
Oricât de frumos ar incepe povestea ta cu o nouă mașină, la un moment dat, drumurile voastre se vor despărți. Dacă tu vei găsi rapid alt automobil, mai potrivit cu nevoile tale de moment, nu la fel de sigur este faptul că vei putea face vânzarea celui vechi în condiții avantajoase. O tranzacție cu adevărat reușită se pregătește cu mult timp înainte.
Menține curățenia la interior și la exterior
La fel ca tine, și alți clienți de autoturisme second-hand manifestă tot mai multă exigență în privința modului în care se prezintă interiorul unei mașini care i-ar interesa. Tapițeria murdară, scaunele îmbibate de praf sau plafonul pe care se pot observa pete sunt elemente care vor arunca în aer orice vânzare, indiferent de reducerea de preț pe care o poți acorda pe moment. La exterior, neglijența fostului proprietar este trădată de jantele înnegrite sau de vopseaua atacată de rășina emanată de copacii sub care cu toții parcăm din nevoie. Vizitele regulate la spălătoria auto și obișnuița de a-i oferi mașinii tale un detailing interior, o dată pe an, îi vor menține aspectul impecabil pentru cât mai multă vreme.
Folosește uleiul potrivit și alimentează rațional
Dacă vrei ca mașina pe care o deții acum să se prezinte onorabil, indiferent de momentul la care vei vrea să o vinzi, trebuie să îi asiguri un tratament similar cu cel din perioada de garanție. Chiar dacă nu o duci la service-ul mărcii, este obligatoriu să faci schimburile de ulei conform intervalelor indicate de cartea tehnică și să folosești doar tipul de lubrifiant potrivit cu specificațiile motorului. O mașină de pasageri nu va avea nevoie niciodată de același ulei folosit de camioane, așa că nu alege prima cutie pe care o găsești la benzinărie. Apropo de stația de alimentare, un nivel constant de carburant, în rezervor, va menaja pompa de benzină, care nu va munci suplimentar și nu va drena impuritațile în circuit.
Repară mașina imediat ce apar probleme
Nu vorbim aici despre cazurile extreme, în care martorii de bord se aseamănă cu o orgă de lumini din perioada Disco. Cei care își neglijează mașina într-un asemenea hal nu au, oricum, vreo șansă de a o vinde. Chiar și cei mai serioși șoferi pot prelungi reparația uneia sau a mai multor piese, din lipsă de timp. O mașină pentru care există interes, dar care are mici hibe, va fi dusă la service peste noapte. Acest lucru implică un cost mai mare decât cel pe care l-ar fi implicat reparațiile făcute pas cu pas, dar și riscul ca intervențiile să fie făcute în pripă. Mai mult, o defecțiune aparent minoră poate atrage după sine o funcționare deficitară, care să dea naștere unor probleme noi.
Rablele nu apar peste noapte în oraș. Ele sunt rezultatul proastei întrețineri a ceea ce au fost cândva mașinile bune. Depinde doar de tine în ce categorie vrei să îți încadreze potențialii cumpărători automobilul, în momentul în care îl pui în vânzare.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.