autovit.ro
B SECTIUNI

Cum puteti evita aburirea ori inghetarea geamurilor ?

Mai ales iarna, curatarea parbrizului este esentiala pentru rularea in siguranta, atat ziua cat si noaptea. Prin urmare, acum este momentul oportun sa schimbati lichidul de curatare folosit pe timpul verii, cu unul adecvat temperaturilor scazute. Dar cum puteti preveni inghetarea ori aburirea geamurilor ?

Este important ca fiecare sofer sa verifice periodic nivelul lichidului in vas si sa pastreze in portbagaj un bidon suplimentar pentru situatii de urgenta, precum si un set nou de stergatoare.

Chiar daca par operatiuni banale, alegerea solutiei de spalare a parbrizului si verificarea periodica a nivelului din rezervorul de lichid sunt extrem de importante pentru o vizibilitate optima in trafic. Este de la sine inteles care sunt riscurile pe care si le asuma un conducator auto care nu poate distinge foarte bine anumite particularitati ale caii de rulare, atat in trafic cat si la manevrele de depasire ori de parcare. De asemenea un rol esential il au stergatoarele de parbriz, gradul de uzura al acestora influentand decisiv operatiunea de curatare.

In special in sezonul hibernal trebuie acordata o mai mare atentie alegerii solutiei potrivite de curatare a parbrizului. Desi sunt mai scumpe, specialistii recomanda solutiile profesionale concentrate care pe langa functia standard de curatare, mai au rol de degivrare a parbrizului si in plus protejeaza de inghet lamelele stergatoarelor. Mai mult, aceste solutii nu ingheata in rezervorul de lichid si nu deterioreaza elementele din cauciuc ale stergatoarelor.

Pentru a dezgheta rapid parbrizul dupa o noapte geroasa se mai recomanda achizitionarea unei solutii degivrante (lichid sau spray) care se va aplica pe toate suprafetele vitrate, pe duzele de stropire ale parbrizului, precum si pe stergatoare. Trebuie evitata desprinderea fortata a stergatoarelor inghetate pentru a nu le deteriora. Dupa aceasta etapa se impune activarea functiei de incalzire a parbrizului (la autoturis care dispun de aceasta facilitate), iar dupa 3-5 minute suprafetele vitrate vor fi complet dezghetate. De asemenea trebuie tinut cont de specificatiile si recomandarile producatorului solutiei de curatare, sa nu se dilueze cu apa daca nu este un produs concentrat deoarece se modifica temperatura de inghetare a acesteia in vas. Este contraindicata folosirea alcoolului medicinal ori a altor compusi similari, deoarece acestia pot deteriora grav o serie de componente din instalatia de spalare.

O alta problema ar fi aburirea pe interior a geamurilor datorita diferentelor mari de temperatura. Pentru a evita acest pericol se mai impune aplicarea unei solutii profesionale anti-aburire pe interiorul geamurilor cu ajutorul unor lavete speciale ori folosirea intensiva a instalatiei de aer conditionat. Totusi trebuie sa tineti cont ca cele mai eficiente solutii anti-aburire sunt destul de costisitoare si se gasesc doar in magazinele specializate.

Voi mai cunoasteti si alte metode pentru dezaburirea rapida a geamurilor ori pentru evitarea inghetarii pe timp de noapte?

27 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)