autovit.ro
B SECTIUNI

Cum alegi un ATV potrivit nevoilor tale

În aventuri off-road pe patru roți, ATV-ul este vehiculul potrivit. Alegerea nu este chiar una ușoară, însă informațiile din acest articol te vor ajuta, sperăm, să iei cea mai bună decizie.

Scopul unui ATV

Un ATV este un vehicul cu 4 roți, de dimensiuni compacte, care poate fi utilizat pe orice tip de teren accidentat, cum sunt drumurile pietruite, drumurile cu denivelări sau cu multe pante. Prescurtarea ATV provine de la denumirea „All Terrain Vehicle”.

Cele mai bune ATV-uri

Cel mai bun ATV este cel care ți se potrivește. Ca prim criteriu de alegere, vezi mai jos care sunt principalele tipuri de ATV-uri. Pe lângă renumitele mărci de ATV, așa cum sunt Yamaha, Honda, Polaris sau CF Moto, există și fabricanți mai puțin cunoscuți. Cum ai de unde alege, este important să-ți stabilești așteptările față de acest vehicul off-road.

Cu un ATV poți ajunge în locuri spectaculoase, în care o mașină nu poate. Vezi o listă cu top 20 de drumuri spectaculoase.

Care sunt principalele tipuri de ATV-uri

În funcție de nevoile tale, există mai multe tipuri de ATV-uri după cum urmează:

ATV entry-level/recreațional

Așa cum îi spune și numele, reprezintă ATV-ul ideal dacă ești începător, respectiv nu ai mai condus un astfel de vehicul. Acest tip de ATV se regăsește în centrele de învățare, așa cum sunt școlile de ATV, dar și în diverse destinații de vacanță, pentru închirieri în scop turistic.

Are un gabarit mai mic și o putere cilindrică redusă (sub 250 cc). Chiar dacă este construit având la bază ideea de plimbări recreaționale, cu el vei învăța și câte ceva din tainele aventurilor off-road.

atv

ATV utilitar

Pentru aplicațiile utilitare, precum activități agricole, servicii de tractare, misiuni off-road de transport, trebuie avut în vedere achiziția unui ATV utilitar. De exemplu, sunt vehicule utile echipajelor de salvamont, de jandarmerie montană sau de pădurari.

Chiar dacă are un motor foarte puternic (până la 500 cc) și diverse opțiuni suplimentare, precum prize electrice auxiliare, troliu sau portbagaj, ATV-ul utilitar are avantajul de a fi folosit și în scop recreativ.

atv utilitar

ATV sport

În măsura în care ai acumulat experiență și vrei să-ți duci pasiunea la extrem, te poți orienta către un ATV sport. El este gândit special pentru competiții și aventuri off-road dificile pe drumuri forestiere, drumuri montane sau circuite de macadam. Vorbim de sărituri, viraje bruște și alte scamatorii la care ar trebui să te gândești doar dacă ai acumulat foarte multă experiență și vrei să experimentezi acest mod de aventură. Altfel spus, un ATV sport este asemenea unei motociclete Enduro.

Un ATV sport vine cu un design atractiv, care completează dinamica vehiculului. Este echipat cu motoare foarte puternice (chiar și 1000 cc), așadar, sunt vehicule mai rapide comparativ cu celelalte tipuri.

atv sport

CF MOTO este o companie din China care se bucură de o mare popularitate în rândul pasionaților de aventuri off-road pe patru roți. Descoperă și tu marca CF MOTO pe Autovit.ro.

Cum alegi un ATV potrivit: criterii și sfaturi

Spuneam la începutul articolului că alegerea unui ATV nu este chiar ușoară. Asta pentru că, pe lângă buget, capacitățile sale tehnice sunt foarte importante în atingerea scopului pe care îl urmărești.

Alegerea unui ATV în funcție de capacitatea motorului

Capacitatea cilindrică (cc) a motorului se clasifică în felul următor:

  • ATV cu motorul până în 100 cc are performanțe reduse, fiind destinat în special copiilor;
  • ATV cu motorul între 125 și 250 cc se potrivește persoanelor adulte cu un nivel începător;
  • ATV cu motorul între 250 și 700 cc intră în gama de vehicule cu funcție utilitară;
  • ATV cu motorul între 700 și 1000 cc se adresează pasionaților de off-road extrem.

Având în vedere intervalul de putere dintre ultimele două categorii, sunt ATV-uri potrivite pentru ambele scopuri (utilitar + sport), denumite și ATV-uri hibrid.

Ai nevoie de cel mai puternic ATV doar dacă te încadrezi în ultima categorie și deții abilitățile necesare. Prin urmare, trebuie să fii pregătit pentru un asemenea vehicul.

Motorul poate fi acționat de o cutie automată, așa cum sunt echipate ATV-urile entry-level, sau una manuală, cu 5 sau 6 trepte, prezentă pe cele sport-utilitare. De asemenea, au apărut ATV-uri cu motoare electrice.

Alegerea unui ATV în funcție de suspensie

Suspensiile la un ATV pot fi semi-rigide sau independente. Pe de o parte, cele independente se adaptează la condițiile de drum, fiind confortabile. De aceea le vei găsi pe modele de ATV-uri sport, utilitare sau hibride.

Pe de altă parte, cele semi-rigide se regăsesc pe majoritatea ATV-urilor cu scop recreativ, fiind mai puțin confortabile, dar adrenalina va fi suficient de mare încât să nu sesizezi prea mult acest detaliu.

suspensie atv

Alegerea unui ATV în funcție de frâne

La fel ca la mașini, un ATV poate fi echipat cu frâne pe disc sau pe tambur. Frânele pe tambur au o performanță medie de frânare și contribuie la un preț de achiziție mai mic al ATV-ului. Pe de altă parte, frânele pe disc au o performanță superioară în ceea ce privește eficiența de frânare, dar și costuri mai mari de întreținere.

Majoritatea ATV-urilor noi, chiar și modelele entry-level, sunt echipate cu frâne pe disc.

Alegerea unui ATV în funcție de buget

Ai nevoie de cel mai scump ATV sau de cel mai ieftin ATV? Sfatul nostru ar fi să cumperi ATV-ul ținând cont de ce vrei să faci cu el. Stabilește-ți bugetul maxim și începe căutările pornind de la aceste două aspecte.

În orice caz, pentru activități de recreere, găsești destule ATV-uri accesibile. Dacă vrei să participi la competiții sau să îl folosești în scop utilitar, ai nevoie de un ATV puternic, la un preț pe măsură. Nu neglija oferta de ATV-uri second-hand, însă asigură-te că vehicul se află într-o stare tehnică bună.

În echiparea unui ATV mai ține cont și de caracteristicile anvelopelor. În prezent, există anvelope speciale pentru atingerea scopului dorit, fie că vorbim de o simplă ieșire în natură, fie de performanțe în ceea ce privește aplicațiile de tractare, de exemplu. Altfel spus, sunt anvelope all terrain, anvelope potrivite pentru zăpadă sau anvelope ideale pentru macadam.

Te-ai informat. Ai banii pregătiți. Găsește un ATV pe Autovit.ro.

Cumpărarea unui ATV presupune mai multe detalii decât, probabil, ți-ai imaginat inițial. Acum, că ai o perspectivă mai amplă asupra alegerii unui ATV, vei putea lua o decizie în cunoștință de cauză.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)