autovit.ro
B SECTIUNI

Cum imi stabilesc bugetul si prioritatile?

In afara cazurilor exceptionale in care ai castigat la loto sau banii nu conteaza, cumpararea unei masini – fie ea noua sau second hand – incepe cu stabilirea unui buget.

Fiind un pas foarte important, care poate influenta in mod direct procesul de achizitie al masinii, trebuie tratat cu mare atentie si evaluat corect. Fie ca ai banii din economii, ai facut un credit sau te-ai imprumutat, este foarte important sa iti evaluezi corect posibilitatile si sa construiesti un buget realist, bazat pe posibilitatile tale financiare. Trebuie sa tii cont ca, pe langa pretul de achizitie al masinii, trebuie pastrata o parte din buget pentru inmatricularea acesteia si pentru o revizie generala care poate sa includa si rezolvarea micilor probleme pe care le are masina.

Astfel recomandarea noastra este ca niciodata sa nu epuizezi toata suma de care dispui doar pe masina, ci sa pastrezi aproximativ 10% pentru operatiunile enumerate mai sus.

Tot in acest pas trebuie evaluate costurile de intretinere si exploatare, care pot varia destul de mult de la masina la masina. Astfel, chiar daca vei gasi o masina premium (cum ar fi Audi, BMW, Mercedes-Benz) cu un pret scazut de achizitie si esti foarte incantat de ideea de a avea o astfel de masina, trebuie sa tii cont de faptul ca poti avea costuri mai ridicate de intretinere pentru anumite componente care vor trebui inlocuite la un moment dat. Preturile pentru consumabilele obisnuite (ulei, filtre) nu difera mult, insa cand este vorba despre placute de frana, amortizoare, bucse, distributie preturile pot fi chiar si de doua ori mai mari la o masina premium fata de una de aceleasi dimensiuni de la o marca de volum.

Astfel, putem spune ca bugetul destinat achizitiei unei masini second hand este format din: pretul de achizitie + 10% rezerva pentru inmatriculare si revizie generala. Iar pe langa costul initial pe care il ai la achizitionarea masinii va trebui sa iei in calcul si costurile de intretinere si exploatare + eventualele dobanzi daca ai luat un credit.

Odata ce ai stabilit bugetul, incearca sa te tii de el si sa nu il suplimentezi. Daca ai facut-o odata o vei face si a doua oara. De aceea nu trebuie sa te grabesti si sa iti aloci suficient timp pentru cautarea unei masini bune care se incadreaza in buget. Nu te grabi sa cumperi prima masina pe care o vezi si, oricat de tentant ar fi, nu umbla la rezerva de 10%.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)