autovit.ro
B SECTIUNI

Cum să alegi lanțurile antiderapante

Iarna, condițiile de condus pot deveni imprevizibile, chiar periculoase. Chiar dacă ai cauciucuri pentru sezonul rece, există situații în care ele nu fac față drumurilor alunecoase. 

În cazul în care șoseaua este înzăpezită, cu noroi sau gheață, este indicat să oprești mașina și să folosești lanțurile antiderapante.

Prezentăm în acest articol toate detaliile legate de lanțurile de zăpadă, când le folosești, cum le alegi, cum le montezi corect și care este diferența dintre lanțuri și manșoane de zăpadă.

Când folosești lanțurile antiderapante

Nu există o dată fixă când este indicat să utilizezi lanțurile antiderapante. De obicei, apelezi la ele când ninsorile abundente le impun, în general, în condiții de șosea cu strat alunecos de zăpadă. Lanțurile nu se păstrează tot sezonul pe roți, ci se folosesc pentru o perioadă scurtă, atunci când deplasarea cu mașina nu se poate face în condiții normale de siguranță.

Le vei da jos imediat ce ajungi la drum uscat sau la un strat subțire de zăpadă, care nu afectează siguranța; altfel, poți provoca daune mașinii tale și drumului.

👉Nu-ți dorești să rămâi blocat pe drumul înzăpezit și aglomerat spre pârtia ta preferată, nu? Lanțurile de zăpadă te ajută să ajungi în siguranță. Vezi oferta Autovit.ro pentru lanturi antiderapante.

Caracteristici de care să ții cont când cumperi lanțurile

Majoritatea lanțurilor antiderapante sunt concepute pentru autovehiculele cu tracțiune față, însă poți găsi și modele pentru roțile din spate. Iată ce trebuie să iei în considerare când intenționezi să cumperi lanțuri de zăpadă:

Dimensiunea anvelopelor

Principala caracteristică în funcție de care cumperi lanțurile este dimensiunea anvelopelor. Verifică marcajele laterale ale anvelopelor tale, care îți indică lățimea, raportul dintre lățime și înălțime și diametrul roții.

Spațiul dintre anvelopă și caroserie

Există modele de mașini care nu au suficient spațiu între anvelopă și interiorul aripii. În acest caz, e obligatoriu să te asiguri că lanțurile montate nu vor avea contact cu interiorul aripii, când virezi. Dacă spațiul nu e suficient, orientează-te spre tipuri de lanțuri speciale.

Indicele de greutate

Este o valoare care specifică gradul de rezistență al lanțurilor, în cazul unei mașini cu greutate mare. E bine să alegi niște lanțuri ce rezistă la o greutate mai mare cu 10-15% decât cea specificată în talonul mașinii tale.

Indicele de viteză

Se referă la viteza maximă recomandată cu care te poți deplasa, având lanțurile antiderapante montate. Dacă depășești această viteză, lanțurile se pot rupe. De obicei, este recomandat să nu depășești 50km/h, atunci când utilizezi lanțurile.

👉 Iarna își face apariția cu primele ninsori. Mașina ta este pregătită de sezonul rece? Află ce spun experții despre cum sa-ti pregatesti masina pentru iarna.

Materialul din care sunt fabricate

Cele mai rezistente lanțuri sunt fabricate, de obicei, dintr-un aliaj de oțel și nichel sau mangan, care crește rezistența la rupere a zalelor. În funcție de materialul din care sunt fabricate, va crește și prețul, dar siguranța ta pe drum alunecos face ca investiția să merite.

Modul de instalare

Este un aspect important, pentru că, în condiții de noroi și mâini înghețate, îți dorești ca operațiunea să dureze cât mai puțin. Este indicat să alegi lanțurile antiderapante care se montează doar pe partea exterioară a roții; astfel, montajul va fi mult mai ușor, rapid, indiferent de condiții.

