai clară despre o mașină.
Vezi 👉 AICI cum verifici rapid și ușor ISTORICUL MAȘINILOR
Achiziționarea unei mașini este o investiție pe termen lung, de aceea, alegerea modelului nu trebuie făcută în grabă. Prețul de vânzare este unul dintre criteriile de bază, când optezi pentru o mașină, însă este vital să ai în vedere și alți factori care joacă un rol important în identificarea unor elemente cheie, precum siguranța, costurile de întreținere și dispozitivele care îți asigură confortul. Totodată, deși criteriul estetic este demn de luat în considerare, acesta nu trebuie să fie prioritar.
Sursă foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.