autovit.ro
B SECTIUNI

Cum interpretezi corect marcajele de pe anvelope

Indiferent de caii putere de sub capotă, de echipamentele de securitate pasivă sau de sistemele electronice complexe, care intervin activ în procesul de conducere, mașina ta are doar patru puncte de contact cu solul: suprafețele de întinderea unei palme, acoperite de pneuri. Este evident rolul pe care îl joacă aceste componente în rulajul mașinii, precum și riscul pe care îl poate implica alegerea incorectă a anvelopelor. Pentru a avea siguranța că ți-ai echipat automobilul cu pneurile potrivite, trebuie să acorzi o atenție specială marcajelor aplicate de producător pe flancurile laterale ale acestora. Confruntate cu specificațiile recomandate de producător și cu datele din cartea de identitate a mașinii, acestea trebuie să fie în concordanță cu nevoile specifice ale fiecărui vehicul în parte. În caz contrar, nu riști doar sancțiuni legale, conform Codului Rutier, ci chiar siguranța pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Care sunt prevederile legale din domeniu

Din punctul de vedere al standardizării marcajelor de pe pneuri, reglementarea acestui aspect a fost realizată de Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa. Astfel, au fost emise regulamentele ECE – R30 și ECE – R54, care vizează direct regimul produselor și serviciilor care pot pune în pericol viața, sănătatea, securitatea muncii și chiar protecția mediului. În cazul pneurilor, acest standard vizează omologarea cu privire la emisiile sonore din timpul rulării, la aderența pe suprafețele umede sau la rezistența la rulare, parametri ce trebuie semnalați pe exteriorul pneului prin simboluri specifice. 

Vei ști că ești pe cale să cumperi un pneu conform după eticheta E-mark, ce se recunoaște după următorul format: litera „E”, urmată de un număr încadrat într-un cerc, respectiv de o serie de cinci cifre. Dacă semnificația primei litere este evidentă, numărul din cerc arată codul aferent țării ce a omologat produsul, iar seria indică numărul corespunzător certificatului de omologare. Autoritatea răspunzătoare, în țara noastră, cu omologarea pneurilor și cu emiterea certificatelor aferente este Regia Autonomă „Registrul Auto Român”, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 452/1994 și notificării înaintate pe data de 27 iulie 1994 către Organizația Națiunilor Unite.

Vezi categoria noastră de  ▶️  PIESE

marcaje anvelopa

Ce reprezintă marcajele de pe o anvelopă obișnuită

La prima vedere, numere și literele de pe lateralul unui pneu îți pot solicita resurse importante de timp și cunoștințe de mecanic auto, pentru a le descifra. În realitate, este mult mai simplu decât crezi să afli dacă ai sau nu de-a face cu un produs care merită banii tăi și pe care îl poți instala pe mașina ta fără a risca sancțiuni legale. Pentru exemplificare, vom alege seria 165/65 R14. Iată cele mai importante marcaje după care trebuie să te orientezi, în acest caz:

  • lățimea jantei: numărul 165 indică valoarea corespunzătoare lățimii anvelopei, mai exact, distanța dintre pereții laterali de deasupra benzii de rulare, exprimată în milimetri;
  • raportul dintre lățime și înălțime: în acest caz, 65% din lățimea anvelopei este echivalată de înălțimea flancului. În general, comportamentul manevrabil al unei mașini este avantajat de anvelopele cu flancuri cât mai scurte;
  • tipul de construcție: litera R desemnează arhitectura radială a anvelopei. În cazul în care aceasta ar avea o construcție de tip diagonal, litera corespunzătoare ar fi B; 
  • diametrul: ultimul număr din această serie indică dimensiunea jantei care se potrivește acestei anvelope. În acest caz, ea va fi de 14 inchi. 

Vezi categoria noastră de 👉 CAMIOANE

 Cum interpretezi corect marcajele de pe anvelope

Ce alte marcaje poți întâlni

În cazul în care urmărești o utilizare de un anumit tip a anvelopelor, ai putea avea nevoie de ceva mai multe informații cu privire la performanțele oferite de acestea. Astfel, printre marcajele pe care le mai poți găsi pe flancurile unei anvelope se mai numără:

  • indicele de viteză: căutat mai ales de posesorii unor modele sport, această valoare este indicată prin intermediul unui cod ce folosește litere. Astfel, S desemnează rularea în siguranță la 180 km/h, iar H, la maximum 209 km/h. Posesorii modelelor cu adevărat capabile pot alege pneurile cu indice W sau Y, cu rezistență la 270 km/h, respectiv 299 km/h. 
  • pneu de tip all-terrain: A/T;
  • pneu de tip all-season: A/S;
  • pneu pentru rularea în off-road: H/T;
  • pneu pentru noroi sau zăpadă: M+S,M&S;
  • pneu fără cameră: TL;
  • pneu cu cameră: TT;
  • pneu de tip run-flat: DSST, EMT, RFT, ROF, RSC, SSR sau ZP.

Ponturile de mai sus te ajută să alegi anvelopele potrivite. Folosește aceste informații ca pe un ghid și vei putea schimba setul de pneuri în timp util și la costuri potrivite bugetului tău. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)