Accesorii pentru depozitare

Nu este cel mai important aspect de care să ții cont, când cumperi lanțurile antiderapante, dar e bine să ai accesorii potrivite pentru depozitare și transport. De obicei, lanțurile auto de calitate sunt ambalate în huse de plastic sau pânză cauciucată, care împiedică degradarea.

cum montezi lanturile antiderapante

👉 Ai nevoie de cauciucuri de cea mai bună calitate pentru sezonul de iarna? Poți găsi modele potrivite în oferta Autovit.ro pentru cauciucuri de iarna.

Cum montezi lanțurile antiderapante

În cele ce urmează, îți arătăm pașii pe care să-i urmezi când montezi lanțurile de zăpadă și cum să le utilizezi în mod corect. De regulă, lanțurile sunt însoțite de indicațiile producătorului referitoare la modalitatea de montare.

  • Lanțurile de zăpadă se montează întotdeauna pe roțile motrice. La vehiculele cu tracțiune pe față, lanțurile de zăpadă vor fi montate pe roțile din față. Mașinile cu tracțiune pe spate trebuie echipate cu lanțuri pe toate roțile, pentru a asigura tracțiunea pe spate și aderența pe față;
  • Înainte de a începe să le montezi, oprește motorul și trage frâna de mână;
  • Pune lanțurile pe pământ, astfel încât marginile să fie paralele. Asigură-te că nu sunt încurcate sau încolăcite;
  • Introdu lanțul peste partea din spate a anvelopei și prinde cârligul în interior. Pe partea opusă a lanțului este o pârghie care dispune de un sistem de blocare;
  • Partea finisată a cârligului ar trebui să stea cu spatele la cauciuc (vei observa aceste detalii în momentul în care vei utiliza un set de lanțuri);
  • Prinde acest cârlig în forma literei „J” prin a treia za din partea din spate a anvelopei;
  • Mută mașina mai în față și trage și restul lanțului rămas. Strânge, apoi, lanțul și pe partea exterioară, folosind sistemul de blocare;
  • Mută din nou mașina mai în față, apoi strânge din nou lanțurile. Vei ști că ai montat corect lanțul, dacă pe fiecare parte a acestuia va fi același număr de zale libere;
  • Deplasează-te câțiva metri, pentru a așeza bine lanțurile, apoi mai strânge-le o dată.

Respectă mereu recomandările producătorului, pentru a nu le scurta durata de viață. Pentru a nu fi un chin pentru tine montarea lanțurilor, îndreaptă-ți atenția spre branduri cunoscute pentru calitatea pe care o livrează.

👉 Dacă ai nevoie de piese de schimb pentru mașina ta, Autovit.ro oferă calitate la cele mai bune prețuri. Descoperă categoria piese și vezi ce ți se potrivește.

tipuri de lanturi antiderapante

Diferența dintre lanțurile de zăpadă și manșoanele de zăpadă

Lanțurile antiderapante se pun deasupra benzii de rulare a anvelopelor, iar manșoanele de zăpadă acoperă roțile integral. În cazul lanțurilor, aderența este conferită de conlucrarea dintre anvelopă și lanț, în timp ce aderența manșoanelor de zăpadă este dată de materialul țesăturii din care sunt fabricate. În ce privește performanța celor două sisteme, pe zăpadă bătătorită, ele funcționează la fel, diferența făcându-se în condiții de zăpadă proaspătă și polei, unde lanțurile sunt mai eficiente. Lanțurile sunt mai rezistente în timp, dar manșoanele se montează mult mai ușor și rapid.

Acum că ai aflat noțiunile de bază, îți mai rămâne doar să alegi ce tip de lanțuri se potrivește roților tale. Iarna este aproape, iar primele ninsori deja și-au făcut apariția în zonele montane. Dotează-ți mașina cu cauciucuri de iarnă de calitate și lanțuri antiderapante. Siguranța și confortul familiei tale sunt pe primul plan. Și, cu siguranță, nu ți-ai dori să rămâi blocat pe un drum aglomerat și înzăpezit spre pârtie.

Sursa foto: pixabay.com 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)